2012-08-14 13:03:05
Φωτογραφία για SOS για παιδικούς σταθμούς
Τον κίνδυνο να μείνουν εκτός σταθμών 53.000 παιδιά επισείουν οι δήμαρχοι και ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να ενισχύσει τις δομές με κονδύλια από το ΕΣΠΑ

Αυξήθηκαν κατά 43% οι αιτήσεις των γονιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Τη στιγμή που η οικονομική κρίση και η παρατεταμένη ύφεση «στραγγαλίζει» το εισόδημα της μέσης οικογένειας, δεκάδες χιλιάδες μητέρες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υποστηρικτικό δίκτυο για τα παιδιά τους, ώστε να μπορούν οι ίδιες να εργαστούν.

Η Κεντρική Eνωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) χτύπησε χθες δεύτερο καμπανάκι κινδύνου με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, επισημαίνοντας πως 53.070 παιδιά μένουν εκτός... νυμφώνος αν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν εξευρεθούν επιπλέον πόροι από το ΕΣΠΑ.

«Φέτος σημειώθηκε μια μεγάλη αύξηση στη ζήτηση από τους ενδιαφερόμενους γονείς της τάξης του 43%, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί 96.130 αιτήσεις», διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης.


«Με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, ο προϋπολογισμός του σχετικού Προγράμματος είναι 125 εκατομμύρια ευρώ που φτάνουν για να καλύψουν 43.060 θέσεις παιδιών. Αυτό σημαίνει πως απορρίφθηκε το 55% των αιτήσεων των ενδιαφερομένων μητέρων, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα και να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις», προσθέτει ο ίδιος.

Κι όλα αυτά ενώ φέτος αυξήθηκαν οι δομές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα σε 2.240 από 1.646 που ήταν πέρσι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 84.049 προσφερόμενες θέσεις φροντίδας παιδιών και ΑμεΑ (44% αυξημένες σε σχέση με πέρσι).

Λόγω όμως έλλειψης κονδυλίων και παρά την έντονη ζήτηση κινδυνεύουν να μείνουν περίπου οι μισές ακάλυπτες.

Απάντηση Βρούτση

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τονίζει πως «οποιαδήποτε άποψη πως υπάρχουν λιμνάζοντες πόροι δεν ευσταθεί» και επισημαίνει πως το υπουργείο προτίθεται να εξετάσει μικρή αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης «εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το τρέχον έτος».

Παράλληλα, στην επιστολή προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης του όρου της σχετικής πρόσκλησης, σύμφωνα με τον οποίο «σε περίπτωση υπέρβασης του συνολικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ο Δικαιούχος (ΕΕΤΑΑ) μπορεί να προβεί σε οριζόντια μείωση του εγκεκριμένου ποσού ανά Φορέα/Δομή».

Καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας τονίζει πως ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική άμβλυνση του προβλήματος με την αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων γυναικών.

Κατατέθηκαν φέτος πάνω απο 96.000

Τριπλασιάστηκαν σε δύο χρόνια οι αιτήσεις

Ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια είναι η εκρηκτική άνοδος των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που καλύπτει από κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ τα έξοδα του παιδικού - βρεφονηπιακού σταθμού σε χιλιάδες οικογένειες. Το 2010 μία θέση διεκδίκησαν 30.846 μητέρες. Το 2011 κατατέθηκαν 67.311 αιτήσεις, ενώ φέτος ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 96.130.

«Είναι αδιανόητο κατά την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας να μη διατίθενται κονδύλια τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και ανακουφίζουν πολλαπλώς την κοινωνία και οικογένεια, με το αιτιολογικό της εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού και την ίδια στιγμή άλλοι άξονες του ίδιου επιχειρησιακού προγράμματος να εμφανίζουν τραγική αξιοποίηση και απορρόφηση μόλις δύο χρόνια πριν τη λήξη του ΕΣΠΑ», δηλώνει ο κ. Ασκούνης, παρατηρώντας πως το πρόγραμμα έχει 100% απορροφητικότητα και προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο.

Οπως ο ίδιος λέει, η ενίσχυση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ είναι σχεδόν μονόδρομος για τους δήμους, προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, μετά την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τη μείωση των συμβασιούχων και τη δραστική περικοπή της χρηματοδότησης από το κράτος.

«Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο. Αφορά στην ενίσχυση της ανάπτυξης με τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και απασχόλησης αλλά και στο μέλλον 1.568 δομών των Δήμων, στις οποίες εργάζονται πάνω από 5.000 εργαζόμενοι», σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ