2012-09-08 19:25:21
Φωτογραφία για Η πυρκαγιά και οι κινήσεις της Μέρκελ....
της Ζέζας Ζήκου

Στο όνομα της διάσωσης του ευρώ διακήρυξε την πλήρη ηγεμονία της. Για δεύτερη συνεχή χρόνια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατακτά την πρώτη θέση στη διάσημη λίστα του περιοδικού Forbes για τον ρόλο της ισχυρότερης γυναίκας στον πλανήτη. Οντως, πρόκειται για μια ταλαντούχα ηγέτιδα που διαχειρίζεται με επιδέξιο και ψύχραιμο τρόπο μια πολύ επικίνδυνη κρίση. Αποδέχθηκε σιωπηρά την τραπεζική μάχη του Ντράγκι θυσιάζοντας πολλά, για να μη χάσει την πιο μεγάλη απ’ όλες - τις επόμενες εκλογές για την καγκελαρία τον Σεπτέμβριο του 2013. Αλλά, υπάρχει και η άλλη άποψη πως πρόκειται για έναν πολιτικό νάνο. Μια γυναίκα που κάνει πάντα λάθος εκτιμήσεις και την ξεπερνούν οι εξελίξεις.

Η οικονομική υπεροχή της Γερμανίας του ευρώ συμπίπτει με την πολιτική ενηλικίωσή της, ενώ η ίδια δεν φοβάται πλέον να δώσει μάχες υπέρ πολιτικών και εθνικών συμφερόντων . Η Αγκελα Μέρκελ αντικατέστησε το μεταπολεμικό μοντέλο της γερμανικής πολιτικής, που χαρακτηριζόταν από την πολυμέρεια, με μια μονομερή τακτική
. Αυτό έκανε και με την κρίση στην Ελλάδα. Η μεταπολεμική ισορροπία, όταν οι Γερμανοί «έθεταν την οικονομία τους στην ευχέρεια των ευρωπαϊκών συμφερόντων, ενώ η Γαλλία τούς καθιστούσε πολιτικά αποδεκτούς», έχει ανατραπεί. Το Παρίσι συχνά θεωρούσε ότι η Γερμανία πρέπει απλώς να εγκρίνει τις ιδέες και τις προτάσεις τους, διότι έτσι έχει συνηθίσει η Γαλλία. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν.

Οντως, η μοίρα της Μέρκελ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ευρώ. Με ολύμπια ηρεμία άκουσε χθες τις επιθέσεις επιφανών Γερμανών, που την κατηγορούν για κακοδιαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και παράδοση του Βερολίνου στις επικίνδυνες πρωτοβουλίες της ΕΚΤ. Αφού κοίταξε τους επικριτές της, τους προειδοποίησε, με ήπιο ύφος, για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης υπαναχώρησης της Γερμανίας από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της. «Η μοίρα μάς οδήγησε στην πρόκληση αυτή», δήλωσε η Μέρκελ. Η πρόκληση είναι ιστορική. Αν δεν αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, οι επιπτώσεις θα μας ξεπεράσουν.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, η κ. Μέρκελ άλλαξε σιωπηρά στάση και άλλες φορές εγκαταλείποντας τις αρχικές αντιρρήσεις περιορίζοντας τη διαφωνία της σε μείζονα ζητήματα. Πριν από ένα χρόνο, ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει ότι το Βερολίνο θα ήταν έτοιμο να προχωρήσει σε τέτοιες υποχωρήσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, τα εμπόδια παραμένουν εντυπωσιακά, όπως εξηγούν Γερμανοί νομικοί.

Αρχικώς της ζήτησαν να γίνει «Θάτσερ», να ολοκληρώσει, δηλαδή, τάχιστα το γκρέμισμα του παραδοσιακού γερμανικού κοινωνικού κράτους, που είχε ξεκινήσει ο σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ με τον πράσινο Φίσερ. Και το έκανε. Μετά, ήρθε η σειρά της Ευρώπης, για να επιβληθούν στους «άσωτους» λαούς οι «εργασιοκτόνοι» νόμοι. Και το πέτυχε. Η δημοσιονομική κρίση την ανέδειξε σε πρωταγωνίστρια και η οικονομική υπεροχή της γερμανικής οικονομίας με τα τεράστια πλεονάσματα εξανάγκασε όλους τους απειλούμενους με χρεοκοπία λαούς να υποταγούν. Τη σφραγίδα της Μέρκελ φέρουν και οι δύο μηχανισμοί στήριξης και τα προγράμματα διάσωσης των τριών χρεοκοπημένων χωρών της Ευρωζώνης. Ολα, ωραία και καλά.

Αν η Γερμανία της Μέρκελ βλέπει εαυτό ως τον γενναίο πυροσβέστη που επεμβαίνει σε κάθε πυρκαγιά στην Ευρώπη, «οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Γερμανία είναι ο εμπρηστής», έγραψε ο βρετανικός Economist. Στη χορεία όσων καυτηριάζουν την Αγκελα Μέρκελ για οικονομικό σοβινισμό προστέθηκαν και πολιτικοί που έχουν υπηρετήσει επί δεκαετίες τη γερμανική σύλληψη της ΟΝΕ, όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

πηγη:kathimerini
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ριφιφί σε αποθήκη στο Μενίδι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ριφιφί σε αποθήκη στο Μενίδι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ