2012-10-10 08:35:58
Φωτογραφία για ΤΑ 89 ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΟΙ...ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ
Την ιστορία την έχουμε ξαναδεί. Μνημόνια γράφονται, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για διαρθρωτικές αλλαγές, μισθοί και συντάξεις κόβονται αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές μένουν στα χαρτιά. 

Ανικανότητα; Ενδεχομένως. Έλλειψη πολιτικής βούλησης για συγκρούσεις έναντι συντεχνιακών συμφερόντων; Μια απάντηση έρχεται από το πήγαινε έλα της απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων.

Τώρα, με το υπουργείο Οικονομικών να κρούει κώδωνα κινδύνου για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου στα μέσα Οκτωβρίου, το Eurogroup να ζητά 89 prior actions (προαπαιτούμενες ενέργειες οι οποίες περιγράφονται στο Μνημόνιο για την αποδέσμευση της δόσης του Ιουλίου!) ώστε να ανάψει το πρώτο πράσινο φως για τη δόση στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου και την Καγκελάριο Μέρκελ να δίνει μεν στήριξη αλλά να παραπέμπει επί της ουσίας για τη δόση στην αξιολόγηση της τρόικας, φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μια τεράστια πρόκληση μπροστά της ή μια χρυσή ευκαιρία: να αποδείξει ότι θέλει και μπορεί μέσα σε λίγο χρόνο να κάνει όσα θα έπρεπε να γίνουν εδώ και μήνες.


Και δεν είναι μόνο τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ. Για να καταλάβουμε το μέγεθος των καθυστερήσεων, ας δούμε την ιστορία μιας prior action, της δημιουργίας του Σώματος Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης Εσόδων του Κράτους.

Η ιστορία ξεκινά το Μάρτιο του 2011. Τότε, με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Παπακωνσταντίνου ψηφίζεται από τη Βουλή ένα νομοσχέδιο με εντυπωσιακό τίτλο : «Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής». Στις διατάξεις του προβλέπεται και η δημιουργία του Σώματος Ελεγκτών , το οποίο θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος κατά της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με τη δραστική συρρίκνωση του αριθμού των Εφοριών (έχουν κλείσει μόνο 49 και οι άλλες 49 που επρόκειτο να κλείσουν αρχές Οκτωβρίου πήραν παράταση για τις 22 Οκτωβρίου, ενώ ο στόχος ήταν στο τέλος του 2011 από τις 287 να έχουν απομείνει λιγότερες από 100).

Οι νέοι ελεγκτές, θα εφοδιάζονταν με τα πλέον σύγχρονα μέσα για τη διενέργεια ελέγχων εξπρές, ακόμα και από το γραφείο, θα είχαν άμεση πρόσβαση στα αρχεία των τραπεζών, θα έκαναν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε χρόνο ρεκόρ. Όλα αυτά όμως έμειναν στα χαρτιά.

Πρώτος σταθμός για την εφαρμογή της διάταξης περί Σώματος Ελεγκτών, ο καθορισμός των θέσεων. Απαιτούνται οκτώ μήνες για τη δημοσίευση της απόφασης. Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου από κοινού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 9 Νοεμβρίου 2011.

Στην απόφαση προβλέπεται η στελέχωση του Σώματος με 2.335 ελεγκτές , πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης οι οποίοι θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια, κατόπιν διαγωνισμού και προσωπικής συνέντευξης, από το δυναμικό των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ή και άλλων υπουργείων. Το κίνητρο τότε ισχυρό, διότι οι νέοι ελεγκτές θα έπαιρναν και όλα τα επιδόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών (τότε ΔΙΒΕΤ και ΔΕΤΕ) που έφταναν σχεδόν σε έναν ακόμα μισθό.

Ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των πρώτων 990 ελεγκτών προκηρύσσεται για τον περασμένο Φεβρουάριο. Υποβάλλονται 837 αιτήσεις, οι υποψήφιοι όμως όταν προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο στον Ταύρο βρίσκονται αντιμέτωποι με συνδικαλιστές του υπουργείου Οικονομικών. Εκατοντάδες δεν καταφέρνουν να δώσουν εξετάσεις, τα κατάφεραν 254 και προσλήφθηκαν τελικά 235.

Από αυτούς, δύο στους τρεις δεν έγιναν ακόμα ελεγκτές καθώς οι προϊστάμενοι των εφοριών όπου υπηρετούν δεν τους αφήνουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους . Οι εφορίες έχουν σημαντικά κενά, με τις οργανικές θέσεις στις 15.372 και τους υπηρετούντες εφοριακούς να φτάνουν τους 9.826.

Στο μεταξύ, ο διαγωνισμός δεν επαναλαμβάνεται διότι έρχονται δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ παράλληλα η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου «τρώει» τα επιδόματα και δεν υπάρχει κίνητρο να πάνε δημόσιοι υπάλληλοι να μπλέξουν τα …μαλλιά τους με τα βάτα.

Έτσι ακόμα και σήμερα, το Σώμα Ελεγκτών Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων του Κράτους μένει στα χαρτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την άμεση στελέχωση του Σώματος.

Ο γενικός γραμματέας

Αυτό θεωρητικά ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Απορεί κανείς, πόσο δύσκολο είναι να τοποθετηθεί μόνιμος Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, πρόβλεψη η οποία επίσης περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο και δεν έχει γίνει τίποτα. Αντί για μόνιμο γραμματέα, δεν υπάρχει καθόλου γραμματέας μετά την παραίτηση του Γιάννη Καπελέρη από τον Ιανουάριο του 2011 από τη συγκεκριμένη θέση.

Μεταξύ των υπολοίπων prior action περιλαμβάνονται επίσης:

· Το πακέτο των μέτρων ύψους 13,6 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. 

· Περαιτέρω εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων και προσδιορισμός των χρηματικών παροχών πρόνοιας. Την Παρασκευή αναμένεται να υπογραφεί και το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ενώ σημαντικές είναι και οι αλλαγές στο σύστημα συνταγογράφησης και σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων. 

· Παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι δημόσιες προμήθειες. 

· Η νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού. 

· Η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. 

· Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με νέες παρεμβάσεις στις αμοιβές δικηγόρων και στον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει και η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενεργειακού ελέγχου. 

· Η κατάργηση του μη ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ του μη ανταποδοτικού τέλους επί της τιμής των καυσίμων. 

· Η διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ