2012-10-12 20:18:00
Φωτογραφία για Η νέα ρωσο-τουρκική αερομαχία
Του Κώστα Ράπτη

Όταν τον Ιούνιο καταρρίφθηκε στα ανοιχτά της Συρίας τουρκικό μαχητικό F-4 από τη συριακή αεράμυνα, η Ρωσία ήταν η πρώτη η οποία δημοσίως δήλωσε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στον συριακό ενάεριο χώρο (και όχι πάνω από τα διεθνή ύδατα), διαψεύδοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Αντιστοίχως, έντονες υπήρξαν οι φήμες ότι στην κατάρριψη υπήρξε κάποιου είδους ανάμιξη των δυνάμεων που σταθμεύουν στην ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς της Συρίας.

Το περιστατικό αυτό υπήρξε ήδη ενδεικτικό της δοκιμασίας που περνούν οι (ιδιαίτερα θερμές την τελευταία δεκαετία) ρωσο-τουρκικές σχέσεις λόγω των αντιδιαμετρικών θέσεων των δύο χωρών στην κρίση της Συρίας. 

Ωστόσο, οι διακριτικές διαφοροποιήσεις δεν είναι πλέον εφικτές μετά τη δεύτερη «αερομαχία» που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης όταν τουρκικά μαχητικά F-4 υποχρέωσαν σε προσγείωση στο αεροδρόμιο Esenboga της Άγκυρας συριακό πολιτικό αεροσκάφος Airbus A320 με περίπου 35 επιβαίνοντες (ανάμεσά τους και 17 Ρώσοι πολίτες) το οποίο εκτελούσε τακτική πτήση από το αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας για τη Δαμασκό.


Το αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε προκειμένου να ελεγχθεί το φορτίο του, μέρος του οποίου κατασχέθηκε. Στις διαμαρτυρίες του Σύρου υπουργού Μεταφορών περί «αεροπειρατείας» αλλά και στην απαίτηση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών να δοθούν εξηγήσεις για ότι τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή Ρώσων πολιτών (οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν παραμένοντας για περίπου 8 ώρες στο Esenboga χωρίς να τους δοθεί τροφή), η απάντηση ήρθε εντέλει δια στόματος του ίδιου του Tayyip Erdogan. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπλοϊας το συριακό αεροσκάφος, καίτοι πολιτικό, μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό, προερχόμενο από ρωσική κρατική εταιρεία με αποδέκτη την αντίστοιχη συριακή. Απέδωσε δε την αντίδραση των τουρκικών αρχών σε πληροφορίες που προήλθαν από μη κατονομαζόμενη πηγή (μπορεί κανείς βασίμως να υποθέσει ότι πρόκειται για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες).

Ωστόσο, η ρωσική πλευρά αντιτείνει ότι δεν είχε κανέναν λόγο να παραβιάσει τους κανόνες αεροπλοϊας όταν οι θαλάσσιες οδοί παραμένουν ανοικτές, ενώ η ρωσική κρατική εταιρεία Rosoboronexport, που έχει το μονοπώλιο των εξαγωγών οπλισμού, δηλώνει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση. Σε κάθε περίπτωση, ο τουρκικός τύπος δεν κάνει λόγο παρά για 17 κοντέινερ με επικοινωνιακό υλικό (αντένες κτλ.) του οποίου η στρατιωτική χρήση είναι αμφιλεγόμενη.

Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό έρχεται στον άμεσο απόηχο της αναβολής για τις 3 Δεκεμβρίου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Putin-Erdogan τη Δευτέρα, της προγραμματισμένης για τις 14 Οκτωβρίου μετάβασης του Ρώσου προέδρου στην Άγκυρα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Η επίσημη αιτιολογία έχει να κάνει με το «βεβαρυμένο πρόγραμμα» του Putin, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutogly δήλωσε ότι η αναβολή «δεν έχει σχέση με καμία κρίση». Ωστόσο δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου (λ.χ. της Zaman) αποδίδουν την αναβολή στην επιθυμία του Ρώσου προέδρου να αναμένει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών προκειμένου να απαντήσει στην πρόταση που του απηύθυνε τον Ιούλιο στη Μόσχα ο Erdogan για από κοινού διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Συρία. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια της Μόσχας ως προς την τουρκική συνεργασία στο πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ