2012-09-04 14:44:51
Φωτογραφία για ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ...Η τρόικα απαιτεί 13 ώρες δουλειά την ημέρα και 11 ώρες ανάπαυση !!!
Στο τραπέζι από τους δανειστές οι απολύσεις εξπρές και οι μικρότερες αποζημιώσεις..

Η τρόικα ζητά από την Ελλάδα να αποχαιρετήσει το πενθήμερο και να προετοιμαστεί για περισσότερη εργασία, ξεκούραση λιγότερη των 11 ωρών, μικρότερους μισθούς και βέβαια γλίσχρες αποζημιώσεις απολύσεων. Περισσότερη εξάρθρωση της αγοράς εργασίας είχε ζητήσει πρόσφατα και η Ε.Ε., εκτιμώντας ότι είναι μονόδρομος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Τα νέα σκληρά αιτήματα περιγράφονται σε e-mail, για το οποίο το υπουργείο Εργασίας (που είθισται να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων) έκανε επί μακρόν το κορόιδο. Χθες πάντως το αρμόδιο υπουργείο, που επί μακρόν «ποιούσε την νήσσαν», εδέησε να παραδεχθεί χθες ανεπίσημα ότι τα θέματα που θίγει η τρόικα δεν είναι του παρόντος...

Πρόσφατα πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για δημιουργία στην Ελλάδα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στα πρότυπα της Κίνας και της Πολωνίας. Στόχος, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων. Οι συγκεκριμένες ζώνες δημιουργούν ζοφερές προοπτικές για την αγορά εργασίας, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η πεμπτουσία τους, δηλαδή τα χαμηλά μεροκάματα, δεν εγγυώνται επενδύσεις.


Η τρόικα με το e-mail που έστειλε ονομάζει «μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας» την κατάργηση του πενθημέρου και τη θεσμοθέτηση της εξαήμερης απασχόλησης. Την ίδια στιγμή προτείνει ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης να είναι 11 ώρες την ημέρα. Ακολουθώντας την... πεπατημένη, δηλαδή την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, η τρόικα επιμένει να πιέζει με όλους τους τρόπους για περισσότερη εργασία και εξαρθρωμένη πλήρως αγορά εργασίας, στα πρότυπα των χωρών της Απω Ανατολής.

Η ανατροπή της πενθήμερης εργασίας προκύπτει σε συνάρτηση με την απαίτηση για συνολικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας. Η τρόικα θέλει εργαζομένους-λάστιχο, που σήμερα θα δουλεύουν δύο ώρες, αύριο 12 ώρες και μεθαύριο καθόλου, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε επιχείρηση.

Η «έξοδος»

Στο e-mail τονίζεται ότι πρέπει να μειωθεί το «υψηλό κόστος εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας». Το σκέλος της «εξόδου» αφορά τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλει ο εργοδότης, όταν απολύει εργαζομένους και τους οδηγεί στην ανεργία.

Με βάση τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα δυόμισι χρόνια που η τρόικα βρίσκεται στη χώρα, οι εργοδότες μπορούν να δώσουν τη μισή αποζημίωση, αν ενημερώσουν έγκαιρα τον εργαζόμενο ότι προτίθενται να τον απολύσουν. Ειδικά για παλαιούς εργαζομένους, το χρονικό διάστημα ενημέρωσης είναι τέσσερις μήνες πριν από την απόλυση, εάν υπάρχει προϋπηρεσία 10-15 έτη, πέντε μήνες για προϋπηρεσία 16-20 έτη και έξι μήνες για προϋπηρεσία άνω των 21 ετών. Η τρόικα επιθυμεί να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν οι επιχειρήσεις να απολύουν άμεσα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, καταβάλλοντας ακόμα μικρότερη αποζημίωση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί αν, για παράδειγμα, υπήρχε προσέγγιση ή, ακόμα χειρότερα, εξίσωση της αποζημίωσης των υπαλλήλων με εκείνη που ισχύει σήμερα για τους εργατοτεχνίτες. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πρώτοι θα κινδύνευαν να χάσουν έως και το 75% της αποζημίωσής τους. Το ίδιο θέλει η τρόικα να συμβεί και στις περιπτώσεις της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει διάλογο με εργοδότες και εργαζομένους, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να δεχτούν άλλο ένα πετσόκομμα, πέρα από το -22% που σημειώθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο (-32% για νέους έως 25 ετών), αλλά αντιμετωπίζει προφανείς αντιδράσεις. Εάν έως το τέλος Οκτωβρίου δεν υπάρξει συμφωνία, τότε το υπουργείο έχει το δικαίωμα να νομοθετήσει και να καθορίσει το ύψος του νέου κατώτατου μισθού.

Πρώτη αντίδραση της ΓΣΕΕ στις απαιτήσεις των δανειστών ήρθε από την Αυτόνομη Παρέμβαση που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και η οποία με χθεσινή ανακοίνωσή της κάνει λόγο για προσπάθεια «κατάργησης κάθε ίχνους εργατικού δικαίου, μέσω της διάλυσης κεκτημένων, όπως η πενθήμερη εργασία, που θεσμοθετήθηκε πριν από 32 χρόνια».

εφ.Δημοκρατία.
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ