2012-09-23 13:10:09
Φωτογραφία για Ο εικονικός καβγάς Σουρνάρα-Τόμσεν και το πραγματικό πρόβλημα
Επιμένει στα σενάρια για καβγά μεταξύ του Πωλ Τόμσεν και του Γιάννη Στουρνάρα η ελληνική κυβέρνηση, με το "Έθνος της Κυριακής" να αποκαλύπτει -τελείως τυχαία- και τους διαλόγους που εξελίχθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Το ΔΝΤ από την πλευρά του μιλά για ένταση μερικών λεπτών μετά από την οποία συνεχίστηκαν οι συζητήσεις.

Το Sofokleousin.gr είχε εγκαίρως αποκαλύψει τη στρατηγική τεχνητής έντασης που εφάρμοζε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. 

Αν και η Κομισιόν χαρακτηρίζει την αποχώρηση προγραμματισμένη και το ΔΝΤ υποβιβάζει το γεγονός του... καβγά, η ελληνική κυβέρνηση επισήμως δεν τοποθετείται και επιμένει στη στρατηγική διαρροών και διαμόρφωσης εικονικού τοπίου μέσω των Media.

Σε δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής αποκαλύπτονται οι διάλογοι που οδήγησαν τον Γ. Στουρνάρα στα πρόθυρα παραίτησης και τον Τόμσεν να αποχωρήσει από την Αθήνα. Όλα αυτά συνέβησαν μια μέρα πριν την αποχώρηση της τρόικας, ενώ διεξήχθη και η τελευταία συνάντηση την Παρασκευή το μεσημέρι, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν για αποχώρηση.


Ο διάλογος του... Έθνους

Σύφωνα με το Έθνος ο υπουργός Οικονομικών έγινε έξαλλος από τη συμπεριφορά του Δανού αξιωματούχου, φτάνοντας στο σημείο να θέσει θέμα παραίτησής του και να ζητήσει από τους επικεφαλής της τρόικας να φύγουν από το γραφείο του.

 «Τελειώσαμε. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό για να υπογράψει πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», είπε όταν κορυφώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών. Μάλιστα, αν δεν είχε παρέμβει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Μορς η διαπραγμάτευση θα είχε λάβει πρόωρο τέλος.

 Οι δύο άνδρες είχαν συμπληρώσει μια ώρα συζήτησης σε υψηλούς τόνους όταν η εμμονή του κ. Τόμσεν έφερε στα όριά του τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. «Τέλος, ως εδώ. Σας έχω παρουσιάσει παρεμβάσεις 7,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Καταργούμε δώρα, μειώνουμε προνοιακά επιδόματα. Δεν πάω παραπάνω», είπε και ξεκαθάρισε:«Αρνούμαι να εισηγηθώ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς έστω και ευρώ παραπάνω από μειώσεις σε μισθολόγιο και συνταξιοδοτική δαπάνη». «Ούτε ένα ευρώ» επανέλαβε ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του.

 Ο Τόμσεν αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ είπε: «Εδώ έχουμε αδιευκρίνιστα μέτρα 4-5 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι και να κλείσει με αυτά το πακέτο».

 «Τελειώσαμε. Είμαι έτοιμος να υποβάλω την παραίτησή μου. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό Οικονομικών, να βρείτε καλύτερη κυβέρνηση», είπε αφήνοντας την τρόικα εμβρόντητη.

 «Δηλαδή μας λες να φύγουμε;», ρώτησε ο Τόμσεν. «Ναι να σηκωθείτε να φύγετε», φώναζε έξαλλος ο Γ. Στουρνάρας.

 Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός έδειξε στον Τόμσεν το ραγισμένο από τη σφαίρα τζάμι του παραθύρου και του είπε: «όσο για εσένα, δεν καταλαβαίνω τι θες από την Ελλάδα. Τη βλέπεις αυτή, έγινε από σφαίρα. Εκεί θες να πάμε; Έτσι θέλεις να γίνει η Ελλάδα; Θέλεις να ρίξει τη κυβέρνηση;».

 Τότε ο Ματίας Μορς λειτούργησε πυροσβεστικά και με ένα νεύμα ζήτησε να ηρεμήσουν όλοι και απευθυνόμενος στον Στουρνάρα επιχείρησε να τον κατευνάσει: «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε μια λύση. Θα δουλέψουμε μέρα και νύχτα και θα καταφέρουμε».

 Μάλιστα, οι Στουρνάρας και Μορς ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 4.30 το πρωί της Πέμπτης. προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

 «Μην τα παρατάς Γιάννη. Δεν πρέπει να παραιτηθείς. Θα το παλέψουμε και θα βρούμε λύση». Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα που του έστειλε. Ο αξιωματούχος της Κομισιόν δεν είχε άδικο καθώς η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εκ νέου αργά το απόγευμα της επόμενης ημέρας και λίγο μετά τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε για πρόοδο που φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά στη λύση. Σύμφωνα πάντα με το Έθνος.

Το χρονικό της προαναγγελθείσας ρήξης

Πηγές του Sofokleousin.gr επιμένουν ότι όλα αυτά είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής διαχείρισης του πολιτικού κόστους που εφαρμόζουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων και η ένταση καθώς και η συνεπακόλουθη καθυστέρηση της εκθεσης εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα.

Πριν από όλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως τα έσοδα ήταν καλύτερα των προβλέψεων και πως τα διαθέσιμα αρκούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, εν συνεχεία δημοσιεύτηκαν σενάρια για καθυστέρηση της δόσης έως τις αρχές Νοεμβρίου και μετά χτίστηκε το σκηνικό της έντασης.

Τα παιχνίδια των Media και οι σχέσεις του εκδοτικού κατεστημένου με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την τρόικα είναι λίγο ως πολύ γνωστές.

Το πραγματικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι ότι με την πορεία διαρπαγμάτευσης που ακολουθεί το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να εγκρίνει τη δόση καθώς το χρέος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο λόγω της δυναμικής της ύφεσης και της αστοχίας όλων των προβλέψεων.

Ο τομέας Ευρώπης του ΔΝΤ έχει διαμηνύσει εγκαίρως στον Πολ Τόμσεν ότι το ΔΣ, το οποίο αλλάζει, δεν θα δεχθεί έκθεση που δεν βγαίνουν τα νούμερα. Επί του θέματος το ΔΝΤ έχει ενημερώσει και την ΕΚΤ και την Κομισιόν ζητώντας νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Προσπαθώντας μάλισταν να προετοιμάσει το έδαφος το ΔΝΤ έχει τροφοδοτήσει σχετικά σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω διεθνών Media, όπως το Reuters και οι New York Times.

Σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα οι πληροφορίες φαίνεται ότι προέρχονται από τις Βρυξέλλες αλλά το non paper ανήκει στον ευρωπαϊκό τομέα του ΔΝΤ.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ