2012-09-03 14:50:03
Φωτογραφία για Διαθεσιμότητα και μετά απόλυση για 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους το 2013
Να βρεθούν τους πρώτους μήνες του 2013 χωρίς δουλειά και να υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας απειλούνται εργαζόμενοι σε 800 δημοτικές επιχειρήσεις που προβλέπεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.

Ο Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους την περασμένη εβδομάδα, δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση των δήμων, η προοπτική ωστόσο νέων περικοπών αναστατώνει τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι δήμοι καθώς τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζονται για τη διετία 2013-2014 προβλέπουν περικοπές ύψους 735 εκατ. ευρώ οι οποίες οδηγούν 5.000 εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε? «διαθεσιμότητα». Στα νέα μέτρα που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών περιγράφεται η εξοικονόμηση 18 εκατ. ευρώ από το νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των δήμων και 86 εκατ. ευρώ από τη μείωση του μισθολογικού κόστους των ΟΤΑ.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εξοικονόμηση 104 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο σκέλος δαπανών των ΟΤΑ, θα φέρει κοντά στην έξοδο από το Δημόσιο περίπου 5.000 εργαζόμενους στους δήμους και στις περιφέρειες, από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Υποψήφιοι προς «διαθεσιμότητα» από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να τεθούν:

Οι εργαζόμενοι στις 800 δημοτικές επιχειρήσεις που θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν.

Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ που θα καταργηθούν οι θέσεις τις οποίες κατέχουν. «Κλειδί» για την υλοποίηση των περικοπών θα είναι τα νέα οργανογράμματα των δήμων.

Η νέα οργανωτική δομή των ΟΤΑ διαμορφώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες που παρέχουν τεχνική βοήθεια και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που επιβλέπει την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου.

Με την «απόσυρση» της εφεδρείας και την αντικατάστασή της με τη συνταξιοδοτική ωρίμανση, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα που θα τεθούν εργαζόμενοι στο Δημόσιο οι οποίοι θα αξιολογηθούν αρνητικά, όπως προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να «μπουν» πρώτοι στη βάσανο του νέου καθεστώτος.

Οπως αναφέρουν στελέχη της ανώτατης βαθμίδας της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, όταν θα καταργείται μία οργανική θέση και δεν επανασυστήνεται σε άλλον φορέα του Δημοσίου, τότε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών του για έναν χρόνο και κατόπιν θα απολύεται. Το ίδιο θα ισχύει και για τους εργαζόμενους που θα αξιολογηθούν αρνητικά.

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει νομοθετική παρέμβαση στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και να αυξηθεί το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας ή να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού, παρά το γεγονός ότι οι ηγεσίες των υπουργείων Διοικ. Μεταρρύθμισης και Οικονομικών έχουν συμφωνήσει να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο Κώδικας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τα νέα «σφιχτά» οργανογράμματα των δήμων και των περιφερειών θα επιφέρουν ανατροπές ακόμα και σε τομείς που παραδοσιακά διαχειριζόταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η αποκομιδή απορριμμάτων, αφού η μείωση των οργανικών θέσεων και οι «περικοπές» στον αριθμό των συμβασιούχων, θα οδηγήσουν σε παραχώρηση μέρους της δραστηριότητας, στον ιδιωτικό τομέα.

xespao.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ