2012-09-23 16:34:03
Φωτογραφία για ΚΚΕ: Η αγανάκτηση των εργαζομένων να γίνει πιο πολιτική
Πιο δυναμικά θα επιχειρήσει να προωθήσει τη γραμμή του το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα με πρώτο σταθμό την ερχόμενη απερ­γία της 26ης Σεπτεμβρίου.

Από το βήμα του 38ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπου μίλησε την περασμένη Παρασκευή, η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τους εργαζόμενους η αγανάκτησή τους να γίνει πιο πολιτική και να στραφεί κατά του καπιταλιστικού συστήματος, το «‘‘φθάνει πια’’ πρέπει να στρέφεται κατά της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην οικονομία», σημείωσε. Ήδη από τη συνέντευξη Τύπου για την οικονομία η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ είχε θέσει ως επιτακτικό για το κίνημα το ζήτημα του περιεχομένου, δηλαδή από ποια σκο­πιά αντιπαλεύει την κρίση και με πια κατεύθυνση.

Η ηγεσία του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να κατέβουν σε εργατικούς αγώνες με κατεύθυνση την ανα­τροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Κατά το ΚΚΕ σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εντάσσεται και η στήριξη του αιτήματος που προτάσσεται στο πολιτικό επίπεδο, για μονομερή διαγραφή του χρέους, «χωρίς καμία αναγνώριση και διαπραγμάτευση», αποδέσμευση από την Ε.Ε. και κοινωνικοποίηση των μονοπωλί­ων - λαϊκή εξουσία.


Το μήνυμα που στέλνουν τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ είναι ότι η πάλη με στόχο την αποτροπή ορισμένων μέτρων ή την ανακού­φιση από αυτά (π.χ. για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τη στή­ριξη όσων αδυνατούν να καλύψουν πάγιες υποχρεώσεις τους

κ.λπ.) μένει ανολοκλήρωτη, αν δεν έχει στόχο τη ρήξη και την ανατροπή.

Μάλιστα, η Αλέκα Παπαρήγα, «διαβάζοντας» και το γενικό­τερο κλίμα εκ μέρους του συστήματος, το οποίο έχει αναβαθ­μίσει την επίθεσή του (διά της εξίσωσης των «άκρων») σε κά­θε μορφή κινητοποίησης, αγώνα και διαμαρτυρίας, σημείωσε πρόσφατα ότι «οι μορφές πάλης από μόνες τους, όσο δυναμι­κές και αν είναι, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα και ενδεχο­μένως να αποτελέσουν και αφορμή ή αιτία συκοφάντησης των αγώνων».

Από την άλλη, αναγνώρισε ότι μέχρι σήμερα οι θέσεις του δεν έπεισαν τους εργαζομένους. Αρνήθηκε πάντως ότι αυτό ακυρώ­νει την ορθότητα της ανάλυσης του ΚΚΕ. Η ερμηνεία που δίνει ο Περισσός για το γεγονός της εκλογικής και πολιτικής του απο­δυνάμωσης στις πρόσφατες εκλογές είναι ότι οι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν στις «αυταπάτες» των διαχειριστικών λύσεων που προσφέρουν τα άλλα κόμματα, τις οποίες το ΚΚΕ απορρί­πτει υπογραμμίζοντας ότι «μέση λύση δεν υπάρχει». Ο κόσμος «πίστεψε», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, «ότι μπορεί να υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει στο μέλλον μια κυβέρνηση της Αριστεράς που εν πάση περιπτώσει, με το μαλακό, χωρίς ρήξεις, χωρίς φα­σαρίες, θα του λύσει τα προβλήματα».

Η Αλέκα Παπαρήγα παραδέχτηκε σε ραδιοφωνική της συνέ­ντευξη ότι από τις θέσεις του κόμματος «δυσαρεστήθηκε και ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΚΚΕ». Κι αυτό διότι, κατά την άποψη του ΚΚΕ, «δεν μπήκαμε στο παιχνίδι των κυβερνητικών εντολών και να αποπειραθούμε να γίνει κυβέρνηση συνεργα­σίας ή να πάμε σε αυτές τις εντολές, να βάλουμε τέτοιες προ­τάσεις που να μην τις δεχθούν τα άλλα κόμματα και να πούμε “φταίτε εσείς που δεν έγινε κυβέρνηση συνεργασίας”».

Εν ολίγοις, το ΚΚΕ προβάλλει σταθερά τη θέση ότι η γραμμή του είναι σωστή, παρόλο που εξαιτίας και δικών του υποκειμενι­κών αδυναμιών δεν κατάφερε να την περάσει, ωστόσο αναλαμ­βάνει το πολιτικό κόστος.

Από την άλλη, τμήματα της ομιλίας της Αλέκας στο Φεστιβάλ φαίνεται να ανταποκρίνονται σε πτυχές της κριτικής που δέχεται το ΚΚΕ από το «φιλικό περιβάλλον» του (δυσαρεστημένα κομ­ματικά μέλη, διαγραμμένους, ψηφοφόρους κ.λπ.) και σύμφωνα με τις οποίες οι απόψεις που καταγράφονται και στις αποφάσεις της Κ.Ε. και δικαιολογούν την εκλογική υπαναχώρηση του κόμ­ματος στη βάση του επιχειρήματος ότι οι εκλογές της 17ης Ιου­νίου ήταν «η δυσκολότερη αναμέτρηση των τελευταίων 40 χρό­νων» είναι αδικαιολόγητες για κομμουνιστικό κόμμα.

Χαρακτηριστική η εξής αναφορά της Αλέκας:

«Τέρμα οι δικαιολογίες ότι ο συσχετισμός δυνάμεων είναι αρ­νητικός. Βεβαίως είναι και δεν ανατρέπεται μέρα με τη μέρα, αλλά εμείς πρέπει να γίνουμε πραγματικά κόμμα παντός και­ρού» topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ