2012-08-18 20:22:04
Φωτογραφία για Διεθνής κατακραυγή για το μακελειό στη Ν. Αφρική
Παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση στη Ν. Αφρική έχει προκαλέσει το προχθεσινό λουτρό αίματος στη χώρα, όπου 34 απεργοί μεταλλωρύχοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας (συνολικά 44, με τους νεκρούς της προηγούμενες εβδομάδας). Τα πρωτοσέλιδα διεθνών εφημερίδων κάνουν λόγο για «αιματοκύλισμα», «λουτρό αίματος» και «σφαγείο» και πολλοί μιλούν για ένα νέο απαρτχάιντ.

Η δολοφονία των 34 μεταλλωρύχων από τις αστυνομικές δυνάμεις παρομοιάζεται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία με τη Σφαγή του Σάρπβιλ το 1960, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά μαύρων διαδηλωτών, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 .

Μπροστά σε αυτή τη γενική κατακραυγή, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα - ο οποίος επέστρεψε στη χώρα εσπευσμένα από τη Μοζαμβίκη - ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ερευνητικής επιτροπής, που θα αναλάβει να ρίξει φως στη σφαγή του ορυχείου λευκόχρυσου Μαρικάνα.


Σε απευθείας διάγγελμα του από την κρατική τηλεόραση , ο Ζούμα δήλωσε ότι "Πρέπει να λάμψει η αλήθεια για το τι συνέβη εδώ» και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα παραμείνει "ειρηνική, σταθερή, παραγωγική και ακμάζουσα με επίκεντρο τη βελτίωση της ζωής όλων".

Το απαρτχάιντ ήταν μια ρατσιστική πολιτική των Λευκών που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρωπίνων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων . Εφαρμόστηκε στη Νότιο Αφρική για πρώτη φορά το 1948 και καταργήθηκε στις 30 Ιουνίου 1991, αλλά ίχνη του εντοπίζονται ακόμα, στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή της Νοτίου Αφρικής, τελευταία τρανή απόδειξη των εν ψυχρώ δολοφονία των 34 απεργών.
TreloKouneli
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτό είναι το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αυτό είναι το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ