2012-10-09 10:52:04
Φωτογραφία για Υπόθεση του κράτους ο κατώτατος μισθός
«Δυναμιτίζει» το κλίμα η κυβέρνηση τόσο στον κοινωνικό διάλογο όσο και στις αντιδράσεις των συνδικάτων με την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος για ορισμό ...νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, όπου τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το κράτος κι όχι οι κοινωνικοί εταίροι, κάτι που ισχύει σήμερα.

Είναι βέβαιο ότι ο κοινωνικός διάλογος, ο οποίος θα έληγε στα τέλη Οκτωβρίου, θα τιναχθεί στον αέρα μετά την παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη μείωση του κατώτατου μισθού με το νόμο 4046/12, προχωρά και σε νομική παρέμβαση ώστε να παγιωθεί ο καθορισμός του από το κράτος. Συγκεκριμένα το «Μνημόνιο συνεννόησης στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής», κεφ. 4.1 «Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής στην αγορά εργασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας» αναφέρει: «Η κυβέρνηση θα εργασθεί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο
. Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Το παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα από τις αρχές Απριλίου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «Δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός», ωστόσο κάτι τέτοιο εξαρτάται από την ανεργία και την ύφεση στη χώρα που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις της εκάστοτε κυβέρνησης πέφτουν έξω.

Αναλυτικότερα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει:

1. Ολοκλήρωση κοινωνικού διαλόγου έως το τέλος Οκτωβρίου.

2. Έως το τέλος του 2012 νομική προετοιμασία του «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

3. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης.

4. Έως το τέλος Ιανουαρίου 2013, μετά τη θεσμικά προβλεπόμενη κοινωνική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί.

5. Αρχές Απριλίου του 2013 θα τεθεί σε εφαρμογή ο κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση τον «νέο μηχανισμό».

ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

Ενστάσεις επί των εξαγγελιών του υπουργού Εργασίας για το θέμα του κατώτατου μισθού εξέφρασαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του πως η νομοθετική ρύθμιση ως προς τον κατώτατο μισθό έχει ήδη γίνει, επισημαίνοντας πως αυτό που τώρα έχει σημασία, τόσο για το θέμα αυτό όσο και γενικότερα για τις εργασιακές σχέσεις, είναι η ευθύνη και η πρωτοβουλία των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της συλλογικής τους αυτονομίας.

Πιο επιθετική ήταν η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, όπου η ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας για το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής του νέου μηχανισμού χαρακτηρίζεται ως τουλάχιστον ατυχής.

ΓΣΕΕ

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση παρά τις μεγαλοστομίες εκτελεί αδιαμαρτύρητα τις εντολές της τρόικας και ψάχνει συνενόχους μέσω ενός κοινωνικού διαλόγου που ούτε έγινε ούτε πρόκειται να γίνει». Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για έγκλημα, το οποίο θα βαρύνει όσους επιλέξουν να ψηφίσουν αυτές τις διατάξεις.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ