2012-09-05 11:31:04
Φωτογραφία για Για τα αδιέξοδα του τούρκικού στρατού φταίει ο καιρός και η αποφασιστικότητα των ανταρτών!
Ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να μεταφέρει άρματα μάχης από την τεθωρακισμένη μεραρχία της πόλης Σανλίουρφα στα σύνορα της με τη Συρία για το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφάλειας εντός των συνόρων της γειτονικής χώρας, στρατιωτικοί αναλυτές εξηγούν πως όσα μέτρα και να λάβει η Τουρκική κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περιοχή των συνόρων οι Κούρδοι αντάρτες θα εξακολουθούν τη δράση τους στα δικά τους μονοπάτια. Τα άρματα μάχης δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τους αντάρτες! Το γεγονός ότι η υπεροπλία του Τουρκικού στρατού δεν εξασφαλίζει την επιθυμητή και επιδιωκόμενη συντριβή του κουρδικού αντάρτικου, οδηγεί σε αδιέξοδο και παγιδεύει την κυρίαρχη προπαγάνδα, που συστηματικά πλασάρουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ σε ερμηνείες που στερούνται σοβαρότητας και αναπαράγουν τελικά τα αδιέξοδα. Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο δημοσιογράφος Χουσείν Γιαγιμάν σε άρθρο του στην εφημερίδα Χουριέτ (4/9/2012) με τίτλο «Τι συνέβη στην Μπεϊτουσσεπάπ;».


Προκαλεί απορία το γεγονός ότι ένας δημοσιογράφος επιχειρεί να δικαιολογήσει την ήττα του Τουρκικού Στρατού, που όχι μόνο δε μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια του τουρκικού καθεστώτος, αλλά συχνά βρίσκεται πολιορκημένος από αντάρτες, να καταλογίζει ευθύνες στα καιρικά φαινόμενα και στην αποφασιστικότητα του αντιπάλου. Χωρίς, βεβαίως να αναρωτιέται γιατί αυτή η αποφασιστικότητα λείπει από τις γραμμές του Τουρκικού στρατού, όπου πλέον φωλιάζει ο φόβος και ο σκεπτικισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εθνικιστικός παροξυσμός και το ρατσιστικό ντελίριο, που κατά κόρον χρησιμοποιεί ολόκληρο το τουρκικό αστικό κατεστημένο, είτε του πολιτικού Ισλάμ, είτε το κεμαλικό, προκειμένου να εμπεδώσει την «εθνική ενότητα», δεν αρκούν πια. Ήδη φωνές κατακρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν, μιλούν για ήττα και ζητούν την καρατόμηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, εκτιμώντας ότι η μεγαλοφυής στρατηγική του Νεοοθωμανισμού, που τόσο προβλήθηκε στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε για να καλλιεργηθεί κλίμα «εθνικής ανασφάλειας», μάλλον πρέπει να πεταχτεί στον κάλαθο αχρήστων της ιστορίας! Υπάρχουν φυσικά και άλλοι, όπως ο δημοσιογράφος Χουσείν Γιαγιμάν που από την ασφάλεια του γραφείου του και οπλισμένος με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, ζητούν να βγει στην επίθεση ο τουρκικός στρατός, ζητούν περισσότερο αίμα, πρώτα απ΄ όλα, Τούρκων φαντάρων.

Ας επιστρέψουμε όμως στην Χουριέτ και να παρακολουθήσουμε το γράφει ο άθλιος πολεμοκάπηλος δημοσιοκάφρος της: «Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ακούσει για την επίθεση και περίμεναν. Ήταν ο κατάλληλος χρόνος για μια νέα επίθεση του ΠΚΚ… Διότι με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες τα ΙΗΑ (μη επανδρωμένα αεροπλάνα) δεν θα μπορούσαν να πάρουν εικόνες και τα ελικόπτερα Κόμπρα δεν θα μπορούσαν να πετάξουν. Χτες στην Μπεϊτουσεμπάπ έριξε δυνατή βροχή. Και ενώ συνεχιζόταν οι συγκρούσεις έβρεξε πολύ. Για να κάνουν την επίθεση περίμεναν τον χρόνο που δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα ΙΗΑ και τα Κόμπρα. Ομάδα περίπου 100 ατόμων που συγκεντρώθηκαν στο όρος Κάτο, εξαπέλυσαν την επίθεση τους όταν το ρολόι έδειξε 10. Τα ΙΗΑ δεν μπόρεσαν να πετάξουν και τα Κόμπρα δε μπόρεσαν να χτυπήσουν. Αυτοί οι οποίοι σχεδίασαν την επίθεση ξέρανε πως με τέτοιο καιρό δεν θα ερχόταν ενισχύσεις στην Μπεϊτουσσεμπάπ. Και τελικά έγινε όπως τα σχεδίασαν. Όταν έδειξε 23.00 τα Κόπρα έφτασαν στην περιοχή, αλλά επειδή ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος βομβάρδισαν κάποιους στόχους και έφυγαν. Αφήνοντας έτσι –όπως έγινε και σε άλλες επιθέσεις – την πόλη στην μοίρα της. Καταρχήν στοχοποιήθηκε η διανομή ρεύματος και έτσι κόπηκε το ρεύμα. Στο μεταξύ για να προκαλέσουν πανικό χτυπούσαν από μακριά με όπλα τύπου Ντότσκα τα δημόσια κτίρια. Και ενώ οι στρατιώτες επιχειρούσαν να αποκρούσουν την επίθεση, μια άλλη ομάδα επιχείρησε να εισέλθει στην πόλη.

Υπήρξε αδυναμία στον τομέα της ασφάλειας; Βλέποντας αυτά που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, το περιστατικό στην Μπεϊτουσσεμπάπ δεν ήταν έκπληξη. Το ΠΚΚ πέρσι στις 19 Οκτωβρίου είχε επιτεθεί στο κέντρο της Τσουκούρτζας και τότε είχαν χάσει την ζωή τους 24 στρατιώτες. Βλέποντας την πορεία των γεγονότων, στην Μπεϊτουσσεμπάπ δεν υπήρξε κάποια αδυναμία στον τομέα της ασφάλειας. Ποιο μέτρο ασφάλειας μπορεί να ληφθεί ενάντια σε κάποιον που έρχεται να πεθάνει; Η οργάνωση οργανώνει επιθέσεις θανάτου, ενώ τέτοιες δεν έκαμνε ποτέ. Άρα ποιο είναι το θέμα; Το θέμα είναι πως ενάντια στην αντίληψη του ¨κυρίαρχου¨ παραμένουμε σε θέση άμυνας!».

Μπορούμε όμως να θίξουμε κάποιες πτυχές της επίθεσης των Κούρδων ανταρτών. Η επιδρομή του ΡΚΚ στην πόλη Beytüssebap, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 Τούρκων στρατιωτών, τον τραυματισμό άλλων 7 και πλέον η κουρδική εξέγερση εισέρχεται σε νέα φάση, αφού το ΡΚΚ επεκτείνει την δράση του και στην περιφέρεια Σιρνάκ (Şırnak) δίπλα από τα Χακάρι, δημιουργώντας εκτός από τακτικό-επιχειρησιακό πρόβλημα στον τουρκικό Στρατό που πλέον αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις και πολιτικό πρόβλημα στον Ρ.Τ.Ερντογάν: Ήδη σε μία επαρχία του, το Χακάρι, το ΡΚΚ αμφισβητεί εμπράκτως την κυριαρχία του Τουρκικού κράτους και στην ακριβώς διπλανή, προς τα σύνορα με την Συρία στην επαρχία Σιρνάκ, το ΡΚΚ κτυπά στην καρδιά της πόλης τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Στην συγκεκριμένη επίθεση, δύο ομάδες των 50 ανδρών του ΡΚΚ διείσδυσαν στην πόλη και επιτέθηκαν αρχικά με βολές ρουκετών RPG-7 στο κτίριο του κυβερνείου της επαρχίας, στην έδρα της Αστυνομίας και στο στρατόπεδο της Στρατοχωροφυλακής. Εν συνεχεία με βολές ΑΚ-47 και τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών "σάρωσαν" την περιοχή σε μάχη που κράτησε μία ώρα. «Στόχο των ανταρτών ήταν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που έγινε οπλοπολυβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών, πολλές επιχειρήσεις και πολλά κτήρια στο κέντρο της πόλης», μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Δηλαδή μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας ολόκληρης πόλης. Μετά την επιδρομή οι ομάδες κατέφυγαν στις παρακείμενες ορεινές περιοχές.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική της που προκαλεί κλιμάκωση του πολέμου, ενώ όπως κάθε καταπιεστής, χαρακτήρισε τους εξεγερμένους αντάρτες ως «τρομοκράτες» και μάλιστα ξενοκίνητους-μάλλον τα μπέρδεψε, καταλογίζοντας σε άλλους την παρεμβατική πολιτική που ασκεί στην Συρία. Μετά τη γνωστοποίηση της νέας επίθεσης και το θάνατο των δέκα Τούρκων στρατιωτών ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νετζντέτ Οζέλ στο οποίο, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρωθυπουργός τονίζει τα εξής:

«Θα ήθελα όλοι να γνωρίζουν ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας, το τούρκικο έθνος και το κράτος θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία, θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον αγώνα κατά των τρομοκρατών. Οι τρομοκράτες έχουν γίνει μια μαριονέτα μιας διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης, κρυμμένης πίσω από μαύρους κύκλους και προκαλεί το έθνος μας. Δεν θα αφήσουμε τους εγκληματίες να επιτύχουν τους στόχους τους», τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Τα λόγια μίσους του Τούρκου πρωθυπουργού δεν αλλάζουν τίποτε. Παρατείνουν το δράμα των λαών της Τουρκίας βυθίζοντας στον πόνο. Ενδεικτικά τα όσα εξελίχθηκαν σύντομα στην περιοχή. Σύμφωνα με την αρθρογραφία «Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία όταν Τούρκοι στρατιώτες υπέστειλαν την τουρκική σημαία από φυλάκιο λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής Μπεγτιουσεμπάπ. Στην ίδια περιοχή χθες είχαν σκοτωθεί 10 τούρκοι στρατιώτες και 20 αντάρτες του PKK. Oι σοροί των τριών ανταρτών θα μεταφέρονταν από το φυλάκιο σε άλλη περιοχή. Τη στιγμή εκείνη οι Κούρδοι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να διαμαρτύρονται και ζητούσαν να τους δοθούν οι σοροί για να τους κάνουν τις κηδείες. Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις και οι Τούρκοι στρατιώτες από τον φόβο μάζεψαν την τουρκική σημαία που είχαν κρεμάσει στο φυλάκιο! Σε σχετικό βίντεο ακούγονται φωνές των Κούρδων "πάρε τη σημαία μέσα". Πολλά μέσα ενημέρωσης της γειτονικής Τουρκίας αναρωτιούνται ποιος έχει δώσει την εντολή αυτής της υποχώρησης. Ο στρατός στη Ν.Α.Τουρκία δείχνει να μην έχει ανακτήσει ακόμη τον έλεγχο της περιοχής όπως αναφέρει η εφημερίδα Sözcü».

Η παραπάνω είδηση αποκαλύπτει ότι η αγανάκτηση για το τρωθέν γόητρο του Τουρκικού Στρατού, αποκρύπτει τη πραγματική ανησυχία όχι μόνο για το γόητρο του τουρκικού αστικού κατεστημένου, αλλά και για τις εξελίξεις που πυροδοτούνται στην περιοχή. Πολλοί εξάλλου αναλυτές κάνουν λόγο για σχέδια διαμελισμού της Συρίας και αναδιάταξης ολόκληρης της περιοχής, αναγνωρίζοντας στην Κουρδική εθνότητα κεντρικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αυτές οι εκτιμήσεις αναδεικνύουν τον κίνδυνο η Τουρκία να μη βγει αλώβητη πολιτικά-οικονομικά-εδαφικά από αυτή την ιστορία Η αναγκαιότητα παρέμβασης ενός εργατικού κινήματος που με έντονα διεθνιστικά χαρακτηριστικά θα προτάξει την ενωμένη πάλη των εργαζομένων ανεξαρτήτως εθνικότητας-θρησκείας-γλώσσας εναντίον του κοινού εχθρού, του τουρκικού αστικού κατεστημένου, προβάλλει έντονα. Έξω όλοι οι ιμπεριαλιστές από την περιοχή. Ανατροπή των τυραννικών καθεστώτων.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Diktiospartakos.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ