2012-08-15 15:28:54
Φωτογραφία για ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΑΞΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Χωριό Μουζάκι Μεσσηνίας, πέντε χιλιόμετρα από τους Γαργαλιάνους. Κυριακή 12 Αυγούστου, βραδάκι. Το εγκαταλελειμμένο λόγω συγχωνεύσεων Δημοτικό Σχολείο του χωριού ξαναζωντανεύει. Πολλοί χωριανοί και άλλοι επισκέπτες περιμένουν στο προαύλιο. Κάποιοι θυμούνται τις καλές μέρες του σχολείου όταν λειτούργησε ως διθέσιο και αργότερα ως μονοθέσιο.

Άλλοι διηγούνται την ιστορία του μικρού κτηρίου που κτίσθηκε προπολεμικά , αλλά λειτούργησε ως σχολείο το 1959. Μεταξύ των επισκεπτών και ο υπογράφων που βρέθηκα στην περιοχή για καλοκαιρινές διακοπές κατόπιν προσκλήσεως καλών φίλων. Ξαφνικά ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα. Φτάνει μία νέα ψηλή κοπέλλα και όλοι την συγχαίρουν. Πρόκειται για την Ζαχαρούλα (Χαρά) Νικολακοπούλου, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μουζάκι και μόλις προ ολίγων ημερών βραβεύθηκε με παγκοσμίου φήμης βραβείο ως η καλύτερη νέα ερευνήτρια της χρονιάς σε όλη την Υφήλιο! Ο Πρόεδρος της Κοινότητας συγκινημένος θυμάται ότι ήταν συμμαθητής της και της απονέμει την τιμητική πλακέττα και την ανθοδέσμη που συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις
. Από τα λίγα λόγια του κρατώ μία χρήσιμη επισήμανση: «Η Χαρά έμαθε τα πρώτα γράμματα σε αυτή την αίθουσα του Μονοθεσίου Δημοτικού Σχολείου. Λυπάμαι αλλά το σχολείο που έβγαλε μία τέτοια λαμπρή επιστήμονα σήμερα πλέον έχει κλείσει. Κι όμως και τα Μονοθέσια των χωριών έχουν βγάλει σημαντικές προσωπικότητες»! Ο δάσκαλός της που την βράβευσε στη Β΄ Δημοτικού παρευρίσκεται συγκινημένος. Οι γονείς της δικαίως καμαρώνουν.

Η Χαρά Νικολακοπούλου σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακό στο IMPERIAL COLLEGE του Λονδίνου. Το διδακτορικό της το έλαβε προσφάτως από το Πανεπιστήμιο QUEEN MARY της Αγγλίας. Τμήμα της διατριβής της ήταν η εργασία που βραβεύθηκε σε Παγκόσμιο Συνέδριο στον Καναδά ως η καλύτερη της χρονιάς. Θέμα της είναι η συμβολή του στοιχείου Ω3 στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου. Όπως μας εξήγησε το στοιχείο αυτό βρίσκεται κυρίως σε ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλλα, και σε άλλα θαλασσινά. Συζητώντας με συντοπίτες της και άλλους φίλους εξήγησε ότι η διεθνής ιατρική κοινότητα παραδέχεται την αξία της ελληνικής -και κακώς λεγομένης μεσογειακής – διατροφής. Ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα , λαχανικά πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διατροφής μας. Σκοπός ζωής για την Χαρά είναι να αναλώσει κάθε ικμάδα του μυαλού της και να αξιοποιήσει τις νέες ερευνητικές ευκαιρίες που διανοίγονται μπροστά της για να συμβάλει στην πρόληψη και στην θεραπεία του καρκίνου. Της εύχομαι καλή επιτυχία!

Το ευχάριστο κλίμα που έζησα τυχαία και εγώ ως παραθεριστής με οδήγησε σε ορισμένες σκέψεις όχι και τόσο ευχάριστες. Πρώτον γιατί οι αρμόδιοι έσπευσαν να /συγχωνεύσουν/καταργήσουν τόσα μονοθέσια ή διθέσια σχολεία στα χωριά και τώρα τα παιδιά ταξιδεύουν χιλιόμετρα ολόκληρα γαι να βρουν το κοντινό Δημοτικό; Ναι, κατανοώ ότι ορισμένα χωριά δεν έχουν πλέον ικανό αριθμό παιδιών και δεν δικαιολογείται ο μισθός του δασκάλου. Όμως πριν προχωρήσουν οι αρμόδιοι σε νέο κύμα  καταργήσεων σχολείων καλό θα ήταν να θυμηθούν τη διαπίστωση του νεαρού Προέδρου του Μουζακίου: Κι από αυτά τα υποτιμημένα  μονοθέσια των χωριών βγήκαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή καταξίωση.

Δεύτερο ερώτημά μου. Γιατί δεν μπορεί η χώρα μας να κρατήσει εδώ και να αξιοποιήσει τα πολλά λαμπρά μυαλά πού γεννά; Η κ. Νικολακοπούλου μάς είπε ότι στα Βρετανικά Πανεπιστήμια υπάρχουν πολλοί Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα βοηθούνται να βρουν και εταιρίες για να δουλέψουν και να συνεχίσουν την έρευνά τους. Η Ελλάδα έχει υποτιμήσει την επιστημονική έρευνα και την χρηματοδοτεί ελάχιστα. Κι όμως αυτή θα μπορούσε να είναι για μας η βαρειά βιομηχανία μας. Ας στηρίξουμε υλικά και ηθικά  τα άξια παιδιά μας!
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΙΤΕ:  Άνδρας 111 ετών
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΙΤΕ: Άνδρας 111 ετών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ