2012-09-27 23:13:39
Φωτογραφία για Το μήνυμα προς κυβερνήσεις και αγορές... αγνοείται!
της Ζέζας Ζήκου

O πυρήνας του σημερινού διαλόγου για το μέλλον της οικονομικής ένωσης έχει ένα όνομα: την περαιτέρω εκχώρηση της κυριαρχίας. Αυτό σημαίνει να εκχωρηθούν στην Ευρωζώνη εξουσίες που θα αποτρέπουν αποτελεσματικά και θα διορθώνουν μη βιώσιμες πολιτικές σε κάθε κράτος-μέλος της. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαθέτει εξουσίες που να της δίνουν τη δυνατότητα να περιορίζει την έκδοση χρέους των μελών της, να επεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να μεταβάλει τη νομισματική πολιτική με στόχο την οικοδόμηση μιας βαθύτερης οικονομικής ένωσης.

Ο συλλογισμός αυτός της ιθύνουσας τάξης της Γερμανίας σημαίνει πως οι θεσμικές αρχές της Ευρωζώνης θα έχουν τη δικαιοδοσία να περιορίζουν τις δυνατότητες κάθε χώρας να διευρύνει το χρέος της και θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να αναγκάζουν τα κράτη-μέλη να διορθώνουν τις πολιτικές τους, είτε στον χρηματοοικονομικό, είτε στον δημοσιονομικό τομέα.


Προφανώς, αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα από το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη τόσο προς κυβερνήσεις όσο και προς αγορές: εάν υποτιμάτε τον βαθμό της πολιτικής δέσμευσης στο ενιαίο νόμισμα το κάνετε με δική σας ευθύνη!

Οπως φαίνεται το δίδαγμα αυτό δεν έχει αντληθεί πλήρως, λένε: οι ημερομηνίες για τη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων χαλαρώνουν, τα διορθωτικά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα χάρις στις νέες διαδικασίες απλώς δεν χρησιμοποιούνται, όπως τεκμαίρουν οι περιπτώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στην προσφάτως εφαρμοσθείσα διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας. Εάν θα πρέπει να είναι αποτελεσματική η αμοιβαία εποπτεία, αυτό θα πρέπει να αλλάξει, υποστηρίζουν: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθούν πολιτικές που δημιουργούν βάση σε άλλες και αποσταθεροποιούν το συνολικό οικοδόμημα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) και του ευρώ».

Ωστόσο, ο Γκόρντον Μπράουν προειδοποιεί πως η Ευρώπη θα δυσκολευτεί πολύ με τη δημοσιονομική/οικονομική ένωση. «Η Ευρώπη απολαμβάνει μια περίοδο υψηλών προσδοκιών χάρη στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναγορά κρατικού χρέους χωρών της Ευρωζώνης, όμως η Ε.Ε. θα δυσκολευτεί να λύσει τα βαθύτερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει», διεμήνυσε σε συνέντευξη στο Reuters ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ομως, έως τώρα, δεν έχει υπάρξει αίτημα από καμία χώρα για να ενταχθεί στον μηχανισμό που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, επισήμανε ο Μπράουν από τα γραφεία του Reuters στη Νέα Υόρκη. «Η ΕΚΤ δεν έχει κληθεί να κάνει τίποτε ακόμη και ελπίζει ότι μπορεί να μη χρειαστεί να κάνει τίποτε», εκτίμησε ο Μπράουν και πρόσθεσε η πραγματική δοκιμασία θα έλθει όταν οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρήσουν ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση της μετατροπής της νομισματικής ένωσης σε δημοσιονομική ένωση, καθώς το κόστος αυτού του φιλόδοξου σχεδίου θα γίνει εμφανέστερο.

Το πιο θεμελιώδες πρόβλημα είναι πώς θα έχεις μια οικονομική ένωση η οποία θα λειτουργεί πραγματικά, όταν το χάσμα στα εισοδήματα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών είναι τόσο μεγάλο;» επισήμανε ο Μπράουν. «Μακροπρόθεσμα εάν δεν μπορείς να επιλύσεις το ζήτημα των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών και να τις μειώσεις, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο η νομισματική ένωση αυτή να επιζήσει», πρόσθεσε.

Ο Μπράουν υποστήριξε ότι η Σοβιετική Ενωση και η Γιουγκοσλαβία, αν και μπορεί να κατέρρεαν ούτως ή άλλως, αποσυντέθηκαν όταν οι πλουσιότερες περιοχές τους αντιτάχθηκαν στην υποστήριξη των φτωχότερων. «Η Γερμανία, η Δανία, το Λουξεμβούργο, οι πλουσιότερες χώρες, θα είναι μακροπρόθεσμα διατεθειμένες να πληρώσουν το τίμημα για την οικονομική ολοκλήρωση;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν πως οι πολίτες της αντιτίθενται στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα θα οδηγηθείς σε μια δημοσιονομική ένωση κάποιου είδους και σε αυτό ακριβώς το σημείο θα πεις “λοιπόν, ποιος θα πληρώσει γι’ αυτή;”. Και σε αυτό το σημείο, νομίζω οι λαοί θα απαιτήσουν να γίνουν δημοψηφίσματα». Δυστυχώς, αυτές είναι αλήθειες Πάντως, χθες, έσπευσε και τυπικά να εγκρίνει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η γερμανική κυβέρνηση. Η διαδικασία για να τεθεί σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) έκανε άλλο ένα βήμα, καθώς η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε τη συνθήκη με την οποία δημιουργήθηκε ο θεσμός αυτός, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη. Η απόφαση, η οποία τιτλοφορήθηκε «ερμηνευτική διακήρυξη», ενσωματώνει όσα προβλέπονταν στην απόφαση του ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, δηλαδή να καθοριστεί το μέγεθος της συνεισφοράς της Γερμανίας και να υπάρξουν εγγυήσεις πως το κοινοβούλιο θα ενημερώνεται συνεχώς.

Πηγη:kathmerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ