2012-09-24 03:18:04
Φωτογραφία για Άφησαν κτηνοτρόφο στο δρόμο
Το ψωμί από το στόμα της οικογένειας του Μανώλη Περαντωνάκη, στο χωριό Ακούμια του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, άρπαξαν σε μια νύκτα άγνωστοι κακοποιοί, αφανίζοντας το κοπάδι των 115 προβάτων από το οποίο ζούσαν ο κτηνοτρόφος, η σύζυγός του και τα δυο μικρά παιδιά τους, ηλικίας 11 και 9 χρόνων. «Δεν του άφησαν τρίχα», όπως λένε στη γλώσσα τους οι βοσκοί! Ο ίδιος αδυνατεί να πιστέψει το κακό που τον βρήκε και σκέφτεται, πλέον, σοβαρά τους τρόπους που θα ξαναστήσει τη ζωή του σπιτιού του Σήμερα ο 45χρονος, φιλήσυχος και νομοταγής, άνθρωπος χαμηλών τόνων, προσπαθεί στους ζοφερούς καιρούς που βιώνουμε να τα βγάλει πέρα μόνος του, ψάχνοντας την καθημερινή τροφή που του πήραν με το «έτσι θέλω» ... οι λεβέντες με τα μαύρα πουκάμισα. Και παράλληλα, να πληρώσει από το άδειο πουγκί του τις δόσεις δανείων, ενός στεγαστικού και ενός κτηνοτροφικού που έχει λάβει.

Το Γολγοθά ανεβαίνει κι η σύζυγός του Ελένη, που και η ίδια σε δεινή οικονομική θέση, από εδώ και από εκεί τρέχει σε λιγοστά σπίτια για να τα καθαρίσει και να εξασφαλίσει με πολλούς κόπους «ένα μικρό μεροκάματο» για το γάλα των παιδιών
. Η κατάσταση στην οικογένεια είναι ανυπόφορη, τη βιώνουν και τα παιδιά, κι ο κτηνοτρόφος περιμένει μέρες, από τότε που έγινε το μεγάλο κακό, μήπως … φιλοτιμηθούν οι θρασύδειλοι και του επιστρέψουν το βιός του ή έστω μέρος απ’ αυτό. Πού όμως! Οι άνθρωποι, αποδεικνύεται, δεν έχουν ούτε όσιο ούτε ιερό…

«Διαφορές δεν έχω με κανένα» - λέει συντετριμμένος για την καταστροφή του. «Ξέρεις τι είναι να μην ξέρεις πώς θα θρέψεις τα παιδιά σου; Και έρχονται και πολύ δύσκολες μέρες… Ασχολούμαι μόνο με το σπίτι μου και την οικογένειά μου. Με κανένα άλλο δεν ασχολούμαι και δεν με ενδιαφέρει. Μου πήραν από περιφραγμένο χώρο στην τοποθεσία «Αμπέλα», 115 πρόβατα και από αυτά θα γεννούσαν τον Οκτώβριο τα 85 . Η αξία τους υπολογίζω είναι 14 με 15 χιλιάδων ευρώ και από αυτά που θα γεννούσαν περίμενα να ζήσω το σπίτι μου. Θα πουλούσα τα αρνιά τα Χριστούγεννα, θα μπάλωνα κάποιες τρύπες και θα ζούσαμε όλοι. Τώρα;»

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥΣ: ΤΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ 55 ΑΡΝΙΑ, ΓΥΡΙΣΑΝ 15 ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑ ΞΑΝΑΠΗΡΑΝ!

Το κοπάδι, παρά τις έρευνες δυνάμεων της Αστυνομίας, τις πρώτες ημέρες της ζωοκλοπής, παραμένει άφαντο. Πιθανόν, οι κακοποιοί να εμπορεύτηκαν τα πρόβατα που θα γεννήσουν ή να τα έχουν κρύψει σε κάποια στάνη του Ψηλορείτη ή κάπου αλλού, ώστε να επωφεληθούν πολλαπλάσια από την γέννηση των αρνιών. Μπορεί ακόμη και να έχουν επινοήσει κάποιο άλλο τρόπο κρατώντας τα μακριά από τον ιδιοκτήτη τους. Λειτουργούν, όπως αποδεικνύεται, χρησιμοποιώντας μεθόδους ... καμόρα, που προφανώς διδάχτηκαν!

Ο Μανώλης Περαντωνάκης, γιός κτηνοτρόφου, «εκ παραδόσεως» ασχολείται με την ποιμενική από τα παιδικά του χρόνια. «Από νεαρός ασχολούμουν με την κτηνοτροφία κοντά στον πατέρα μου» - λέει. «Είμαι στα βουνά, δίπλα στα πρόβατα, πάνω από είκοσι χρόνια. Είχα αρνιά, αγόραζα κιόλας κι έτσι έκανα το κοπάδι. Είναι κόποι πολλών χρόνων και ξαφνικά έρχονται σε μια νύκτα και με καταστρέφουν. Τι τους έχω κάνει; Ξέρεις τι είναι;»

Ωστόσο ο ίδιος είχε γίνει στόχος από τα τέλη του περασμένου χρόνου και μέσα σε εφτά μήνες «χτυπήθηκε» τρεις φορές: Πρώτη τα περασμένα Χριστούγεννα, που του πήραν 55 αρνιά και του επιστράφηκαν τα 15! Τα υπόλοιπα 40 πήγαν «υπέρ βωμών και εστιών», όπως ήξεραν αυτοί… Τη δεύτερη , 20 ημέρες μετά την πρώτη ζωοκλοπή… μετάνιωσαν και του έκλεψαν και τα 15 που του επέστρεψαν και επιπλέον ... άλλα 8! Η τελευταία ήταν πρόσφατα, πριν ένα 20 περίπου, που άρπαξαν τη «μεγάλη μπάζα» και αφάνισαν τον κτηνοτρόφο.

Ενδεχομένως, να ήθελαν το κουμάντο στην περιοχή την οποία πιθανόν να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον για τα δικά τους συμφέροντα. Και γι αυτό επιχειρούσαν την εξόντωση κι απομάκρυνσή του από τα βοσκοτόπια. Ο ίδιος αρνήθηκε να μπει στους δικούς τους άγραφους νόμους και να εμπλακεί στους περιβόητους «σαστάδες», σε κουμπαριές και συντεκνιές, όπως συνέβαινε και συμβαίνει σε σόγια κτηνοτρόφων μετά από κάθε ζωοκλοπή στην Κρήτη. Πριν από 15 χρόνια, μάλιστα, του είχαν αφαιρέσει άλλα 35 πρόβατα που κατέληξαν σε ξένα μαντριά ή σε άγνωστους χασάπηδες, «επ’ ωφελεία», βέβαια, των δραστών. Εύγε στους άναντρους καπετάνιους που επιτέλεσαν ένα… σοβαρό κοινωνικό έργο!

Ένα 20 πριν τη δυναμική και προσοδοφόρα επιχείρηση στην «Αμπέλα» των Ακουμίων, άγνωστοι πάλι δράστες (πιθανότατα οι ίδιοι), «έφαγαν» και το κοπάδι των 95 προβάτων του Κώστα Πεδιαδιτάκη στον γειτονικό οικισμό Κισσού Κάμπος. Και τα ζώα αυτά αναζητούνται, όμως μάταια επί του παρόντος !

ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΣΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΖΩΟΚΛΟΠΕΣ

Κι αν οι ζωοκλέφτες έκαναν ανενόχλητοι… πάρτι στις περιουσίες φτωχών κτηνοτρόφων τον περασμένο Αύγουστο, μήνα των πανηγυριών, των γάμων και των βαφτίσεων, πιάνοντας στον ύπνο τα εντεταλμένα όργανα της τάξης και φυσικά τους ιδιοκτήτες τους, οι αστυνομικές Αρχές φαίνεται να μην μπορούν καν να ακουμπήσουν τους σχεδιασμούς των ζωοκλεφτών και να παρακολουθήσουν τους βηματισμούς τους.

Γι'αυτό και διατυπώνονται, ανοικτά πλέον, ερωτηματικά για τις μεθόδους εξιχνίασης και την αποτελεσματικότητα τους. Πληροφορίες που δε διασταυρώθηκαν, σημειώνουν ότι σε μια εβδομάδα τον Αύγουστο, πραγματοποιήθηκαν 127 κλοπές κάθε μορφής, σε δημοτικά διαμερίσματα από τους Αρμένους έως την Αγία Γαλήνη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι συγκεκριμένες πράξεις των κακοποιών έγιναν βάσει ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, κατά την εφαρμογή του οποίου συνεργάστηκαν και άτομα «φίλα προσκείμενα» στους δράστες, με καταγωγή από την περιοχή, που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα και έδωσαν με ακρίβεια κάθε στοιχείο που χρησίμευσε στην επιτυχία της επιχείρησης. Παράλληλα, για αρκετές μέρες παρακολουθούνταν με λεπτομέρεια το ωράριο και οι κινήσεις του θύματος.

Γι' αυτό, ενώ όλες τις προηγούμενες νύκτες «υπό τον φόβο των ζωοκλεφτών» ο κτηνοτρόφος βρισκόταν δυο και τρεις φορές στο κοπάδι του, εκείνη τη νύκτα έσπευσε μια και μόνο φορά και πριν τα μεσάνυκτα. Οι δράστες, προφανώς, ενημερώνονταν και καραδοκούσαν. Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά, επομένως, η διαπίστωση ότι «η ρουφιανιά είναι το 90% της ζωοκλοπής»…

Οι κάτοικοι, στο μεταξύ, της ευρύτερης περιοχής των Ακουμίων είναι ανάστατοι και οργισμένοι με την επιλογή των ζωοκλεφτών. «Πήραν τα πρόβατα»- λένε, «από ένα φτωχό άνθρωπο που από αυτά μεγάλωνε τα παιδιά του. Τώρα πώς θα ζήσουν; Είναι αμαρτία από τον θεό, να πάρουν την περιουσία ενός νέου που δεν πείραξε κανένα και δεν μπήκε ποτέ στα κυκλώματα. Δηλαδή, πρέπει να γίνει τώρα και αυτός ζωοκλέφτης για να μην τον πειράζουν;».

Το κλίμα είναι εκρηκτικό στην περιοχή μετά τα συνεχόμενα κρούσματα. Και απαίτηση του φιλόνομου πληθυσμού, είναι οι δράστες να αποκαλυφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη για παραδειγματική τιμωρία, κυρίως, και γιατί στερούν το ψωμί από δυο παιδάκια που δεν ήλθαν στη ζωή για να πληρώνουν το «καπετανιλίκι» ορισμένων… ανδρειωμένων που το λανσάρουν πρωτίστως για φιγούρα.

Πιθανότατα, αυτοί οι …αντρειωμένοι είναι και τα νέα «φυντάνια», που φρόντισαν έγκαιρα να λάβουν επαρκείς γνώσεις από «έμπειρους και παραδοσιακούς δασκάλους» γύρω από τις σύγχρονες μεθόδους του εγκλήματος της ζωοκλοπής, και πορεύονται στο δρόμο μιας πεπαλαιωμένης και άρρωστης αντίληψης που έχει αποκτήσει σήμερα άλλα χαρακτηριστικά...

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ