2012-09-21 15:02:04
Φωτογραφία για Μπλόκο στις Fast Track επενδύσεις στην Κρήτη
του Σωτήρη Μεταξά

Τείχος στις επενδύσεις Fast Track που προορίζονται στην Κρήτη υψώνει ομάδα πολιτών, σε μία προσπάθεια να μπει μπλόκο στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τις μεγάλες μονάδες αιολικών πάρκων. Πρόκειται για το παγκρήτιο δίκτυο κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει ακόμη και με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας απέναντι στην ταχεία αδειοδότηση εφτά στρατηγικών επενδύσεων στο νησί. Σε εξέλιξη είναι εκστρατεία συσπείρωσης των πολιτών και συγκέντρωσης υπογραφών, με τελικό στόχο της προσφυγή στη δικαιοσύνη. Η ομάδα των πολιτών ετοιμάζεται για ολομέτωπη σύγκρουση απέναντι σε τέτοιου τύπου επενδύσεις και ήδη υπάρχους επαφές με νομικούς για προσφυγές στο ΣτΕ.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν ενταχθεί στο νόμο για την ταχεία αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων εφτά έργα, εκ των οποίων τα τρία αφορούν στην ενέργεια και συγκεκριμένα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για δύο αλυσίδες αιολικών σταθμών, η μια σε 33 κι η άλλη σε 36 βουνοκορφές της Κρήτης και στους 4 νομούς κι ένα ηλιοθερμικό σταθμό σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων σε οροπέδιο της Σητείας.


Το παγκρήτιο δίκτυο για τις βιομηχανικές ΑΠΕ επισημαίνει πως τα έργα αυτά είναι συνολικής ισχύος πάνω από 2.100 MW, ισοδυναμούν δηλαδή με τριπλάσια ισχύ από την ήδη εγκατεστημένη ισχύ σε θερμικά εργοστάσια στην Κρήτη, και η ενέργεια που θα παράγεται προφανώς θα

εξάγεται, αφού οι αντοχές του δικτύου της Κρήτης να απορροφούν ενέργεια από ΑΠΕ έχει ήδη εξαντληθεί.

Σε απάντηση αυτής της διαδικασίας, τις τελευταίες μέρες σε όλη την Κρήτη, σχήματα πολιτών και πολίτες υπογράφουν συμβολαιογραφικές εξουσιοδοτήσεις προς τους δικηγόρους, στους οποίους έχει αναθέσει το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Β-ΑΠΕ να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να δηλώσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους σ΄αυτά τα έργα και στη διαδικασία fast track που επιβάλλεται για πρώτη φορά.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ