2012-10-13 13:11:02
Φωτογραφία για Αυξάνοντα δραματικά οι επισκέπτες των Ανοικτών Πολυϊατρείων
Όλο και περισσότεροι Έλληνες αναγκάζονται να ζητούν ιατρική περίθαλψη στα ανοιχτά Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, τα οποία λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Πέραμα Το ποσοστό των Ελλήνων που καταφεύγουν σε αυτά φτάνει πλεόν στο 40% – 45% στοιχείο που αποτυπώνει την ανθρωπιστική πλέον κρίση που χτυπά τον τόπο μας.

Οι Γιατροί του Κόσμους επεσήμαναν κατά την διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης τύπου ότι «Το μόνο αντίδοτο στην φτώχεια είναι η Αλληλεγγύη» έτσι προχωρούν στην δημιουργία «Κουμπαρά Αξιοπρέπειας» με την συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων και χρημάτων.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία από τα Ανοικτά Πολυϊατρεία:

Το Ανοιχτό Πολυϊατρείο της Αθήνας στη διάρκεια του 2012, εξυπηρέτησε συνολικά 29.600 ασθενείς από τους οποίους 8.000 παιδιά και 6.000 Έλληνες.

Το προηγούμενο έτος (2011) εξυπηρέτησε 17.551 ασθενείς (10.088 άνδρες,5.788 γυναίκες και 1675 παιδιά). Οι κύριες χώρες προέλευσης των εξυπηρετούμενων είναι το Αφγανιστάν (6.062), το Μπαγκλαντές (1403), η Βουλγαρία (1446), η Ελλάδα (1146) και η Αλβανία (1069). Το Ανοιχτό Ιατρείο της Αθήνας λειτουργεί και πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης των ευάλωτων κοινωνικά ατόμων που προσέρχονται για ιατρική περίθαλψη και το πρώτο 9μηνο του 2012, εξυπηρέτησε 112 άτομα.


Το Πολυϊατρείο Περάματος, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως ασθενείς Ελληνικής υπηκοότητας, τους πρώτους 9 μήνες του 2012, εξυπηρέτησε 4978 ασθενείς από τους οποίους 640 παιδιά, από τα οποία εμβολιάστηκαν τα 360 και χρησιμοποιήθηκαν 490 εμβόλια. Το 2011 παρείχε υπηρεσίες σε περισσότερα από 5000 άτομα.

Το Πολυϊατρείο της Θεσσαλονίκης στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2012, παρείχε υπηρεσίες σε 8774 άτομα, από τα οποία το 62% είναι Έλληνες. Το 2011 παρασχέθηκαν υπηρεσίες σε 7.601 άτομα.

Τέλος το Πολυϊατρείο Χανίων, στο διάστημα Ιανουάριος –Σεπτέμβριος 2012, παρείχε σε εβδομαδιαία βάση υπηρεσίες σε 100 περίπου άτομα από τα οποία το 30% Έλληνες.

Οι Γιατροί του Κόσμου παρουσίασαν διεξοδικά και τα αποτελέσματα λειτουργίας των υπολοίπων προγραμμάτων που υλοποιούν, ενώ αναφέρθηκαν εκτενώς και στα νέα προγράμματα που ξεκίνησε ή πρόκειται να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Ανάμεσά τους:

Το πρόγραμμα :«Μήνυμα Ζωής», που έχει ως στόχο την παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και κάλυψης επισιτιστικών αναγκών σε ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε συνθήκες ένδειας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 2012, με αρχική διάρκεια ενός έτους στηρίζεται σε τέσσερις άξονες (ιατρική περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή ,εμβολιαστική κάλυψη για εποχική γρίπη σε 400 ηλικιωμένα άτομα, κατ’ οίκον επισκέψεις σε τουλάχιστον 100 ηλικιωμένα άτομα, επισιτιστικά πακέτα σε τουλάχιστον 100 ηλικιωμένους μηνιαίως) και υλοποιείται σε Πέραμα και Αθήνα .

Η λειτουργία Ανοιχτού Πολυϊατρείου στην Πάτρα, που ήδη ξεκίνησε και στοχεύει στο να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ανασφάλιστων κατοίκων της Δ. Ελλάδας, των ανέργων και των απόρων της περιοχής, κ.λπ.

Οι παρεμβάσεις στον άστεγο πληθυσμό του δήμου της Αθήνας και του Πειραιά σε δύο άξονες: Στην παροχή ψυχολογικής-συμβουλευτικής υποστήριξης, που πραγματοποιείται από την ομάδα εθελοντών ψυχολόγων με πεζές εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας και στο Λιμάνι του Πειραιά και στην κινητή μονάδα, με επισκέψεις σε σημεία όπου διαβιούν άστεγοι με παροχή υλικής στήριξης, ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και συμβουλευτικής, δύο φορές εβδομαδιαίως.

Το πρόγραμμα ιατρικής παρέμβασης, «Νοιάζομαι για την Υγεία μου» με στόχο την ενίσχυση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ευάλωτες και κοινωνικά αποκλεισμένες πληθυσμιακές ομάδες της Ελλάδας, μέσω μιας κατάλληλα διαμορφωμένης Κινητής Μονάδας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει 3503 άτομα. Οι προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες έχουν στόχο να καλύψουν όλο το φάσμα των ηλικιών, επίσης το πρόγραμμα αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξειδικευμένης ιατρικής παρέμβασης είναι ειδικά μελετημένο και σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες που να απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά και γυναίκες.

Το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας σε ανέργους, απόρους, αστέγους, ηλικιωμένους, παιδιά, κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών, με περιορισμένη πρόσβαση σε κοινωνικές και ιατρικές υποδομές, άτομα με ειδικές ανάγκες, χαμηλά εισοδήματα κλπ μέσω κινητής μονάδας γενικής ιατρικής.

Το πρόγραμμα παροχής παιδιατρικής φροντίδας και εμβολιαστικής κάλυψης, με εντατικοποίηση της δράσης της Κινητής Παιδιατρικής Μονάδας με περισσότερες επισκέψεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
exelixeis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ