2012-10-02 22:41:30
Φωτογραφία για Κύπρος: Η οικονομική κρίση αυξάνει τα περιστατικά κατάθλιψης
Η οικονομική κρίση αποτελεί την κύρια αιτία αύξησης της κατάθλιψης, επισημάνθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν από κοινού την Τρίτη, ο Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς και ο Διευθυντής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Γιάννης Καλακούτας, με την ευκαιρία της... Παγκόσμιας Μέρας Ψυχικής Υγείας με θέμα «Κατάθλιψη: Μια παγκόσμια κρίση».

Ο κ. Καλακούτας έφερε ως παράδειγμα ένα ιδιοκτήτη επιχείρησης ο οποίος λόγω της οικονομικής κρίσης αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του και αισθάνεται κατάθλιψη και για το γεγονός αυτό καθ' εαυτό αλλά και για το ότι θα μείνουν άνεργοι μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας οι υπάλληλοί του, κάτι που βαθαίνει – όπως είπε - ακόμη περισσότερο το αίσθημα της κατάθλιψης.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η κατάθλιψη «είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και τα στοιχεία που μας δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ανησυχητικά».

Ο κ. Μαλάς είπε ότι «σύμφωνα με τον ΠΟΥ ως το 2020 η κατάθλιψη, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας για εργασία και μέχρι το 2030 η πρώτη, εφόσον δεν αναχαιτισθεί, ενώ άλλες σωματικές παθήσεις έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν μειωτική τάση, μετά από συγκροτημένες και συστηματικές προσπάθειες σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο».

Εξήγησε ότι «η κατάθλιψη μπορεί να προσβάλει άτομα από όλες τις κοινότητες ανά τον κόσμο και από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταλήξει σε αυτοκτονία».

Οπως είπε ο Υπουργός Υγείας, «υπολογίζεται ότι σήμερα η κατάθλιψη επηρεάζει 350 εκατομμύρια άτομα και παγκόσμια έρευνα που έγινε για την Ψυχική Υγεία σε 17 χώρες έδειξε ότι περίπου 1 στα 20 άτομα ανέφεραν ότι είχαν ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο».

Ο κ. Μαλάς είπε ότι «οι καταθλιπτικές διαταραχές συνήθως ξεκινούν σε νεαρή ηλικία, μειώνουν τη λειτουργικότητα του ατόμου και συχνά υποτροπιάζουν και είναι για αυτούς τους λόγους που η κατάθλιψη αποτελεί την μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως όσον αφορά στο σύνολο των ετών που χάνονται λόγω αναπηρίας (DALY'S)».

Σημείωσε ότι «τα αιτήματα για αντιμετώπιση της κατάθλιψης αυξάνονται συνεχώς παγκόσμια και παρόλο που η επιβάρυνση της κατάθλιψης και το κόστος σε ατομικό, οικογενειακό και εθνικό επίπεδο συνεχώς αυξάνεται, η κατάθλιψη αποτελεί μια διαταραχή η οποία μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπτώσεις της».

Ο Υπουργός Υγείας είπε πως παρά το γεγονός ότι «είναι γνωστή η αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την κατάθλιψη, λιγότερο από το 50% των πασχόντων λαμβάνουν τέτοια θεραπεία και φραγμοί στην αποτελεσματική θεραπεία αποτελούν, η άγνοια, η έλλειψη διαθέσιμων υπηρεσιών και το στίγμα που συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές».

Ως εκ τούτου, είπε ο Υπουργός Υγείας, «σε ατομικό, κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, έχει έλθει η στιγμή να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας για την κατάθλιψη, να υποστηρίξουμε αυτούς που υποφέρουν από αυτή την ψυχική διαταραχή και να αναπτύξουμε μηχανισμούς πρόληψης με μακροχρόνια προοπτική».

Στην ομιλία του ο κ. Μαλάς είπε ότι «αναλογιζόμενοι το τι έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών φαίνεται καθαρά ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στα θέματα της Ψυχικής Υγείας σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι «αξιόπιστες επιδημιολογικές έρευνες έχουν αντιστοιχίσει σε ποσοστά «την έκταση και επίδραση των ψυχικών διαταραχών σε άτομα, οικογένειες και κοινωνίες με τις ψυχικές διαταραχές να εκτιμούνται ως μία από τις κορυφαίες προκλήσεις και προτεραιότητες για τη δημόσια υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί πρόοδος στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη μείωση του στίγματος και στην ενδυνάμωση των χρηστών των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Ανέφερε ότι «σε ένα μεγάλο ποσοστό τα μεγάλα άσυλα και ψυχιατρικά νοσοκομεία του παρελθόντος έχουν αντικατασταθεί από κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και υπηρεσίες στήριξης, ενώ και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας έχουν ενισχυθεί και έχουν ενσωματωθεί σε πλαίσια παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας και οι θεραπείες έχουν και εκείνες γίνει πιο αποτελεσματικές και άμεσα διαθέσιμες».

Ο κ. Μαλάς είπε ότι «παρά όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών μεταξύ των διαφόρων χωρών και συχνά μέσα στις ίδιες τις χώρες».

Πρόσθεσε ότι «η άγνοια, η παραμέληση και η κακοποίηση προχωρούν παράλληλα με την κατανόηση και την υποστηρικτική θεραπεία και φροντίδα». Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε «σε μερικές χώρες στις οποίες δεν έχουν γίνει ούτε τα βασικά βήματα ενώ σε άλλες η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αναστρέφεται ή βρίσκεται υπό δοκιμασία καθ' ότι οι οικονομίες των χωρών συρρικνώνονται και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τα δημόσια έξοδα».

Αναφορικά με το κόστος για την παροχή φαρμακευτικής αγωγής στην Κύπρο για τους ψυχικά πάσχοντες από κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές, ο κ. Μαλάς είπε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας δεν διαφοροποιείται και οι πλείστες των περιπτώσεων ψυχικά πασχόντων αντιμετωπίζονται ως εξωτερικοί ασθενείς στα Κέντρα Υγείας της κάθε κοινότητας. «Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα» είπε ο κ. Μαλάς.

Ο Υπουργός Υγείας, ως πατέρας τεσσάρων παιδιών που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, όπως ο ίδιος είπε, συνέστησε στους γονείς να περνούν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν με τα παιδιά προσθέτοντας ότι οι νέοι αποξενώνονται από την οικογένεια και βομβαρδίζονται συνεχώς από εξωγενείς παράγοντες που τις περισσότερες φορές δρουν αρνητικά για την μετεξέλιξή τους σε υγιή άτομα στην κοινωνία.

Αναφορικά με το ποιες ηλικιακά ομάδες προσβάλλει η κατάθλιψη την απάντηση έδωσε ο Διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας ο οποίος είπε ότι αυτή η πάθηση μπορεί να διαγνωστεί σε διάφορες ηλικίες και ποικίλλει ως προς τα συμπτώματά της, όπως επί παραδείγματι η γεροντική ανία.

Ο κ. Καλακούτας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν σχολείο και γονείς λέγοντας ότι η ενασχόληση των νέων με μουσικές ή αθλητικές δραστηριότητες από την νηπιακή, μάλιστα ηλικία, είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή στο μέλλον.

Για το μείζον θέμα των ναρκωτικών και των ουσιών εξάρτησης ο κ. Καλακούτας είπε ότι όποιος γονέας αντιληφθεί ότι το παιδί του έχει υποπέσει σε αυτή την μάστιγα δεν πρέπει να το απομονώσει και να το τιμωρήσει αλλά να σταθεί δίπλα του, να το αγαπά και να το στηρίζει ενώ βέβαια στην διάθεση του κάθε γονέα είναι οι κρατικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες για την πάταξη της ουσιοεξάρτησης.

Ο κ. Καλακούτας ερωτήθηκε και για τον χρόνο δράσης των ψυχοτρόπων ουσιών στον οργανισμό του πάσχοντα και είπε ότι σύμφωνα με τα ψυχοθεραπευτικά δεδομένα τέτοιου είδους φάρμακα αρχίζουν να φέρνουν αποτέλεσμα μετά από δύο με τρεις εβδομάδες σωστής χορήγησης.

Αναφέρθηκε και στην μεγάλη σημασία που έχει η ψυχοθεραπεία και ως θεραπεία από μόνη της σε περιστατικά κατάθλιψης αλλά και σε συνδυασμό φαρμάκων τα οποία όσο πιο γρήγορα χορηγούνται στους ασθενείς τόσο το καλύτερο είναι ως προς την εξέλιξη της ψυχικής νόσου από την οποία έχει διαγνωσθεί ότι πάσχουν.

Αναλύοντας τα στάδια της κατάθλιψης ο κ. Καλακούτας είπε ότι η κατάθλιψη μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως «ελαφρά, μέτρια ή σοβαρή ανάλογα με το βαθμό της συμπτωματολογίας και την επίδραση στην λειτουργία του ατόμου».

Ο κ. Καλακούτας είπε ότι «στην χειρότερη περίπτωση η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία», δυστυχώς, όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο, αφού, περίπου ένα εκατομμύριο ζωές χάνονται κάθε χρόνο λόγω αυτοκτονίας, το οποίο μεταφράζεται σε 3000 αυτοκτονίες καθημερινά».

Καταλήγοντας ο κ. Καλακούτας είπε ότι «χρειάζεται θέληση και συστηματική προσπάθεια από μέρους των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αλλά και όλης της κοινωνίας για να αντιμετωπίζονται οι ψυχικές διαταραχές και ιδιαίτερα η κατάθλιψη, όπως οι υπόλοιπες παθολογικές διαταραχές και να εφαρμοστούν αποτελεσματικές στρατηγικές για τον περιορισμό τους».

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ