2012-09-06 12:28:03
Φωτογραφία για Αλυσίδα διανομής φαρμάκου: Μόνο εβδομαδιαία μετρητά, πίστωση τέλος!
Το παρακάτω έγγραφο εστάλη σε όλους τους φαρμακοποιούς. Όλες οι φαρμακαποθήκες καθώς και οι εταιρείες που μας προμηθεύουν ζητάνε πλέον μετρητά. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο πλέον επισφαλής κρατικός οργανισμός. Η κάθε πλευρά στην αλυσίδα διανομής του φαρμάκου θέλει και πρέπει να προστατέψει τα εισοδήματά της και την βιωσιμότητά της. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με πληρωμές απολύτως τοις μετρητοίς, με μηδαμινές πιστώσεις.

Δείτε το έγγραφο και καλούμε όλους εκείνους που μας προτρέπουν να συνεχίσουμε. .... να πιστώνουμε αυτό το σαθρό ασφαλιστικό σύστημα αν πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια έστω κι άλλης πίστωσης ολίγων ημερών, πόσω δε μάλλον περαιτέρω δυο μήνες (!) που μας καλεί ο υπουργός κ. Σαλμάς :

Διαβάστε επίσης παρακάτω σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ που αναφέρει για την πιστωτική ασφυξία των επιχειρήσεων όταν καλούνται να πληρώσουν εντός 8 μηνών τους προμηθευτές τους και πληρώνονται στους 5 (διαφορά δηλαδή 3 μηνών). Αν αυτό λέγεται πιστωτική ασφυξία, τότε πώς λέγεται όταν εμείς οι φαρμακοποιοί πληρώνουμε από μετρητά έως 15 μέρες το μέγιστο και πληρωνόμαστε πλέον στους 3 μήνες (διαφορά -2,5 μήνες!). Μήπως πιστωτική... αυτοκτονία;


Βίαιη προσαρμογή των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες της αγοράς

Στις 150 ημέρες το μέσο διάστημα πίστωσης στην οικονομία - Κατρακυλούν οι δείκτες ρευστότητας Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Πληρώνονται σε 5 μήνες από τους πελάτες τους και πληρώνουν τους προμηθευτές τους σε 8 μήνες, όπως προκύπτει από έρευνα της Hellastat σε 52.000 εταιρείες την περίοδο 2002 - 2011. Το δείγμα της έρευνας έχασε 4,66 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις του το 2011 σε σχέση με το 2010.

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Μιχαλόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Hellastat, μέσα από την επεξεργασία των ισολογισμών για τη δεκαετία 2002-2011 προκύπτει ότι για τις 52.000 επιχειρήσεις οι βασικοί δείκτες διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, δηλαδή το διάστημα είσπραξης απαιτήσεων και εξόφλησης προμηθευτών, σταθεροποιούνται πλέον στις 150 και 178 ημέρες αντίστοιχα.

Ωστόσο, το άνοιγμα στο κεφάλαιο κίνησης γίνεται αντιληπτό από την ενίσχυση του δείκτη γενικής ρευστότητας, καθώς απαιτήσεις, αποθέματα και διαθέσιμα είναι μεγαλύτερα κατά 1,55 φορές από τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (1,47 το 2010, 1,43 το 2008), αποκαλύπτοντας το σημαντικό κενό στη χρηματοδότηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, η πραγματική ρευστότητα των επιχειρήσεων, δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα, υποχωρεί διαχρονικά, όπως ενδεικτικά δείχνει ο δείκτης διαθεσίμων προς σύνολο ενεργητικού:, στα 6,3% το 2011 από 7,2% το 2008 και 9,3% το 2002, με τις μικρές επιχειρήσεις να εμφανίζουν σημαντικό μειονέκτημα όσον αφορά τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης.

Ωστόσο, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά προκύπτει από το γεγονός ότι οι αθροιστικές πωλήσεις, υποχώρησαν το 2011 κατά 4,66 δισ. ευρώ έναντι του 2010, ήτοι από 150 δισ. σε 145,4 δισ. (-3,1%), ενώ το σύνολο των απαιτήσεων μειώθηκε κατά 5 δισ. ευρώ, στα 41 δισ. (-10,9%).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέσο διάστημα πίστωσης στην οικονομία είναι οι 150 ημέρες, το εύλογο ποσό της μείωσης στις απαιτήσεις λόγω της υποχώρησης του τζίρου τοποθετείται στα 2-2,5 δισ. ευρώ, καθιστώντας φανερή τη βίαιη προσαρμογή των πιστώσεων στην αγορά. Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα προς τους προμηθευτές περιορίστηκαν κατά -2,8 δισ. ευρώ, στα 27,6 δισ. ευρώ, εξέλιξη επίσης δυσανάλογη της υποχώρησης των πωλήσεων.

Διευκρινίζεται ότι οι μεγάλες αλλαγές στα αθροιστικά μεγέθη δεν επηρεάζονται ουσιωδώς από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς που συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα, και ότι οι μεταβολές αφορούν το ευρύ πλήθος των επιχειρήσεων.

farmakopoioi.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ