2012-10-10 20:12:02
Φωτογραφία για Κύπρος: Για τους όρους της Τρόικας προειδοποιεί ο Γιώργος Λιλλήκας
Η Κύπρος θα εκχωρήσει κρατική κυριαρχία εάν υιοθετήσει τους όρους που καταγράφει η Τρόικα, δήλωσε την Τετάρτη ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τους ανθυποψηφίους του και ιδιαίτερα τον Νίκο Αναστασιάδη, σε δημόσιο διάλογο, για όλα τα θέματα που απασχολούν τους Κύπριους πολίτες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε δημόσιες υπηρεσίες στη Λεμεσό, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι «το κράτος θα καταστεί προτεκτοράτο», εάν υιοθετηθούν οι όροι που θέτει η Τρόικα, σε τρία τουλάχιστον σημεία.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, η Τρόικα επιμένει να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό και «αυτό είναι άμεση εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αλλά μπορεί να γίνεται διαβούλευση της Κυβέρνησης με την Τρόικα».

Ο κ. Λιλλήκας απορρίπτει επίσης τον όρο να υιοθετηθεί κανονισμός που να απαγορεύει στην κυβέρνηση να παίρνει μέτρα φοροαπαλλαγής, ως ένα εργαλείο οικονομικής πολιτικής, είτε για να δώσει ώθηση στις επενδύσεις, είτε για να στηρίξει τις εξαγωγές, ενώ διαφωνεί επίσης με την πρόνοια όπως δημιουργηθεί ένα ταμείο, στο οποίο να κατατίθενται όλα τα έσοδα από το φυσικό αέριο, τα οποία να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των δανείων.


«Αυτό θα μας κρατήσει σε ύφεση για πολλά χρόνια, θα δεσμεύσει πολλές γενιές και ταυτόχρονα θα αποστερήσει την κυπριακή οικονομία και κυπριακή κοινωνία, από τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο για αναπτυξιακούς σκοπούς», είπε και πρόσθεσε ότι «τα έσοδα από το φυσικό αέριο πρέπει να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της Κύπρου και της οικονομίας και τα δάνεια μας θα αποπληρωθούν από την ανάπτυξη».

Σχολιάζοντας αναφορές του Νίκου Αναστασιάδη, περί υποστήριξης χαλαρής ομοσπονδίας από τον κ.Λιλλήκα, στο βιβλίο του «Λύση του Κυπριακού», που κυκλοφόρησε το 2008, δήλωσε πως ο κ. Αναστασιάδης δεν φαίνεται να το έχει διαβάσει και «παραπλανείται από αυτά που κάποιοι του παρουσιάζουν από το βιβλίο».

«Θα χαιρόμουν πάρα πολύ να διάβαζα και ένα βιβλίο για το Κυπριακό, με τις θέσεις και τους προβληματισμούς του κ. Αναστασιάδη και τις διαχρονικές του θέσεις, όχι μόνο τις σημερινές», είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος κάλεσε τον ανθυποψήφιο του σε δημόσιο διάλογο, είτε πάνω στο βιβλίο του είτε σε οποιοδήποτε άλλο θέμα επιθυμεί, «για να μπορέσουν οι Κύπριοι πολίτες να ακούσουν και τους δυο υποψήφιους και να διαμορφώσουν άποψη, για να μπορούν έτσι πληροφορημένοι και ενημερωμένοι, να κάνουν τις επιλογές τους».

Ερωτηθείς αν αυτό είναι πρόσκληση για debate μεταξύ του ιδίου και του κ. Αναστασιάδη, απάντησε «θα χαρώ πάρα πολύ να έχουμε όχι μια συζήτηση, αλλά πολλές συζητήσεις για όλα τα ζητήματα», προσθέτοντας ότι «για να μπορέσει να λειτουργήσει το Δημοκρατικό πολίτευμα πρέπει να είναι ενημερωμένοι οι πολίτες, γιατί μόνο οι ενημερωμένοι πολίτες μπορούν να κάνουν σωστές επιλογές».

Κληθείς να απαντήσει εάν η πρόσκληση ισχύει και για τον Σταύρο Μαλά, ο κ. Λιλλήκας απάντησε θετικά, ενώ σχολιάζοντας ανακοίνωση του επιτελείου του ανθυποψηφίου του για τις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία, είπε πως «θα ήταν καλά να ενημερωθεί ο κ. Μαλάς περισσότερο και από τους γιατρούς και τους ασθενείς για να διαπιστώσει την πραγματικότητα και να μην αρκείται σε απλές ανακοινώσεις».

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ