2012-09-14 07:34:28
Φωτογραφία για Συμφωνίες με Gazprom με τη συμμετοχή της Κομισιόν;
EurActiv.gr   

Η Πολωνία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που τάσσεται υπέρ της ανάμειξης της Κομισιόν στις διμερείς συμφωνίες της ΕΕ με την Gazprom, τονίζει ο Krišjānis Kariņš, ευρωβουλευτής από τη Λετονία και εισηγητής της πρότασης για την σημαντική απόφαση που θα ληφθεί σήμερα.

Η Ευρωβουλή είναι ενωμένη ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση θέσπισης ενός μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών που αναμειγνύει την Κομισιόν στις συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών και της Ρωσίας.

Ο Λετονός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής ανέλαβε να ετοιμάσει την σχετική εισήγηση για νομοθετική ρύθμιση, η οποία προτάθηκε από την Κομισιόν στη σύνοδο στις 4 Φεβρουαρίου, που έκανε λόγο για καλύτερο συντονισμό και συνοχή στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως και η Ρωσία.

Αφού συγκέντρωσε όλες τις απόψεις των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου,   ο Kariņš συνειδητοποίησε ότι οι ευρωβουλευτές θα προτιμούσαν να προχωρήσουν ακόμη παραπέρα από τις προτάσεις της Κομισιόν, και να υποχρεώσουν τα κράτη μέλη να ζητήσουν την συμμετοχή της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις με την Gazprom.


Ωστόσο οι σχέσεις με το Συμβούλιο Υπουργών είναι «τελείως διαφορετικής» φύσης, τόνισε.

 «Στο Συμβούλιο υπάρχει ισχυρή αντίθεση στην παρούσα μορφή της νομοθεσίας. Επομένως, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο ζήτησε να ληφθούν μέτρα, όταν είδε αυτά τα μέτρα, δεν του άρεσε», τόνισε.

Τι λέει η νέα πρόταση

Ο Kariņš  πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών είναι αντίθετη στην πρόταση, επομένως η τελευταία τροποποιείται προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη στήριξη.

Πράγματι, το κείμενο που θα ψηφιστεί σήμερα, αφήνει περιθώρια στις χώρες να κρατήσουν την εμπιστευτικότητα τους για τις συμφωνίες τους με τρίτες χώρες, να ανταλλάσσουν τις πληροφορίες αυτές με την Κομισιόν αλλά όμως, να τηρείται η εμπιστευτικότητα σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη. Επίσης, όταν οι συμφωνίες γίνονται από εμπορικές οντότητες και όχι κυβερνήσεις, οι χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν το περιεχόμενό τους στην Κομισιόν.

Το Συμβούλιο πιέζει επίσης η Κομισιόν να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες μόνο ύστερα από πρόσκληση των εμπλεκόμενων κρατών μελών, τόνισε ο εισηγητής.

Ερωτηθείς από την EurActiv για τις θέσεις των κρατών μελών συγκεκριμένα, είπε: «Η μόνη μεγάλη χώρα που πραγματικά προωθούσε αυτή τη νομοθεσία ήταν η Πολωνία. Οι άλλες χώρες ήταν μικρότερες», υπογράμμισε.

Από τις 6 μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Πολωνία), τρεις είναι μεγάλοι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου- Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία. Ωστόσο Γερμανία και Ιταλία έχουν προνομιακές σχέσεις με την Gazprom και εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές. Το παράδοξο είναι ότι χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στην Ιταλία, όπως η Λιθουανία, πληρώνουν διπλάσια τιμή από τη Γερμανία.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρεμιέρα για το νέο Golf
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πρεμιέρα για το νέο Golf
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ