2012-10-02 13:53:53
Φωτογραφία για Αναιρεί τα όσα είπε στους Νew York Times με το βιβλίο του ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης
Έπεσε στα χέρια μας το περιβόητο βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, του ανθρώπου που ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ αποθέωνε το Μνημόνιο και που ως αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς γράφει βιβλία εναντίον του.

Το βιβλίο είναι γεμάτο ασάφειες, ανακρίβεις κι αντιφάσεις με τον συγγραφέα να βάζει ...στον ίδιο του τον εαυτό όσες περισσότερες τρικολοποδίες μπορεί!

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά και θα ακολουθήσουν περισσότερες σχετικές αναρτήσεις.

Στις 24 Ιουλίου 2012 ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης δηλώνει στους New York Times κατηγορηματικά:

«Ξέραμε στο Ταμείο εξαρχής ότι αυτό το Πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί επειδή δεν είχαμε κανένα – κανένα – επιτυχημένο παράδειγμα».

http://www.nytimes.com/2012/07/25/world/europe/euro-remedy-for-greece-becomes-part-of-the-problem.html?_r=1&pagewanted=all

Δεν λέει «μερικοί ξέραμε». Δεν λέει «ήξερα». Λέει «ξέραμε». Σαν να μην υπήρχε διαφορετική άποψη. Και δεν λέει «πολύ δύσκολο», «εξαιρετικά δύσκολο» ή έστω «σχεδόν αδύνατο». Λέει «αδύνατο». Κατηγορηματικά.


Οι δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη δεν προξενούν καμία εισαγγελική παρέμβαση.

Την 1η Αυγούστου 2012 η εφημερίδα Δημοκρατία κυκλοφορεί με βασικό πρωτοσέλιδο θέμα της: « “Σιώπη! Θα πάμε φυλακή” Παπανδρέου και Ρουμελιώτης συμφώνησαν να σταματήσουν τις αποκαλύψεις για το Μνημόνιο».

Στις 2 Αυγούστου, μετά το κατάπτυστο πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας» και με αφορμή τις δηλώσεις Π. Ρουμελιώτη ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ  ήταν γνωστό πως θα αποτύχει, ο οικ. Εισαγγελέας Γρ.Πεπόνης απευθύνει παραγγελία για αναζήτηση τυχόν ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων, με αφορμή της δηλώσεις Παν. Ρουμελιώτη. Στην παραγγελία γίνεται λόγος για διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου» αλλά και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία».

Στις 3 Αυγούστου 2012 η εφημερίδα Δημοκρατία κυκλοφορεί με βασικό πρωτοσέλιδο θέμα: «ΓΙΩΡΓΟΣ και Ρουμελιώτης στον εισαγγελέα – Η ώρα της αλήθειας για την εθνική συμφορά του Μνημονίου». Το πρωτοσέλιδο συμπληρώνεται με φωτογραφία του Γ. Παπανδρέου υπό τον τίτλο «Έγκλημα κατά της χώρας».

Το πρόβλημα του κ. Ρουμελιώτη είναι ότι το ίδιο το βιβλίο του αναιρεί αυτά που είπε στους New York Times και αποτέλεσαν την αιτία να εκκινηθεί η εισαγγελική έρευνα και την αφορμή να διασυρθεί για άλλη μία φορά ο Γ. Παπανδρέου ως προδότης, συνωμότης και εγκληματίας κατά της πατρίδας του.

Σχεδόν στο σύνολο των πρώτων 120 σελίδων του βιβλίου του ο κ. Ρουμελιώτης όχι μόνο δεν λέει ότι ήταν σίγουροι στο Ταμείο πώς το πρόγραμμα θα αποτύγχανε, αλλά αντίθετα   παραδέχεται ότι η κρατούσα αντίληψη ήταν ότι το Πρόγραμμα για την Ελλάδα είχε πολλούς κινδύνους, αλλά μπορούσε να πετύχει!

Σελ. 124: «Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου ανησυχούσαν ότι το ΔΝΤ αναλάμβανε ένα μεγάλο ρίσκο, κυρίως λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Παρόλο που πίστευαν ότι το χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη βάση, ήταν δύσκολο να αποφανθεί κανείς κατηγορηματικά, με μεγάλη πιθανότητα. Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεσή τους για την έγκριση και την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου ανέφεραν ότι θεωρούσαν βιώσιμο το δημόσιο χρέος σε μεσοπρόθεσμη βάση. Καθώς, όμως, υπήρχαν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, ήταν δύσκολο να δηλώσουν κατηγορηματικά ότι το ελληνικό χρέος ήταν βιώσιμο. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή, το ΔΝΤ έπρεπε να υποστηρίξει το πρόγραμμα λόγω του υψηλού συστημικού κινδύνου».

Στη σελίδα 163 ,μάλιστα, γράφει για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης στην Ελλάδα, το Σεπτέμβριο του 2010: ,

«Όπως φαίνεται από την εξέλιξη των συζητήσεων στο ΔΝΤ για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, η πρόοδος που είχε συντελεστεί στην εφαρμογή του προγράμματος παρέκαμψε τις αρχικές αντιρρήσεις ορισμένων χωρών για το ελληνικό πρόγραμμα. Οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών συμφώνησαν να εκταμιευτεί η δεύτερη δόση του δανείου. Ήταν για μένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και η συνεδρίαση εκείνη δεν κράτησε πολλή ώρα (μόλις 60 λεπτά). Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου με συνεχάρησαν για τις εντυπωσιακές επιδόσεις της Ελλάδας και μου εξέφρασαν την υποστήριξή τους. Ωστόσο, παλιότεροι συνάδελφοι στο ΔΣ του Ταμείου με προειδοποίησαν ευγενικά: «Προσέξτε, γιατί τα προβλήματα θα προκύψουν στη συνέχεια. Το πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο και το

χρέος πολύ υψηλό».

Συμπέρασμα: Στο ΔΝΤ όχι μόνο δεν ισχύει το «ξέραμε εξαρχής ότι ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα» αλλά αρκετοί, οι περισσότεροι στην αρχή, πίστευαν ότι παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους, μπορεί να πετύχει. 

Έχει μπλέξει άσχημα ο αντιμνημονιακός συγγραφέας. Συνεχίζεται...
Parapolitiki.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ένας σκύλος-ήρωας!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ένας σκύλος-ήρωας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ