2012-10-15 10:35:03
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε χθες για ακόμη μια φορά την ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να παραμείνει διαχρονική θέση της ε/κ πλευράς, ότι χωρίς την επιστροφή της... Μόρφου και του Βαρωσιού υπό ε/κ διοίκηση και χωρίς σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στην πλειοψηφία των Ε/κ να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση στα σπίτια και στις περιουσίες τους, δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, αποδεκτή και από τη δική μας πλευρά. Διαβάστε τι δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας για τη Μόρφου, την εισβολή και την ομοσπονδία, στην ομιλία που ανάγνωσε ο κ. Χριστοφίδης και σχολιάστε.
Σε χαιρετισμό του χθες στην 32η αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου, τον οποίο ανέγνωσε ο Διευθυντής του Γραφείου του Χρίστος Χριστοφίδης στο πολιτιστικό κέντρο Αστρομερίτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφού συνεχάρη το Δήμο της κατεχόμενης Μόρφου, τα οργανωμένα σύνολα της Μόρφου και τις κατεχόμενες κοινότητες του Μορφίτικου κάμπου για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης και αγώνα καθώς και της αντικατοχικής πορείας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι τριάντα-οχτώ χρόνια μετά την προδοσία του 1974 και την τουρκική εισβολή και κατοχή ο αγώνας συνεχίζεται, υποδεικνύοντας πως «δεν έχουμε δικαίωμα να συμβιβαστούμε με τα κατοχικά τετελεσμένα».
Ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι μετά την αποχώρηση ουσιαστικά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων, με πρόσχημα την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων έχει περιέλθει σε αδιέξοδο αλλά πως αποτελεί επίσης πραγματικότητα ότι μετά την ανάληψη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας από τον κ
. Έρογλου και τη σταδιακή περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της κατοχικής Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούσαν. «Ο κ. Έρογλου» είπε, «με τη στήριξη της Τουρκίας, όχι μόνο δεν συνεργάστηκε για να επιτύχουμε σημαντικές περαιτέρω συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις, αλλά αντίθετα οδήγησε τη διαδικασία σε πισωγύρισμα, απορρίπτοντας τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί προηγούμενα».
Υπέδειξε ωστόσο ότι η απαράδεκτη στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της κατοχικής Τουρκίας δεν πρέπει όμως να μας απογοητεύσει. «Ουδέποτε ο λαός μας και η πολιτική ηγεσία δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα της παράδοσης της μισής περίπου Κύπρου στην Τουρκία» ανέφερε.
Αφού υπενθύμισε ότι η επιδιωκόμενη λύση της Ομοσπονδίας έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών από το 1977 και έχει υιοθετηθεί από τη διεθνή κοινότητα μέσα από σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως αν ο στόχος της απελευθέρωσης και της επανένωσης δεν έχει επιτευχθεί αυτό δεν οφείλεται στον επιδιωκόμενο στόχο, αλλά στην αρνητική και αδιάλλακτη στάση της άλλης πλευράς.
Υπέδειξε μάλιστα ότι η ε/κ πλευρά οφείλει να παραμείνει προσηλωμένη στους δικούς της στόχους χωρίς να διευκολύνει την Τουρκία και τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διχοτόμηση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη αλλαγή του στρατηγικού στόχου, της λύσης ομοσπονδίας από δικής μας πλευράς θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο.
«Στο ίδιο αποτέλεσμα» συμπλήρωσε, «θα οδηγηθούμε εάν εγκαταλείψουμε βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και διολισθήσουμε σε θέσεις περί `χαλαρής ομοσπονδίας` ή σε διαδικασίες που θα παραπέμπουν σε έμμεση ή άμεση επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακολούθως πως τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια των απευθείας διαπραγματεύσεων μπορεί να μην επετεύχθη η πολυπόθητη λύση, ένεκα ακριβώς της τουρκικής στάσης, όμως έγιναν θετικά και σημαντικά βήματα. Όπως σημείωσε, με μια συντονισμένη και πολυεπίπεδη διεθνή εκστρατεία η Κυβέρνηση κατάφερε ν` ανατρέψει το αρνητικό και εν πολλοίς τιμωρητικό κλίμα που υπήρχε στη διεθνή κοινότητα για τη δική μας πλευρά, λόγω της ορθής απόφασης του κυπριακού λαού να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν. «Με τη θετική μας βούληση και την εμμονή μας σε αρχές καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σημαντική διεθνή στήριξη, αποκαλύπτοντας έτσι τις ευθύνες της Τουρκίας, κερδίζοντας ταυτόχρονα διεθνή στήριξη στην επίτευξη κορυφαίων εθνικών στόχων όπως η ολοκλήρωση των ερευνών και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και η άσκηση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.
Υπέδειξε ακόμη πως όπου υπήρξαν συγκλίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτές οι συγκλίσεις βελτιώνουν, κάποτε και αισθητά, αντίστοιχες πρόνοιες που είχαν προταθεί και απορριφθεί από τον κυπριακό λαό, αλλά και πως ο ίδιος επέμεινε μέχρι τέλους, με αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα, στη μη αποδοχή οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. «Διασφαλίσαμε» συμπλήρωσε «ότι μια διεθνή διάσκεψη θα συγκληθεί μόνο μετά από συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές και μόνο για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα και των δύο πλευρών».
«Αποφύγαμε έτσι σημαντικά λάθη που οδήγησαν την πλευρά μας σε τρομερά αδιέξοδα στο πρόσφατο παρελθόν, διαψεύδοντας ταυτόχρονα όσους προέβλεπαν ότι θα αποδεχόμασταν μια λανθασμένη διαδικασία ή ακόμα και μια κακή λύση του Κυπριακού» πρόσθεσε.
Από το βήμα της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Μόρφου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε για ακόμα μια φορά τη διεθνή κοινότητα να στηλιτεύσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, να συνεχίσει να καταδικάζει τις απειλές κατά της Κύπρου, απειλές που εκτοξεύονταν λόγω των προσπαθειών της Κύπρου να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα για αξιοποίηση του πλούτου της εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας αποτελεί την καλύτερη «ασπίδα» των προσπαθειών μας» σημείωσε.
Οικονομία
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ζητήματα της οικονομίας, υποδεικνύοντας μάλιστα πως αυτό που έχει οδηγήσει την Κύπρο στην ανάγκη να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης είναι η ανακεφαλαιοποίηση μιας συγκεκριμένη τράπεζας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κύπρος σε ό,τι αφορά την οικονομία έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στην ελληνική οικονομία εν γένει, στην κυπριακή οικονομία, υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος τονίζει συνεχώς το ποιο είναι πραγματικά το πρόβλημα που σήμερα αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι η σωστή «διάγνωση» μπορεί να οδηγήσει και τη σωστή «θεραπεία».
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας δεν είναι δημοσιονομικά, παρόλο που αναγνωρίζεται η ανάγκη για περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή και περαιτέρω διαθρωτικές αλλαγές. «Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν υπήρχαν τα σοβαρά προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα δεν θα υπήρχε σήμερα η ανάγκη να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Στήριξης» πρόσθεσε.
Επανέλαβε παράλληλα ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης αποσκοπεί, μέσα σε κλίμα ενότητας και συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τους κοινωνικούς εταίρους, στη διαμόρφωση μια πρότασης προς την Τρόικα η οποία να μειώνει το σημαντικό κοινωνικό κόστος και όσο γίνεται τη μεγάλη αδικία που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Τρόικας.
«Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε κοινωνικό κόστος. Θέλουμε όμως αυτό το κόστος να είναι όσο το δυνατό μικρότερο χωρίς να απειλεί την κοινωνική συνοχή και δίνοντας διέξοδο προς την ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της κρίσης» σημείωσε, αναφέροντας ωστόσο πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα υπάρχουν ελπιδοφόρες προοπτικές, όπως η ανεύρεση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου και ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονότα που, όπως υπέδειξε, δημιουργούν τις σημαντικότερες προοπτικές για τον τόπο σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο τα τελευταία 50 χρόνια.
Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει ότι με την υπογραφή σύντομα των συμβολαίων στα πλαίσια του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, η Κύπρος θα εισπράξει ένα σημαντικό ποσό το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη στον τόπο, προσθέτοντας πως την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί μια καθόλα επιτυχημένη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που, όπως ανέφερε, αποδεικνύει τις ικανότητες και τις δυνατότητες μας στο να επιτυγχάνουμε σημαντικούς στόχους και να ανεβάζουμε το κύρος της πατρίδας μας.
«Παρά τις δυσκολίες λοιπόν που αντιμετωπίζουμε, με ενότητα και συναίσθηση της ευθύνης, όπως πράξαμε σε πολύ χειρότερες συνθήκες μετά το 1974, μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και να επιτύχουμε σημαντικούς εθνικούς στόχους όπως μια σωστή λύση του Κυπριακού, το ξεπέρασμα των προβλημάτων της οικονομίας και η δημιουργία προοπτικών ευημερίας και ανάπτυξης για εμάς και τα παιδιά μας» συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις προσπάθειες μας για την υλοποίηση του οράματος μας για λύση» και πως «δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε και δεν θα συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση».
«Το όραμα για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας, για την επανένωση και την ευημερία, παραμένει ζωντανό και ζωντανό πρέπει να παραμείνει. Μέχρι να περπατήσουμε ελεύθεροι και γεμάτοι ελπίδα στους δρόμους της Μόρφου και το Μορφίτικο κάμπο» πρόσθεσε.
offsite.com.cy
Σε χαιρετισμό του χθες στην 32η αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου, τον οποίο ανέγνωσε ο Διευθυντής του Γραφείου του Χρίστος Χριστοφίδης στο πολιτιστικό κέντρο Αστρομερίτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφού συνεχάρη το Δήμο της κατεχόμενης Μόρφου, τα οργανωμένα σύνολα της Μόρφου και τις κατεχόμενες κοινότητες του Μορφίτικου κάμπου για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης και αγώνα καθώς και της αντικατοχικής πορείας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι τριάντα-οχτώ χρόνια μετά την προδοσία του 1974 και την τουρκική εισβολή και κατοχή ο αγώνας συνεχίζεται, υποδεικνύοντας πως «δεν έχουμε δικαίωμα να συμβιβαστούμε με τα κατοχικά τετελεσμένα».
Ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι μετά την αποχώρηση ουσιαστικά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων, με πρόσχημα την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων έχει περιέλθει σε αδιέξοδο αλλά πως αποτελεί επίσης πραγματικότητα ότι μετά την ανάληψη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας από τον κ
Υπέδειξε ωστόσο ότι η απαράδεκτη στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της κατοχικής Τουρκίας δεν πρέπει όμως να μας απογοητεύσει. «Ουδέποτε ο λαός μας και η πολιτική ηγεσία δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα της παράδοσης της μισής περίπου Κύπρου στην Τουρκία» ανέφερε.
Αφού υπενθύμισε ότι η επιδιωκόμενη λύση της Ομοσπονδίας έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών από το 1977 και έχει υιοθετηθεί από τη διεθνή κοινότητα μέσα από σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως αν ο στόχος της απελευθέρωσης και της επανένωσης δεν έχει επιτευχθεί αυτό δεν οφείλεται στον επιδιωκόμενο στόχο, αλλά στην αρνητική και αδιάλλακτη στάση της άλλης πλευράς.
Υπέδειξε μάλιστα ότι η ε/κ πλευρά οφείλει να παραμείνει προσηλωμένη στους δικούς της στόχους χωρίς να διευκολύνει την Τουρκία και τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διχοτόμηση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη αλλαγή του στρατηγικού στόχου, της λύσης ομοσπονδίας από δικής μας πλευράς θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο.
«Στο ίδιο αποτέλεσμα» συμπλήρωσε, «θα οδηγηθούμε εάν εγκαταλείψουμε βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και διολισθήσουμε σε θέσεις περί `χαλαρής ομοσπονδίας` ή σε διαδικασίες που θα παραπέμπουν σε έμμεση ή άμεση επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακολούθως πως τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια των απευθείας διαπραγματεύσεων μπορεί να μην επετεύχθη η πολυπόθητη λύση, ένεκα ακριβώς της τουρκικής στάσης, όμως έγιναν θετικά και σημαντικά βήματα. Όπως σημείωσε, με μια συντονισμένη και πολυεπίπεδη διεθνή εκστρατεία η Κυβέρνηση κατάφερε ν` ανατρέψει το αρνητικό και εν πολλοίς τιμωρητικό κλίμα που υπήρχε στη διεθνή κοινότητα για τη δική μας πλευρά, λόγω της ορθής απόφασης του κυπριακού λαού να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν. «Με τη θετική μας βούληση και την εμμονή μας σε αρχές καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σημαντική διεθνή στήριξη, αποκαλύπτοντας έτσι τις ευθύνες της Τουρκίας, κερδίζοντας ταυτόχρονα διεθνή στήριξη στην επίτευξη κορυφαίων εθνικών στόχων όπως η ολοκλήρωση των ερευνών και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και η άσκηση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.
Υπέδειξε ακόμη πως όπου υπήρξαν συγκλίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτές οι συγκλίσεις βελτιώνουν, κάποτε και αισθητά, αντίστοιχες πρόνοιες που είχαν προταθεί και απορριφθεί από τον κυπριακό λαό, αλλά και πως ο ίδιος επέμεινε μέχρι τέλους, με αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα, στη μη αποδοχή οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. «Διασφαλίσαμε» συμπλήρωσε «ότι μια διεθνή διάσκεψη θα συγκληθεί μόνο μετά από συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές και μόνο για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα και των δύο πλευρών».
«Αποφύγαμε έτσι σημαντικά λάθη που οδήγησαν την πλευρά μας σε τρομερά αδιέξοδα στο πρόσφατο παρελθόν, διαψεύδοντας ταυτόχρονα όσους προέβλεπαν ότι θα αποδεχόμασταν μια λανθασμένη διαδικασία ή ακόμα και μια κακή λύση του Κυπριακού» πρόσθεσε.
Από το βήμα της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Μόρφου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε για ακόμα μια φορά τη διεθνή κοινότητα να στηλιτεύσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, να συνεχίσει να καταδικάζει τις απειλές κατά της Κύπρου, απειλές που εκτοξεύονταν λόγω των προσπαθειών της Κύπρου να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα για αξιοποίηση του πλούτου της εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας αποτελεί την καλύτερη «ασπίδα» των προσπαθειών μας» σημείωσε.
Οικονομία
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ζητήματα της οικονομίας, υποδεικνύοντας μάλιστα πως αυτό που έχει οδηγήσει την Κύπρο στην ανάγκη να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης είναι η ανακεφαλαιοποίηση μιας συγκεκριμένη τράπεζας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κύπρος σε ό,τι αφορά την οικονομία έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στην ελληνική οικονομία εν γένει, στην κυπριακή οικονομία, υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος τονίζει συνεχώς το ποιο είναι πραγματικά το πρόβλημα που σήμερα αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι η σωστή «διάγνωση» μπορεί να οδηγήσει και τη σωστή «θεραπεία».
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας δεν είναι δημοσιονομικά, παρόλο που αναγνωρίζεται η ανάγκη για περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή και περαιτέρω διαθρωτικές αλλαγές. «Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν υπήρχαν τα σοβαρά προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα δεν θα υπήρχε σήμερα η ανάγκη να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Στήριξης» πρόσθεσε.
Επανέλαβε παράλληλα ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης αποσκοπεί, μέσα σε κλίμα ενότητας και συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τους κοινωνικούς εταίρους, στη διαμόρφωση μια πρότασης προς την Τρόικα η οποία να μειώνει το σημαντικό κοινωνικό κόστος και όσο γίνεται τη μεγάλη αδικία που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Τρόικας.
«Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε κοινωνικό κόστος. Θέλουμε όμως αυτό το κόστος να είναι όσο το δυνατό μικρότερο χωρίς να απειλεί την κοινωνική συνοχή και δίνοντας διέξοδο προς την ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της κρίσης» σημείωσε, αναφέροντας ωστόσο πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα υπάρχουν ελπιδοφόρες προοπτικές, όπως η ανεύρεση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου και ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονότα που, όπως υπέδειξε, δημιουργούν τις σημαντικότερες προοπτικές για τον τόπο σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο τα τελευταία 50 χρόνια.
Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει ότι με την υπογραφή σύντομα των συμβολαίων στα πλαίσια του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, η Κύπρος θα εισπράξει ένα σημαντικό ποσό το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη στον τόπο, προσθέτοντας πως την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί μια καθόλα επιτυχημένη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που, όπως ανέφερε, αποδεικνύει τις ικανότητες και τις δυνατότητες μας στο να επιτυγχάνουμε σημαντικούς στόχους και να ανεβάζουμε το κύρος της πατρίδας μας.
«Παρά τις δυσκολίες λοιπόν που αντιμετωπίζουμε, με ενότητα και συναίσθηση της ευθύνης, όπως πράξαμε σε πολύ χειρότερες συνθήκες μετά το 1974, μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και να επιτύχουμε σημαντικούς εθνικούς στόχους όπως μια σωστή λύση του Κυπριακού, το ξεπέρασμα των προβλημάτων της οικονομίας και η δημιουργία προοπτικών ευημερίας και ανάπτυξης για εμάς και τα παιδιά μας» συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις προσπάθειες μας για την υλοποίηση του οράματος μας για λύση» και πως «δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε και δεν θα συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση».
«Το όραμα για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας, για την επανένωση και την ευημερία, παραμένει ζωντανό και ζωντανό πρέπει να παραμείνει. Μέχρι να περπατήσουμε ελεύθεροι και γεμάτοι ελπίδα στους δρόμους της Μόρφου και το Μορφίτικο κάμπο» πρόσθεσε.
offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σχολεία για Αλβανούς και ..Βορειοηπειρώτες
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βραζιλία: Αστυνομική επιχείρηση στις φαβέλες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ