2012-10-08 01:51:13
Φωτογραφία για Μουσουρούλης: Αυτονόητη προτεραιότητα η στήριξη της ναυτιλίας
Η Διακήρυξη της Λεμεσού «δίνει πραγματική προστιθέμενη αξία» στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (ΟΘΠ), οριοθετώντας το πλαίσιο με σαφείς όρους και επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο εξής να αναλάβει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που να υποστηρίζονται οικονομικά, επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας – Αιγαίου Κώστας Μουσουρούλης σε παρέμβαση του στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών των κρατών-μελών της Ε.Ε., η οποία άρχισε το απόγευμα στην Λευκωσία και θα ολοκληρωθεί αύριο στην Λεμεσό.

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα είναι άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα και ως εκ τούτου αποδίδει σημασία στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης μέσα από τις θαλάσσιες δραστηριότητες.

Η στήριξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν τα κράτη-μέλη, αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα, εφόσον στοχεύουμε στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, σημείωσε ο κ. Μουσουρούλης, σύμφωνα με το real.gr


Σε άλλο σημείο της ομιλία του αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα δραστηριοτήτων γύρω από τη ναυτιλία, όπως οι λιμενικές υπηρεσίες, ο θαλάσσιος εξοπλισμός και η ναυπηγική βιομηχανία που έχει αναξιοποίητο δυναμικό και που πρέπει, επεσήμανε, «να αποφασίσουμε ως Ένωση αν θέλουμε να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο».

Επίσης, έκανε σαφές ότι η εδαφική και κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να τεθεί υπό αίρεση από καμία άλλη πολιτική. «Ανήκει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσής μας. Η επαρκής διασύνδεση των νησιών είναι αναγκαία προϋπόθεση για κάθε οικονομική δραστηριότητα. Αλλιώς, δεν έχει νόημα η θαλάσσια πολιτική, δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε ολοκληρωμένο χαρακτήρα όταν απουσιάζουν καίρια εργαλεία άσκησης νησιωτικής πολιτικής. Πλοίο και λιμάνι είναι σύνδεσμοι ζωής για τα νησιά», υπέδειξε ο κ. Μουσουρούλης.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός στην παρέμβαση του έδωσε έμφαση στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης, στην ανάγκη η ευρωπαϊκή ναυτιλία να είναι σαφώς διεθνοποιημένη δραστηριότητα, ενίσχυση της συνεργασίας σε νέες πρωτοβουλίες, όπως ο θαλάσσιος και παράκτιος χωροταξικός σχεδιασμός, καθώς και η δυνατότητα ανάπτυξης τεχνολογιών για την ασφαλή και βιώσιμη εκμετάλλευση των θαλάσσιων ορυκτών κοιτασμάτων, σύμφωνα με τις πρόνοιες και επιταγές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Ναυτιλίας- Αιγαίου ανέφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία ανάμεσα στις ακτοφυλακές των κρατών-μελών της Ε.Ε., την οποία, όπως τόνισε, η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα ως ουσιαστικό στοιχείο καλής διακυβέρνησης στη θάλασσα, αλλά και την ανάπτυξη περιφερειακών στρατηγικών.
enimerotiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ