2012-09-16 12:45:04
Φωτογραφία για Οι Γερμανοί φακελώνουν τις καταθέσεις μας
Πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων καταθετών και σπάσιμο κάθε απορρήτου αναφορικά με τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών απαιτούν οι Γερμανοί τεχνοκράτες, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», απαίτησαν από το ΣΔΟΕ το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των στοιχείων για καταθέσεις φυσικών προσώπων και νομικών σχημάτων. Ενα αίτημα που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τη δημιουργία ελεγχόμενου πλήρως από το Βερολίνο μητρώου τραπεζικών λογαριασμών.

Πρόκειται για θέμα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση υποχωρήσει στις πιέσεις της Task Force και του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, μια ξένη χώρα θα έχει άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, με άγνωστες συνέπειες.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Ράιχενμπαχ για τις καταθέσεις μας

Ειδικότερα, το σχέδιο Ράιχενμπαχ προβλέπει τη δημιουργία σχετικού μητρώου όπου θα αναγράφονται ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος αυτού και οι ημερομηνίες γέννησης των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων
. Επίσης θα απαιτούνται τα ονόματα των νομικών προσώπων που είναι κάτοχοι του λογαριασμού, τα ονόματα και οι διευθύνσεις όσων καταθέτουν χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς ενώ το μητρώο θα ανατροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά.

Τέλος, θα υπάρξει εμπλοκή της Κεντρικής Γερμανικής Υπηρεσίας Τεχνολογικής Πληροφορικής (ZIVIT) που έχει την έδρα της στη Βόνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσίαση των γερμανικών προτάσεων που έγινε πρόσφατα στο ΣΔΟΕ προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν η Task Force και ο κ. Ράιχενμπαχ προσωπικά. Είναι ενταγμένη στο επονομαζόμενο «Road Map for Technical Assistance in the Field of Anti-Money Laundering and Tax Evasion», δηλαδή στον «οδικό χάρτη για την τεχνική βοήθεια στο πεδίο του ξεπλύματος χρήματος και της φοροαποφυγής», τον οποίο η Ομάδα Δράσης των Γερμανών προετοίμασε για την Ελλάδα. Το σύστημα αυτό αρχικά αναφερόταν στη δημιουργία κεντρικών, ανά τράπεζα, μητρώων τραπεζικών λογαριασμών. Μάλιστα για να πείσει η Task Force τα συναρμόδια υπουργεία, αναφέρθηκε στο γερμανικό παράδειγμα, καθώς αντίστοιχα μητρώα λειτουργούν κι εκεί.

Οι Γερμανοί μιλούν μάλιστα ανοιχτά για τεχνολογίες που θα έρθουν από τη χώρα τους, για «τεχνική βοήθεια», ώστε τα στοιχεία των μητρώων να τυγχάνουν της γερμανικής επεξεργασίας, και για «ένα κεντρικό σύστημα που θα επικοινωνεί με τη Βόνη από την Αθήνα», γεγονός που δημιούργησε αναταραχή στο ΣΔΟΕ. Κι αυτό διότι έμμεσα τα μέλη της Task Force επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα των καταθέσεων και λογαριασμών όλων των Ελλήνων πολιτών! Στις ελληνικές ανησυχίες, τα μέλη της ομάδας Ράιχενμπαχ ανταπάντησαν πως μια τέτοια λύση θα βοηθήσει στην πάταξη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και την αποφυγή πληρωμής φόρων, όμως αρνήθηκαν να απαντήσουν στο καίριο ερώτημα αν ξένοι οργανισμοί θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία λογαριασμών Ελλήνων καταθετών.

Ο ρόλος της BaFin

Χαρακτηριστικό των γερμανικών προθέσεων είναι το γεγονός πως την παρουσίαση της τεχνολογίας και του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών έκανε η BaFin, δηλαδή η εποπτική αρχή πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών εταιρειών και εταιρειών παροχής υπηρεσιών της Γερμανίας. Μάλιστα οι παρουσιάσεις που έχει στα χέρια του το «ΘΕΜΑ» είναι αυτές που οι Γερμανοί τεχνικοί σύμβουλοι άφησαν στο ΣΔΟΕ και τις οποίες προσομοίωσαν στην ελληνική πραγματικότητα. Στο γερμανικό σχέδιο κράτησαν κανονικά τα δικά τους στάνταρ και απλά ενέταξαν τον «Τειρεσία» σε ένα μικρό μέρος της παρουσίασης.

Κοινώς, θέλουν να φέρουν copy paste το σύστημά τους στην Ελλάδα για να ελέγχουν τα πάντα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις και πιεστικές επισκέψεις του κ. Ράιχενμπαχ στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και στο ΣΔΟΕ, όπου ασκήθηκαν πιέσεις για την «αναγκαιότητα του μητρώου». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, γνώση της πρωτοβουλίας έχουν, εκτός των υπηρεσιών της Task Force, η Οικονομική Αστυνομία, το ΣΔΟΕ, η Τειρεσίας Α.Ε., η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Αρχή Καταπολέμησης Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος και οι τράπεζες. Οι συζητήσεις είναι σε τέτοιο βαθμό προχωρημένες ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί ομάδα εξειδίκευσης και υλοποίησης από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τους προαναφερθέντες φορείς. Ρόλο ενδιάμεσου θα έχει η Τειρεσίας Α.Ε. που θα βρίσκεται όμως σε απευθείας επαφή με τη γερμανική Task Force.

Τα σκληρά ερωτήματα

Τα ερωτήματα που γεννά η αποκάλυψη είναι πολλά: κατ’ αρχάς, αυτή η βάση δεδομένων, ή «μητρώο» κατά τους εμπνευστές της, πού θα βρίσκεται; Οι πρώτες πληροφορίες εμπλέκουν μεν τον «Τειρεσία», όμως, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το κέντρο συλλογής πληροφορίας ενδέχεται να βρίσκεται και σε γερμανικό έδαφος. Ενα δεύτερο ερώτημα είναι το κατά πόσο θα είναι προστατευμένα τα προσωπικά μας δεδομένα και δεν θα δούμε ξαφνικά γερμανικά ΜΜΕ να διαπομπεύουν Ελληνες πολίτες.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός πως οι Γερμανοί στο σχετικό σχεδιάγραμμα δεν δίνουν την αρμοδιότητα χειρισμού αυτού του μητρώου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που ανήκει στο Δημόσιο, αλλά την εκχωρούν στον «Τειρεσία»! Τα μητρώα που θα ελέγχονται αρχικά δεν θα περιλαμβάνουν κινήσεις λογαριασμών, ωστόσο, όπως μας είπαν στελέχη του ΣΔΟΕ, «πεποίθηση των Γερμανών είναι πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σε δεύτερη φάση». Κι αυτό διότι ο κ. Ράιχενμπαχ και οι συνεργάτες του θεωρούν την Ελλάδα εκ προοιμίου διεφθαρμένη χώρα.

protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ