2012-08-28 13:16:35
Φωτογραφία για ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΜΠΥΡΑ ''ΕΥΚΟΛΗ'' Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η διαμάχη στον κυβερνητικό συνασπισμό για τη συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας είναι στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού τύπου καθώς και η αναβολή της παρουσίασης της έκθεσης της Τρόικα.

Τις αντιπαραθέσεις για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ πυροδότησε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), που είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU). Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ επιμένει ότι είναι αναγκαία και αναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο Αλεξάντερ ΝτόμπριντΤο Παρίσι και οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να παίρνουν στα σοβαρά τον Ντόμπριντ

«Από την οπτική γωνία του Παρισιού και των Βρυξελλών δεν θα πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά τον Αλεξάντερ Ντόμπριντ», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και διευκρινίζει: «Πρόκειται για έναν από τους πολλούς ζοφερούς αξιωματούχους, από εκείνα τα ευρωπαϊκά μικρά κόμματα, όπως είναι η το ισπανικό Coalicion Canaria ή η Λέγκα του Βορρά και φυσικά η βαυαρική CSU
. Αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι λίγο αλυτρωτισμός, απέχθεια έναντι των Βρυξελλών και προειδοποιήσεις για τις συνέπειες της ισοπέδωσης. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι γνωστό ότι η κρίση χρέους και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα προκαλούν όλων των ειδών τις φραστικές ακροβασίες. Πολλές από αυτές νοσταλγούν ένα παρελθόν που δεν υπήρχε ποτέ ή επιδίδονται σε μια νέο-πατριδολαγνεία την οποία καμουφλάρουν ως ανησυχία για την κυριαρχία των εθνικών κρατών», επισημαίνεται στο σχόλιο.

«Η μόνη λέξη που δεν χρησιμοποίησε ο Ντόμπριντ είναι η λέξη μαφία»

Από τα «πυρά» του Ντόμπριντ δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον οποίο ο Γ.Γ. της CSU χαρακτηρίζει «παραχαράκτη κερμάτων της Ευρώπης». Για το θέμα αυτό η Tageszeitung γράφει: «Ο κόσμος του Ντόμπριντ αποτελείται από Νοτιοευρωπαίους που συνεχίζουν την ράθυμη ζωή τους και από έναν πρόεδρο της ΕΚΤ, ο οποίος «ούτως ή άλλως εξυπηρετεί ιταλικά συμφέροντα», καθώς όπως γνωρίζουμε ο Ντράγκι είναι Ιταλός. Αυτό αρκεί για την θεμελίωση των ισχυρισμών του Ντόμπριντ. Τα υπόλοιπα είναι λογικές συνέπειες: Τυπικός Ιταλός είναι ο Ντράγκι, ο παραχαράκτης κερμάτων της Ευρώπης, που θέλει να μετατρέψει την ΕΚΤ σε τράπεζα πληθωρισμού προκειμένου να μεταφέρει το χρήμα από τον σταθερό Βορρά της Ευρώπης στον ελλειμματικό Νότο. Η μόνη λέξη που δεν χρησιμοποίησε ο Ντόμπριντ στη συνέντευξή του προς την BamS είναι η λέξη μαφία», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Η νέα κυβέρνηση της Αθήνας καθυστερεί την έκθεση προκειμένου να κερδίσει χρόνο»

Στην καθυστέρηση που σημειώνεται στο ζήτημα της έκθεσης της τρόικα για την Ελλάδα αναφέρεται σχόλιο στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί ότι μπορεί να υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για την καθυστέρηση, «ωστόσο η μετάθεση της ημερομηνίας παράδοσης της έκθεσης δεν αφήνει καλές εντυπώσεις. Αρχικά η αξιολόγηση της Τρόικα θα παρουσιαζόταν τον Αύγουστο, μετά στα μέσα του Σεπτεμβρίου και τώρα γίνεται λόγος για τέλος Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου. Επειδή όμως δεν πρόκειται για την πρώτη εξέταση στην οποία θα πρέπει να υποβληθεί η Ελλάδα και υπό αυτή την έννοια οι ''εξεταστές'' κατέχουν ήδη την τέχνη τους, γεννάται το ερώτημα, μήπως η νέα κυβέρνηση της Αθήνας καθυστερεί την έκθεση προκειμένου να κερδίσει χρόνο (για ποιο λόγο;). Ή μήπως παίζουν ρόλο πολιτικοί λόγοι; Αλλά και αυτό δεν είναι εύλογο. Η διευθύντρια του ΔΝΤ Λαγκάρντ βρίσκεται υπό πίεση, όπως άλλωστε και η ΕΚΤ. Μόνο η Κομισιόν θα είχε έναν λόγο να τραβήξει σε μάκρος η απόφαση. Και στο μεταξύ, οι πολιτικές εικοτολογίες πέφτουν στο κενό. Αλλά και αυτό δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα», καταλήγει το σχόλιο.

Δεν είναι εύκολη η έξοδος της Ελλάδας, λέει η Μαρία Φέκτερ«Πίνοντας μπίρα είναι εύκολο να λέει κανείς ότι οι Έλληνες θα βγουν από την ευρωζώνη»

Η Die Presse της Βιέννης φιλοξενεί συνέντευξη με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. Η κ. Φέκτερ αναφέρεται στην Ελλάδα, συμμεριζόμενη την άποψη του αντικαγκελαρίου Μίκαελ Σπίντελεγγερ, ότι «χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό, προκειμένου να αποκλείουμε από την ευρωζώνη χώρες, όταν για μακρό χρονικό διάστημα επιβαρύνουν τις υπόλοιπες χώρες».

«Δεν βλέπω όμως την εφαρμογή αυτού του μηχανισμού στα επόμενα πέντε χρόνια», διευκρινίζει η υπουργός.

Αναφερόμενη στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Φέκτερ τονίζει ότι «πίνοντας μπίρα είναι εύκολο να λέει κανείς ότι οι Έλληνες πρέπει να βγουν από την ευρωζώνη». «Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας τις συνέπειες. Η αποπομπή της Ελλάδας θα έπληττε κυρίως τους φορολογούμενους. Γι’ αυτό θέλουμε να διατηρηθεί η ευρωζώνη και να αναγκαστούν οι προβληματικές χώρες να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις».

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ