2012-09-24 08:31:27
Φωτογραφία για Κοστούμι ενεργειακής δύναμης
>Τουρκικές κινήσεις σε διάφορα επίπεδα για να αναλάβει ηγεμονικό ρόλο στο πεδίο αυτό

Του Κώστα Βενιζέλου [email protected]

Σε ενεργειακή δύναμη θέλει να μετατραπεί η Τουρκία, αξιοποιώντας στρατηγικές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς, η Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει προκαλώντας προβλήματα και στη Λευκωσία, που έχει ξεκινήσει έρευνες νοτίως της Κύπρου. Πέραν από τη στρατηγική αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τουρκικό κράτος, παρουσιάζεται αποφασισμένο να μην επιτρέψει οποιεσδήποτε κινήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν τους σχεδιασμούς του.

Στα πλαίσια αυτά θα προβαίνει σε ενέργειες αποτροπής και όπως συνηθίζει, θα φορά το κοστούμι του μπαμπούλα, θέλοντας να στείλνει συνεχώς μηνύματα προς τη Λευκωσία. Στο ευρύτερο, λοιπόν, σχεδιασμό της, η Άγκυρα προχωρεί σε έρευνες και συμφωνίες σε διάφορά επίπεδα. Ο χάρτης της Άγκυρας περιλαμβάνει σχέδια από την Ανατολική Θράκη, στη Μαύρη Θάλασσα, αζερο-τουρκική συνεργασία/συμφωνία, επενδύσεις στο βόρειο Ιράκ μέχρι και την κατεχόμενη Κύπρο. Η τελευταία δραστηριότητα περιέχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα.


Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αξιολογηθεί προσφάτως από την Αθήνα, τους βασικούς άξονες των οποίων καταγράφουμε πιο κάτω, οι τουρκικές κινήσεις είναι οι εξής:

•Συνεργασία Αζερμπαϊτζάν- Τουρκίας (Τrans Αnatolian ΝaturalGasΡipeline Ρroject- ΤΑΝΑΡ) με τη συμμετοχή και του Τουρκμενιστάν. Η συνεργασία αυτή αφορά στην κατασκευή αγωγού που θα ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν και θα φτάνει στην Ευρώπη μεταφέροντας συνολικά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι η διακρατική συμφωνία, Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν, για τον αγωγό υπογράφτηκε στις 25 Ιουνίου 2012 στη διάρκεια της συνάντησης Ταγίπ Ερντογάν - Ιλχάμ Αλίεφ στην Κωνσταντινούπολη. Περαιτέρω, στις 10-11 Σεπτεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο Μπακού συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας ΤουρκίαςΑζερμπαϊτζάν, στη διάρκεια της οποίας Ερντογάν και Αλίεφ υπέγραψαν οκτώ συμφωνίες πλαίσιο.

 •Η τουρκική εταιρεία GenelΕnergy, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αύξησε το ποσοστό της στο πεδίο γεωτρήσεων Μiran της εταιρείας Ηeritage Οilτου βορείου Ιράκ από 25% σε 51%, καταβάλλοντας 156 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία αυτή έχει άδειες εξόρυξης/γεωτρήσεων σε επτά περιοχές του βορείου Ιράκ. Σημειώνεται ότι η μεταφορά από εταιρείες του φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας το Ιράν, θα γίνει μέσω Τουρκίας, ως η πιο ασφαλής οδός. •Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι η ΤΡΑΟ έπεσε σε φλέβα φυσικού αερίου στα 3.600 μέτρα βάθος στα βουνά της Στράντζας στην ανατολική Θράκη. Είπε ότι υψώθηκε μια φλόγα 3-7 μέτρα, «αλλά προσεγγίζουμε το θέμα αυτό με επιφύλαξη, δεν είναι σωστό να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει εκεί φυσικό αέριο που μπορεί να ισοδυναμεί με τις συνολικές ανάγκες της Τουρκίας» (εφημερίδα Ραντικάλ). Στις 25 Αυγούστου ο Γιλντίζ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις αναζήτησης φυσικού αερίου στο Τσαγιαγζί της περιοχής Ακτσάκοτζα της Μαύρης Θάλασσας, όπου δραστηριοποιείται η ΤΡΑΟ και δήλωσε πως η Τουρκία έχει αυξήσει το κονδύλι για τις πετρελαϊκές έρευνες σε 1,1 δις δολάρια. 

•Στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι στις περιοχές Ντιάρμπακιρ, Έρζερουμ και ανατολική Θράκη υπάρχουν συνολικά κοιτάσματα 20 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και 500 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. 

•Παρά το γεγονός ότι το κεφάλαιο κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - στο Αλίαγα της Σμύρνης και το Άκκουγιου της Μερσίνας είναι ανοικτό για δεκαετίες, η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να το κλείσει. Βρίσκεται δε σε επικοινωνία -ακόμη και πρόσφατα- με τη ρωσική εταιρεία που προτίθεται να αναλάβει την κατασκευή του έργου.

Η Άγκυρα έκανε ήδη τη δική της οριοθέτηση

Η ΤΟΥΡΚΙΑέχει προχωρήσει στη δική της οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως προκύπτει από παρουσίαση των θέσεων, σε έκθεση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Ναυτιλίας και αεροναυτιλίας του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Cagatay Εrkiyes, κατατίθενται οι τουρκικές διεκδικήσεις, αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα στην περιοχή. Η έκθεση, που συνοδεύεται από χάρτες, φέρει τον τίτλο: «Θαλάσσια οριοθέτηση και υπεράκτιες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Νομικές και Πολιτικές διαστάσεις. Πρόσφατες εξελίξεις», είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Πρακτικά, όπως συναφώς προκύπτει από το έγγραφο, η Άγκυρα αμφισβητεί πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου σε θαλάσσιες ζώνες προς δυσμάς έξω από τα χωρικά ύδατα των 12 ναυτικών μιλίων. Παράλληλα, μέσω του ψευδοκράτους διεκδικεί δικαίωμα ερευνών ακόμη και νοτίως της Κύπρου σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ για τις οποίες διενεργεί ήδη διαγωνισμό η Δημοκρατία της Κύπρου. Περαιτέρω, διεκδικεί ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και ένα μεγάλο μέρος της υφαλοκρηπίδας της Ρόδου και της Καρπάθου καθώς θέτει ως εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της τον 28ο Μεσημβρινό. Την ίδια ώρα, σε χάρτη παρουσιάζεται το όριο το οποίο θεωρεί η Τουρκία ότι αποτελεί τη βάση οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της με την Αίγυπτο. Αναφέρεται ότι το μήκος των ακτών είναι 1792 χλμ για την Τουρκία και 1062 χλμ για την Αίγυπτο ενώ γίνεται και διαχωρισμός σε ό,τι αφορά τα όρια μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου δυτικά της Κύπρου με την Τουρκία να έχει 8969 χλμ και η Αίγυπτος 850 χλμ.

Γεωτρήσεις και στη Μόρφου… 

ΟΙ γεωτρήσεις στα κατεχόμενα για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζονται ενώ πρόκειται και να επεκταθούν. Σε αυτή τη φάση γεωτρήσεις γίνονται στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση της Αμμοχώστου. Το επόμενο βήμα και μετά που θα ολοκληρωθούν οι έρευνες στην περιοχή αυτή, το γεωτρύπανο θα μετακομίσει στη Μόρφου για να αρχίσουν νέες προσπάθειες. Την ίδια ώρα έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, ότι έρευνες θα γίνουν και στη θάλασσα, χωρίς να διευκρινίζει ακριβώς σε ποια περιοχή. Εάν οι έρευνες καλύψουν την περιοχή βορείως της Κύπρου, θα είναι άκαρπες καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη φυσικού αερίου. Εάν πραγματοποιήσουν έρευνες νοτίως ή και δυτικά της Κύπρου, θα συνιστά πρόκληση για την Κυπριακή Δημοκρατία και θα αποτελέσει αιτία για κρίση.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ