2012-08-24 22:39:02
Φωτογραφία για Η ηλικία του πατέρα καθορίζει την υγεία του παιδιού
Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα. Ειδικοί από την Ισλανδία επισημαίνουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα παιδί στην υγεία του ανάλογα με την ηλικία του πατέρα. Μάλιστα προειδοποιούν πως «όποιος επιθυμεί να γίνει πατέρας μετά την ηλικία των 30 ετών, καλά θα κάνει να βάλει το σπέρμα του στην κατάψυξη», διότι υπάρχουν πιθανότητες να αποκτήσει απόγονο με αυτισμό ή σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές της εταιρίας Decode Genetics με επικεφαλής τον Κάρι Στεφάνσον αποφάσισαν να διερευνήσουν τον αριθμό των μεταλλάξεων που μεταδίδονται από έναν πατέρα στους απογόνους του συγκρίνοντας τα γονιδιώματα ατόμων με σχιζοφρένεια και αυτισμό με τα γονιδιώματα των γονέων τους οι οποίοι δεν εμφάνιζαν κάποια από αυτές τις δυο καταστάσεις. Τόσο η σχιζοφρένεια όσο και ο αυτισμός θεωρείται ότι σχετίζονται με νέες μεταλλάξεις.

Με τη σύγκριση αυτή οι επιστήμονες μπόρεσαν να διαπιστώσουν από ποιον γονέα προερχόταν οι μεταλλάξεις που συνδέονται με τον αυτισμό ή τη σχιζοφρένεια στους απογόνους. Είδαν ότι τα παιδιά κληρονομούσαν τις περισσότερες νέες μεταλλάξεις από τον πατέρα και ότι ο αριθμός των μεταλλάξεων αυτών αυξανόταν θεαματικά με την ηλικία.


Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας πατέρας 20 ετών μεταδίδει κατά μέσο όρο στο παιδί του περίπου 25 μεταλλάξεις ενώ ένας πατέρας 40 ετών μεταδίδει 65. Όπως περιγράφουν στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature» υπολογίζουν ότι δυο επί πλέον νέες μεταλλάξεις εμφανίζονταν με κάθε χρόνο που «βάρυνε» την ηλικία του πατέρα κατά τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού του.

Άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι ο πατέρας ευθύνεται για την εμφάνιση μεταλλάξεων και ότι οι μεταλλάξεις αυξάνονται με την ηλικία, αυτή όμως είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τη διαπίστωση δείχνοντας ότι το 98% των μεταλλάξεων που κληρονομούν τα παιδιά προέρχονται από πατεράδες μεγαλύτερης ηλικίας.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ