2012-08-30 17:58:33
Φωτογραφία για Η ΔΗΜΑΡ ζητεί να καταργηθεί εντελώς η δυνατότητα διορισμού των μετακλητών υπαλλήλων
Βουλή:Καυγάς για την «φάμπρικα» των μετακλητών υπαλλήλων

 Οργισμένος ο Β. Πολύδωρας στρέφεται κατά των «δήθεν αδιάφθορων»

Σταυρόπουλος Λάμπρος 

Ενδο-κοινοβουλευτικές αναταράξεις προκαλεί το ζήτημα που ανέκυψε προσφάτως εξαιτίας του διορισμού σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων στα γραφεία τους στην Βουλή συγγενικών προσώπων των κκ. Β. Πολύδωρα και Ι. Τραγάκη. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν προκάλεσαν την δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία και αποτυπώθηκε στην εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να απαγορευθούν οι προσλήψεις συζύγων και συγγενών μέχρι και δεύτερου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να προσλαμβάνουν μετακλητούς υπαλλήλους. 

Ως γνωστόν, ο κ. Πολύδωρας τοποθέτησε στην μια από τις πέντε (!) προβλεπόμενες για τους πρώην Προέδρους της Βουλής θέσεις μετακλητών υπαλλήλων την θυγατέρα του, ενώ ο νυν α’ αντιπρόεδρος κ. Τραγάκης την αδελφή του γαμπρού του και στο παρελθόν και άλλα συγγενικά του πρόσωπα τα οποία μονιμοποιήθηκαν (και για τους αντιπροέδρους προβλέπονται πέντε θέσεις μετακλητών). 


Βύρων μαινόμενος

Το θέμα συνεχίζει να προκαλεί έντονες συζητήσεις, ενώ η πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ να ζητήσει με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη να σταματήσει η «φάμπρικα» του διορισμού μετακλητών υπαλλήλων, πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση του κ. Πολύδωρα, ο οποίος πήρε θέση για το θέμα κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων (προ)καλώντας να συζητηθούν όλα στην Ολομέλεια και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της Βουλής «για να μάθει όλη η Ελλάδα τι έχει γίνει κι όχι μόνο με τα γραφεία των πρώην, αλλά με όλους τους μετακλητούς». 

«Να δούμε τότε τι θα πουν οι δήθεν αδιάφθοροι», προειδοποίησε τους παριστάμενους, εκφράζοντας με έντονο τρόπο (χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι και φωνάζοντας, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες), ενώ κατέληξε με άλλον έναν υπαινιγμό προς όσους εμφανίζονται ως επικριτές του: «Εγώ είμαι ζωντανός και όρθιος, μολονότι αποσυνάγωγος του πολιτικού συστήματος», είπε.

Αντίδραση Κακλαμάνη

Έντονα αντέδρασε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης ο οποίος στράφηκε κατά όσων «επενδύουν» πάνω στο θέμα των μετακλητών. «Γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού που βρίσκεται σε απόγνωση από αποφάσεις που οδηγούν σε απόγνωση», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε όμηροι 20-30 βουλευτακίων που περιφέρονται και ασχημονούν στα διάφορα παράθυρα της τηλεόρασης και παρέχουν υπηρεσίες σε δημοσιογράφους. Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε εμείς απαθείς και το κοινοβούλιο αιχμάλωτο των εντυπώσεων που δημιουργούν τέτοια πρόσωπα». Ενώ σχολιάζοντας την πρόταση της ΔΗΜΑΡ να κατατεθούν στοιχεία για τον αριθμό των διορισμών στη Βουλή, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «δεν δέχομαι το τσουβάλιασμα όλων μας». «Στα 10,5 χρόνια που ήμουν Πρόεδρος, οι υπάλληλοι της Βουλής ήταν 726 και φεύγοντας ήταν 840. Από εκεί και πέρα πόσοι είναι, πόσοι προσλήφθηκαν δεν ξέρω, ας κατατεθούν τα στοιχεία», κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

Η επιστολή της ΔΗΜΑΡ

Η Δημοκρατική Αριστερά στην επιστολή της προς τον κ. Μεϊμαράκη, χαρακτηρίζει ατελή των πρόσφατη εντολή του κ. Σαμαρά να απαγορευθούν οι προσλήψεις σε αυτές τις θέσεις συζύγων και συγγενών μέχρι και δεύτερου βαθμού. Οι 16 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που υπογράφουν την σχετική επιστολή, προτείνουν να καταργηθεί εντελώς η δυνατότητα διορισμού μετακλητών και ζητούν αλλαγές του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος, όπως επισημαίνουν, «βρίθει ρυθμίσεων που ευνοούν την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την οικογενειοκρατία και τον κομματισμό».

Μάλιστα, ζητούν στοιχεία σχετικά με το ποια πρόσωπα εξακολουθούν να κάνουν χρήση των παρεχόμενων προνομίων και συγκεκριμένα πόσα άτομα απασχολούν και ποιών κατηγοριών (μετακλητούς, υπαλλήλους Βουλής, δημοσίους υπαλλήλους, αστυνομικούς της Φρουράς της Βουλής), αλλά και πόσα άτομα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τα άρθρα 91 και 92 έχουνε προσληφθεί κατά την τελευταία πενταετία από τους Προέδρους της Βουλής και ποιοι απ’ αυτούς υπηρετούν ακόμη στη Βουλή. 

Τι προβλέπει ο Κανονισμός

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το άρθρο 41 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπεται η σύσταση στα γραφεία των πρώην Προέδρων της Βουλής 6 θέσεων μετακλητών, των πρώην Πρωθυπουργών 5 θέσεων, των πρώην αντιπροέδρων της κυβέρνησης 1 θέση και των πρώην προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων 1 θέση.

Η ΔΗΜΑΡ προτείνει όλες οι προαναφερόμενες θέσεις «να καλύπτονται είτε με διορισμό προσώπων που προτείνονται (ιδιώτες), είτε από υπαλλήλους της Βουλής είτε με απόσπαση από το δημόσιο τομέα».

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 87 του Κανονισμού στους πρώην Προέδρους της Βουλής διατίθενται γραφεία, καθώς και το αναγκαίο προσωπικό από τους οδηγούς οχημάτων και από τη φρουρά της Βουλής, ενώ με την ίδια διάταξη διατίθενται 2 αστυνομικοί από την Φρουρά της Βουλής στους πρώην αντιπροέδρους κυβερνήσεων και πρώην αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Σύγχυση για τον Πρόεδρο της Βουλής

Εν τω μεταξύ, σύγχυση προκλήθηκε από την επισήμανση της ΔΗΜΑΡ ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής, μπορεί να προσλαμβάνει κατά την απόλυτη κρίση του και κατά παρέκκλιση από τις γενικές και ειδικές διατάξεις και δίχως η απόφαση να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μέχρι και 64 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων μεταξύ αυτών και 8 δημοσιογράφων, μέλη μόνο των Ενώσεων Συντακτών Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Αυτό, ωστόσο, όπως επιβεβαίωναν εν τέλει όλες οι πλευρές, δεν αφορά τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής, αλλά συνέβη άπαξ. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η σχετική διάταξη ψηφίστηκε το 1997, ενώ αναθεωρήθηκε το 2009 -προς τα πάνω, εννοείται, όσον αφορά τον αριθμό των προσληφθέντων, για τους οποίους το πιθανότερο είναι ότι ποτέ δεν θα μάθουμε πόσοι ακριβώς είναι. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δικαιούται (και) 12 μετακλητούς υπαλλήλους, οι αντιπρόεδροι της Βουλής πέντε, ενώ από τέσσερις ο γενικός και ο ειδικός γραμματέας της Βουλής. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικούς υπολογισμούς ο συνολικός αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που δικαιούνται να υπηρετούν στα γραφεία όλων των προαναφερθέντων περιπτώσεων, είναι περίπου 190, αν και σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές ο αριθμός των προσλήψεων δεν ξεπέρασε ποτέ τους 110, ενώ στην παρούσα φάση έχουν διοριστεί περί τους 90 μετακλητούς. 
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ