2012-09-17 09:05:40
Φωτογραφία για Αρμάδα 30 χωρών στα Στενά του Χορμούζ αρχίζει ασκήσεις…
Με επικεφαλής τα τρία αεροπλανοφόρα κλάσεων «Νίμιτς» των Ηνωμένων Πολιτειών (CVN-65 USS Enterprise, CVN-74 USS John C. Stennis, CVN-69 USS Dwight D. Eisenhower, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και το CVN-73 USS George Washington που θεάθηκε τελευταία φορά στο Γκουάμ, αλλά μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητα άνω των 30 κόμβων…), αρμάδα με πολεμικά πλοία από 30 συνολικά χώρες ξεκινά ασκήσεις διάρκειας 12 ημερών, με αντικείμενο την με κάθε τρόπο αποφυγή κλεισίματος των Στενών, από όπου το πετρέλαιο του Κόλπου οδεύει προς τις δυτικές αγορές… Η έμφαση θα δοθεί στις ναρκαλιευτικές επιχειρήσεις, οι ασκήσεις όμως περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα σενάρια Διαβάστε περισσότερα Συνολικά από τα Στενά διέρχονται καθημερινά 18 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο το οποίο αντιστοιχεί στο 35% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Ναυτικός αποκλεισμός ή ναρκοθέτησή τους θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντίδραση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι άμεση και σκληρή…


Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ναυτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί στην Ιστορία. Τα αεροπλανοφόρα συνοδεύονται από τουλάχιστον 12 πολεμικά πλοία, αντιτορπιλικά, καταδρομικά που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους, φρεγάτες, πλοία αποβάσεων με χιλιάδες Αμερικανούς πεζοναύτες και ομάδες ειδικών δυνάμεων κ.λπ. Ανάμεσά του και το αντιτορπιλικό κλάσης «Type 45» HMS Diamond, ένα από τα διαμάντια στο «στέμμα» του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, το κόστος κατασκευής του οποίου υπερέβη το ένα δισεκατομμύριο λίρες. Εκεί βρίσκεται και το πλοίο λογιστικής υποστήριξης «Cardigan Bay»…

Την ίδια στιγμή το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Illustrious», το οποίο θα φιλοξενεί επιθετικά ελικόπτερα Apache και το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» θα διεξάγουν ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς θα ήταν εύκολο να περάσουν το Σουέζ και να οδεύσουν προς το Κόλπο, αν και η λογική υπαγορεύει ότι και στην περιοχή αυτή θα μπορούσε να χρειάζεται δύναμη σε περίπτωση που ξεκινούσε στρατιωτική σύγκρουση, καθότι θα ενεργοποιούνταν η Χεζμπολάχ, την οποία κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να την αφήσει ακόμα μια φορά να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η αρμάδα δεν θα διαλυθεί αμέσως μετά την άσκηση αλλά θα παραμείνει στην περιοχή, προφανώς αναμένοντας τη μαζική άσκηση αεράμυνας που θα διεξαγάγουν οι Ιρανοί τον Οκτώβριο. Επίσης, οι Ισραηλινού έχουν προαναγγείλει παρόμοια άσκηση. Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο ισραηλινό έδαφος ίσως ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για τους Ισραηλινούς, αφού ενδεχόμενα ιρανικά πυραυλικά αντίποινα σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης θα ενέπλεκαν σχεδόν αυτόματα τις Ηνωμένες Πολιτείες στη σύγκρουση. Με την ίδια λογική, η παρουσία της αρμάδας με δεδομένους και διακηρυγμένους στόχους, επίσης δημιουργεί την αίσθηση καθολικής εμπλοκής σε περίπτωση που το Ιράν επιχειρήσει να κινηθεί με σκοπό τον αποκλεισμό των Στενών του Χορμούζ.

Τα αεροπλανοφόρα USS Enterprise (CVN 65) και USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) που συμμετέχουν στη μαζική άσκηση στα Στενά του Χορμούζ στον Κόλπο

Το βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση που γίνει αυτός ο πόλεμος – όλα θα τα ξέρουμε μέχρι την επόμενη άνοιξη περίπου, αφού ο Νετανιάχου δήλωσε ότι σε 6-7 μήνες οι Ιρανοί μπορούν να κατασκευάσουν πυρηνικά – το Ιράν θα βγει κατεστραμμένο. Ωστόσο, είναι σχεδόν νομοτελειακά βέβαιο, ότι οι Φρουροί της Επανάστασης (Pasdaran) και ιδιαίτερα το ναυτικό τους σκέλος, έχουν αναπτύξει ασύμμετρες τακτικές οι οποίες θα προβληματίσουν πολύ τις αμερικανικές και τις βρετανικές δυνάμεις κυρίως, καθώς αυτές θα σηκώσουν το βάρος των επιθέσεων. Ο πόλεμος θα είναι πολύ αιματηρός, δεν μπορούν όμως να αποκλειστούν και σοβαρές απώλειες από την πλευρά της διεθνούς αρμάδας…

Και κάτι που λίγοι ενδεχομένως πρόσεξαν: Την ίδια στιγμή ξεκινούν στην Αρμενία μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) που ελέγχεται από τους Ρώσους. Δεν συνδέεται απαραιτήτως καθώς η περιοχή έχει άλλα μέτωπα ανοιχτά, όμως σε περίπτωση «εκτροπής» ίσως οι εξελίξεις να μας έκαναν να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και στα βόρεια σύνορα του Ιράν.

http://www.defence-point.gr/news/?p=58300
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ