2012-10-12 11:03:04
Φωτογραφία για Ανησυχία Ολάντ για επιδείνωση στις σχέσεις Συρίας - Τουρκίας
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει "κίνδυνος" κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, την "αυτοσυγκράτηση" της οποίας "καλωσόρισε", προκειμένου να "αποφευχθεί το ξέσπασμα" μιας ευρύτερης σύρραξης, σε συνέντευξή του στα τηλεοπτικά δίκτυα RFI/France24/TV5Monde. Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού, ο κ. Ολάντ απάντησε: "Είναι ένας κίνδυνος και η Τουρκία επέδειξε ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση".

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως "θέλω να χαιρετίσω τη στάση των ηγετών της, επειδή υπήρξαν επιθέσεις και προκλήσεις".

"Η Τουρκία κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό το ξέσπασμα, το οποίο θα είναι εξάλλου προς το συμφέρον της Συρίας. Η δημιουργία μιας διεθνούς σύγκρουσης θα μπορούσε να ενώσει τη Συρία κατά ενός υποτιθέμενου εισβολέα προερχόμενου από το εξωτερικό", εκτίμησε ο Ολαντ.


"Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η συριακή επανάσταση να μην επεκταθεί στην Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία", πρόσθεσε.

Ο κ. Ολάντ επανέλαβε, εξάλλου, ότι "όσο πιο γρήγορα φύγει ο Άσαντ, τόσο πιο σίγουρη θα είναι η μετάβαση στη Συρία." "Όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση, τόσο πιο μεγάλοι θα είναι τότε οι κίνδυνοι, κίνδυνοι πρώτα για εμφύλιο πόλεμο, και κίνδυνοι για χάος μετά, ή διαμελισμό. Εγώ το αρνούμαι αυτό", τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Ολάντ εκτιμά περαιτέρω ότι "υπάρχουν ακόμα προσωπικότητες στη Συρία, που μπορούν να είναι οι λύσεις στη μεταβατική πολιτική περίοδο, αλλά προειδοποίησε, ότι δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός με τον Μπασάρ Άσαντ".

Επανέλαβε δε την αντίθεση της Γαλλίας στην προμήθεια όπλων προς τους αντάρτες, επικαλούμενος το προηγούμενο της Λιβύης.

"Οταν προμηθεύετε όπλα, ποτέ δεν ξέρετε πού καταλήγουν. Παίρνω το παράδειγμα της Λιβύης. Εάν έχουμε σήμερα αυτό που συμβαίνει στο Μαλί, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα όπλα παραδόθηκαν κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι μετά το τέλος του Καντάφι, αυτά τα όπλα κατέληξαν σε μια τρίτη χώρα", υπογράμμισε ο πρόεδρος Ολάντ.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ