2012-08-14 12:07:03
Φωτογραφία για Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρθηκε το δικαίωμα παραχώρησης 23 λιμένων και μαρινών
Σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο αξιοποίησης περιφερειακών λιμένων και μαρινών της χώρας σε συνδυασμό με τη στρατηγική ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού του υπουργείου Ναυτιλίας. Με απόφαση της... Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους –μέσω συμβάσεων παραχώρησης– κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων. 

Πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε: Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδας, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Άλιμο, Ύδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι. Μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμένων να συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν. Ακόμα, άμεσα θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, με παραχώρηση λιμενικών ιδιωτικοποιήσιμων εμπορικών δραστηριοτήτων.


'Αλλωστε, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης έχει προαναγγείλει ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής λιμένων, αλλά και η ανάπτυξη εντός δικτύου μαρινών μέσω συμβάσεων παραχώρησης, ανάλογα με τη δραστηριότητα, π.χ. της κατασκευής, λειτουργίας και εκμετάλλευσης, μεμονωμένα ή σε «πακέτα», σε συνδυασμό με τουριστικά καταφύγια και αγκυροβόλια. Ακόμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) Αντώνης Στελλιάτος σε συνέντευξή του στην ΕΞΠΡΕΣ το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του θαλάσσιου τουρισμού, σε συνεργασία με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα 33 μαρίνες με 11.100 θέσεις ελλιμενισμού. Οι 6.800 θέσεις ανήκουν σε ιδιωτικές μαρίνες, (17 σε σύνολο 33) και 4.300 βρίσκονται υπό τη δημόσια διαχείριση ή υπό τη διαχείριση δημοτικών λιμενικών ταμείων και οργανισμών λιμένων. Επίσης λειτουργούν 26 τουριστικά καταφύγια και αγκυροβόλια και 7 ξενοδοχειακοί λιμένες που αθροίζουν 2.000 θέσεις ελλιμενισμού συνολικά. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. «Οι ελλείψεις σε οργανωμένες μαρίνες, κυρίως στα νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, αναγκάζουν τα επαγγελματικά και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής είτε να σταθμεύουν στους κεντρικούς λιμένες, ή να καταφεύγουν σε ανταγωνίστριες, τουριστικά, χώρες που μπορούν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες», σημείωσε. 

Σύμφωνα με την Ένωση Μαρινών, 30% από τα ελλιμενιζόμενα σκάφη σε ελληνικές μαρίνες, είτε επαγγελματικά είτε ιδιωτικά, έχουν διαφύγει στις όμορες χώρες (Τουρκία, Κροατία, Μαυροβούνιο) τον τελευταίο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας την καθιστούν ιδανική για τη μετατροπή της σε παγκόσμιο κέντρο του γιότινγκ παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η χώρα διαθέτει 5.000 νησιά και βραχονησίδες και 16.000 ακτογραμμής. «Η Κροατία με το 1/3 ακτογραμμής έχει 107 μαρίνες», σημείωσε πρόσφατα ο κ. Στελλιάτος. Ωστόσο, όπως τόνισε, «πρώτη προτεραιότητα είναι να υπάρχει ένας σταθερός φορολογικός νόμος, ώστε να γνωρίζει ο κάθε ιδιοκτήτης ιδιωτικού ή επαγγελματικού σκάφους τι πληρώνει και σε ποια υπηρεσία».
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ