2012-10-05 10:10:02
Φωτογραφία για Φόρος 45% για τα «μαύρα» εμβάσματα
Με συντελεστή 45% θα φορολογηθούν τα αδήλωτα εισοδήματα 15.000 μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού. Πρόκειται για φορολογούμενους που εν μέσω κρίσης φυγάδευσαν με εμβάσματα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους

Με διαδικασίες... εξπρές το οικονομικό επιτελείο αξιοποιεί τη λίστα με τους 54.000 Ελληνες που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό και η Εφορία καλεί τους 15.000 εξ αυτών με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν να έχουν «φυγαδεύσει» με εμβάσματα εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο τα ποσά των καταθέσεων να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Τώρα καλούνται με προσωπική επιστολή να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 2,25 δισ. ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Η λίστα με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες αποδείχθηκε «θησαυρός», αφού το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει έσοδα 2,25 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση με συντελεστή 45% στα «αδήλωτα» εισοδήματα των 15.000 μεγαλοκαταθετών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι «πιάστηκαν» μέσω των διασταυρώσεων που ολοκλήρωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στα στοιχεία των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό άνω των 22 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο 2009-2011.

Ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας

Για τους 15.000 καταθέτες του εξωτερικού το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης του Taxis χτύπησε «κόκκινο». Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι τα ποσά των καταθέσεων που απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει τα τελευταία χρόνια στην Εφορία.

Η απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων του εξωτερικού υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για τον καθέναν. Μάλιστα το συνολικό ύψος της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων φθάνει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι καταθέσεις τους φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.

Τώρα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να στείλει είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε μέσω ταχυδρομείου πρόσκληση στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού με τα «κρυφά» εισοδήματα.

Με την πρόσκληση αυτή, οι 15.000 μεγαλοκαταθέτες θα έχουν δύο επιλογές:

Είτε να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Είτε να πληρώσουν φόρο με βάση την κλίμακα και με συντελεστή 45% επί της διαφοράς, δηλαδή στα «αδήλωτα» εισοδήματα.

«Πρόσκληση»

Ειδικότερα, με την πρόσκληση που θα λάβουν, οι μεγαλοκαταθέτες θα καλούνται εντός προθεσμίας 10-15 ημερών να υποβάλουν ηλεκτρονικά τροποποιητική φορολογική δήλωση για τα συγκεκριμένα έτη. Στη δήλωση αυτή θα έχουν την ευκαιρία να δικαιολογήσουν τη διαφορά που αποκάλυψε η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να επικαλεστούν και να παρουσιάσουν έσοδα που απέκτησαν το συγκεκριμένο διάστημα από διάφορες πηγές, όπως πώληση περιουσιακών στοιχείων, κληρονομιές, δωρεές ποσών από συγγενείς ή τρίτους, κέρδη από λαχεία και παιχνίδια του ΟΠΑΠ κ.λπ.

Ελεγχοι και πρόστιμα σε όσους κρύψουν στοιχεία

Κατασχέσεις εάν δεν πληρώσουν

Οι μεγαλοκαταθέτες που θα καταφέρουν να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων μπορεί να τη «γλιτώσουν» προσωρινά και να μην πληρώσουν τους έξτρα φόρους. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να... κοιμούνται ήσυχοι.

Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2%-5% των φορολογουμένων που θα δικαιολογήσουν τις διαφορές. «Οσοι σκεφτούν να εμφανίσουν ανακριβή στοιχεία θα εντοπιστούν και τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους σε βάθος και υπέρογκα πρόστιμα, ενώ θα βρίσκονται ετησίως στην κορυφή της λίστας των ελεγχομένων», δηλώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η όλη διαδικασία μέχρι και την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα διαρκέσει περίπου 4 μήνες. Οσοι αγνοήσουν την επιστολή και δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα ελεγχθούν εξονυχιστικά μετά τη λήξη της προθεσμίας που θα τους δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, για όσους δεν πληρώσουν τους έξτρα φόρους το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.) και στην επιβολή προστίμων.

Υπενθυμίζεται ότι αναλυτικά στοιχεία με τα εμβάσματα των 54.000 προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό έλαβε το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η λίστα έφτασε στο ΣΔΟΕ στις 20 Αυγούστου και αμέσως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διέταξε να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων ή ακόμη και «μαύρο» χρήμα από παράνομες δραστηριότητες.

Για φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδημάτων

Θα ελεγχθούν και άλλοι 35.000 ακόμη μεγαλοκαταθέτες

Η επεξεργασία και ο έλεγχος των στοιχείων του CD με τα ονόματα των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους, φοβούμενοι για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας και επιστροφής στη δραχμή, έδειξαν ότι οι 35.000 φορολογούμενοι κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Δηλαδή, όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών, τα εισοδήματά τους σε σύγκριση με τις καταθέσεις τους βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Στοιχείο που, ωστόσο, προκαλεί ερωτηματικά, καθώς, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, οι συγκεκριμένοι εμφανίζονται σαν μην ξόδεψαν ούτε ένα ευρώ από τα εισοδήματα που είχαν από το 2009 μέχρι και το 2011 και ότι όσα έσοδα είχαν τα αποταμίευαν.

Οι 35.000 μεγαλοκαταθέτες θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά (2%-5%) και στην περίπτωση που διαπιστωθεί φοροδιαφυγή ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλους. Εάν διαπιστωθεί απόκρυψη εισοδημάτων, οι καταθέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ