2012-09-11 07:26:19
Φωτογραφία για Τα Βαλκάνια γιορτάζουν την ειρήνη με μουσικό φόρο τιμής
Η Τουρκική Ραδιοτηλεόραση (TRT)-[ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΡΟΠΑΓΑΝΣΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ]  ξεκίνησε σειρά συναυλιών στα Σκόπια την προηγούμενη βδομάδα, προς τιμήν της 100ης επετείου από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Με θέμα "Από τους Βαλκανικούς Πολέμους στη Βαλκανική Ειρήνη", στόχος του προγράμματος είναι να τονίσει την αξία της ειρήνης, καθώς επίσης τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και των υπόλοιπων Βαλκανικών χωρών.Έπειτα από σχεδόν εξάμηνη προετοιμασία, η έναρξη των συναυλιών συγκέντρωσε καλλιτέχνες από εννέα Βαλκανικές χώρες -- ενωμένες μέσω της μουσικής, της αγάπης για τη χώρα και της ειρήνης -- στην ίδια σκηνή με κοινή φιλαρμονική ορχήστρα.

Η πρώτη συναυλία περιελάμβανε παραδοσιακή μουσική από τραγουδιστές όπως η Έσμα Ρετζέποβα της πΓΔΜ, η Ίρμα Λιμπόχοβα της Αλβανίας και η Χάνκα Παλντούμ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε), η Ξένια Μιγιάτοβιτς της Σερβίας και η Σουζάν Καρντές της Τουρκίας.


"Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στο να εξετάσει το θέμα των πολέμων με τρόπο ο οποίος συμβάλει σε ένα ειρηνικό περιβάλλον", δήλωσε ο Σεζάι Καράτας, συντονιστής του προγράμματος για την TRT, στους SETimes.

Ανέφερε πως η Τουρκία βρίσκεται σε μοναδική γεωγραφική και ιστορική θέση ώστε να ενισχύσει τους δεσμούς με, και μεταξύ, των Βαλκανικών χωρών.

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι έλαβαν χώρα το 1912 και το 1913. Στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, χώρες της περιοχής κατάφεραν να αποδεσμευτούν από την εξουσία της Τουρκικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο, οι Βαλκανικές χώρες πολέμησαν μεταξύ τους για την παρεπόμενη διαίρεση των εδαφών.

Ο Καράτας ανέφερε πως η εκδήλωση στα Σκόπια ήταν επιτυχημένη και τόνισε πως η σειρά συναυλιών συνεχίστηκε και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης συναυλίας ποπ μουσικής στη Β-Ε το Σάββατο (8 Σεπτεμβρίου).

"Δεν θέλαμε να 'εξάγουμε' τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες από την Τουρκία, αλλά να τους βρούμε και να τους προσκαλέσουμε από τις χώρες τους για να δείξουν σε όλο τον κόσμο της περιοχής πως μπορούν να συναντιούνται για ένα συγκεκριμένο στόχο και να είναι όλοι φίλοι, παρά τις οδυνηρές μνήμες από τους Βαλκανικούς πολέμους", δήλωσε ο Καράτας.

Οι καλλιτέχνες ανέφεραν πως μέσω της συνεργασίας, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της καλύτερης κατανόησης μεταξύ των Βαλκανικών εθνών.

"Αναφερόμουν πάντα στην ειρήνη και την απαιτούσα. Τα Βαλκάνια πρέπει να ανοίξουν και πρέπει να σταματήσουμε τις μεταξύ μας συμπλοκές", ανέφερε η Έσμα Ρεντζέποβα, Ρομά, διάσημη μουσικός από την πΓΔΜ, στους SETimes.

"Αποτελεί εξαιρετικά θετικό φεστιβάλ το οποίο...μας διδάσκει τρόπους για να βρούμε τη δική μας ειρήνη", ανέφερε. "Η μουσική μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο σε αυτό".

"Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να μπορεί να ενώσει τα έθνη των Βαλκανίων τόσο καλά όσο η μουσική και τα τραγούδια", ανέφερε η Αλβανίδα τραγουδίστρια Ίρμα Λιμπόχοβα στους SETimes."Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα και μπορεί να υπερνικήσει οποιοδήποτε εμπόδιο".

Οι μνήμες από τους Βαλκανικούς πολέμους εξακολουθούν να είναι ισχυρές, ειδικά στην πΓΔΜ, τα εδάφη της οποίας διαιρέθηκαν κατά το Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο. Ωστόσο, η γενική συναίνεση των πολιτών δείχνει πως ήρθε η ώρα "για να υπάρξει προσπάθεια για ειρήνη".

Η Τάνια Στοϊλόβσκα, 56 ετών, η οποία ήρθε στη συναυλία με την κόρη της, ανέφερε πως αν και απόλαυσαν τη μουσική, τους άρεσε περισσότερο το μήνυμα της εκδήλωσης.

"Πρέπει αν βρούμε δύναμη για να αφήσουμε πίσω μας τις αιματοχυσίες και να στραφούμε επιτέλους στο μέλλον", δήλωσε στους SETimes.

Ο Αμίρ Σελάμι, 28 ετών, ανέφερε πως οι νεότερες γενιές πασχίζουν για ειρήνη.

"Σε εποχές πολέμου, δεν μπορούμε να ελπίζουμε για πρόοδο ή για οικονομία. Εμείς, οι νέοι, επιθυμούμε να μη γίνουμε μάρτυρες Βαλκανικών συγκρούσεων για πρώτη φορά στην ιστορία", ανέφερε.

Ο ιστορικός Μπομπάν Πετρόβσκι από τη Σχολή Φιλοσοφίας στα Σκόπια συμφωνεί. "Η Βαλκανική ιστορία τα τελευταία 100 χρόνια αποδεικνύει ότι κάθε γενιά εδώ έχει βιώσει έναν πόλεμο. Δεν υπάρχει ούτε μία σύγκρουση στην Ευρώπη τον περασμένο αιώνα που να διέφυγε από τη Βαλκανική χερσόνησο", δήλωσε στους SETimes.

Σύμφωνα με τον Πετρόβσκι, ο λόγος αυτού βρίσκεται στην ομοιότητα των Βαλκανίων με την περιοχή του Καυκάσου."Διαφορετικά έθνη ζουν εδώ, σε μια μικρή γεωγραφική περιοχή, αυξάνοντας τη δυνατότητα συγκρούσεων. Γι' αυτό δυσκολευόμαστε να ξεφύγουμε από το στερεότυπο μίας εξαιρετικά ταραχώδους περιοχής", ανέφερε.Ανέφερε πως φαίνεται ότι οι δυνάμεις που αποσκοπούσαν σε ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων έχουν αρχίσει να επικρατούν στις χώρες των Βαλκανίων.

Σχετικά γεγονότα στην εκστρατεία θα περιλαμβάνουν πρόσθετες συναυλίες, εκθέσεις, εργαστήρια και προβολές ντοκιμαντέρ με το ίδιο θέμα, οι οποίες θα διενεργηθούν στο σύνολο της περιοχής κατά τους επόμενους μήνες.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ