2012-10-10 10:47:02
Φωτογραφία για Αφανίζονται οι φοίνικες στη Νότια Κρήτη από το κόκκινο σκαθάρι
της Κατερίνας Μηναδάκη

Το κόκκινο σκαθάρι που, κυριολεκτικά, καταστρέφει τους φοίνικες έκανε την εμφάνιση του και στο Νότο της Κρήτης απειλώντας μεγάλες εκτάσεις με τα ιδιαίτερα δέντρα ...αλλά και μεμονωμένα που υπάρχουν σε σπίτια αλλά και ξενοδοχεία κατά μήκος των παραλίων. Το κόκκινο σκαθάρι, από την οικογένεια των κολεοπτέρων, που έφτασε στην Βόρεια Κρήτη αρχικά με μολυσμένους με αυγά του εντόμου φοίνικες εισαγωγής, τώρα απειλεί να ...κατασπαράξει το φοίνικα του Θεόφραστου που ενδημεί στο νησί αφήνοντας πίσω του μόνο κουφάρια δέντρων. Η Νότια Κρήτη, και κυρίως στα νότια του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, είναι πολλά τα σημεία όπου βρίσκονται μεγάλες εκτάσεις με φοίνικες όπως είναι η Πρέβελη, το Μάρτσαλο, ακόμα και ο Αφραθιάς στο Τυμπάκι.

Στις περιοχές αυτές υπάρχουν μεγάλες συστοιχίες φοινίκων που τώρα απειλούνται από το κόκκινο σκαθάρι, το οποίο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, στην τέλεια μορφή του μπορεί να επιβιώσει είτε μέσα στο δέντρο είτε ακόμα και σε πετρώματα γύρω από αυτό, έχει τη δυνατότητα να πετάξει μέχρι και ένα χιλιόμετρο από το ένα δέντρο στο άλλο και ουσιαστικά τρέφεται από τη σάρκα του φοίνικα
. Από τη στιγμή που είναι κάμπια, μέχρι που φτιάχνει κουκούλι και στο τέλος καταλήγει να γίνεται όπως μία κατσαρίδα με κεραμιδί χρώμα και φτερά ζει από το φοίνικα, διευκρίνισε ο γεωπόνος του δήμου Γόρτυνας Νεκτάριος Πομποδάκης, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα έντομο που δε εξοντώνεται εύκολα επειδή χτυπά σε μεμονωμένες περιπτώσεις και συνεχίζει χιλιόμετρο- χιλιόμετρο το καταστροφικό του έργο. Δεν είναι εύκολο να το προλάβει κανείς.

Μεγάλο πρόβλημα

Σύμφωνα με τον ειδικό, ήδη στο δήμο Γόρτυνας το κόκκινο σκαθάρι έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα αφού έχει προσβάλλει αρκετούς φοίνικες που βρίσκονται στα όρια του. Όλοι οι φοίνικες που βρίσκονται σε σπίτια και ξενοδοχεία έχουν καταστραφεί. Έτσι απειλείται και ο φοίνικας του Θεόφραστου που υπάρχει στην Κρήτη. Ωστόσο αξίζει να επισημάνουμε ότι όλοι οι φοίνικες που υπάρχουν στην Κρήτη είναι ευαίσθητα είδη και το σκαθάρι βρίσκει πεδίο δράσης.

Συμβουλές αντιμετώπισης

Ο κ. Πομποδάκης πάντως επισημαίνει στους ιδιοκτήτες των εξωτικών δέντρων ότι θα πρέπει να παρακολουθούν το φύλλωμα του, αν υπάρχουν μαράνσεις και φαγώματα, αν η βλάστηση του είναι πράσινη και τρυφερή. Τα δέντρα που βρίσκονται στη Μεσαρά όπου πιάνουν οι βοριάδες, θα πρέπει να εξετάζονται στη νότια πλευρά τους γιατί εκεί θα βρίσκει καταφύγιο το έντομο.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν άρρωστα τμήματα πάνω στο φυτό θα πρέπει να αποβάλλονται με λεπτό τρόπο και χωρίς να πληγώνεται ο κορμός. Τα κομμένα τμήματα ή καίγονται ή θάβονται. Στη συνέχεια θα πρέπει να καλείτε ένας γεωπόνος που δίνει ένα συνδυασμό σκευασμάτων για την καταπολέμηση του σκαθαριού που δεν είναι εύκολη υπόθεση μια και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Παράλληλα το δέντρο χρειάζεται προστασία για τα επόμενα δύο χρόνια με ένα δίχτυ προστασίας του ενός χιλιοστού το οποίο θα καλύπτει την καρδιά του και δε θα επιτρέπει στο έντομο να περνά.

Απειλή

Ωστόσο ο γεωπόνος του δήμου Γόρτυνας δεν έκρυψε την ανησυχία και τον προβληματισμό του για το δράση και την επέκταση του κόκκινου σκαθαριού που αφού κατέστρεψε τους φοίνικες του Ηρακλείου κατηφόρισε και στα νότια του νομού απειλώντας τα όμορφα δέντρα και τις εξωτικές περιοχές του νότου.

Φοβάμαι ότι αν δε γίνει η σωστή πρόληψη από την πολιτεία πια, γιατί οι ίδιοι οι δήμοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισής του λόγο και της οικονομικής δυστοκίας, σε λίγο καιρό δε θα έχουμε φοίνικες στην Κρήτη. Βλέπετε, το έντομο έχει προσαρμοστεί άριστα στην Κρήτη. Όμως δεν ενδιαφέρεται κανείς επειδή δεν υπάρχει οικονομικό όφελος και φοβάμαι ότι τελικά θα καταστραφούν ... Για αυτό λέω ότι η μόνη λύση είναι η πολιτεία, η Περιφέρεια Κρήτης στη δική μας περίπτωση, κατέληξε ο γεωπόνος που καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει περιπτώσεις με κατεστραμμένους από το σκαθάρι φοίνικες στα νότια του νομού Ηρακλείου.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ