2012-10-17 12:54:03
Φωτογραφία για Ανοιχτό και... όρθιο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρά τις δυσκολίες
Το μεγαλύτερο στοίχημα, αυτό της διατήρησης ανοιχτού και όρθιου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνθήκες δύσκολες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, λόγω των μειωμένων δαπανών, αλλά και της «κρίσης» που επέφερε η εφαρμογή του Νόμου – Πλαισίου στα Πανεπιστήμια, κέρδισε η Πρυτανεία του τοπικού Ιδρύματος.

Τα τελευταία δύο χρόνια, από το Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2012, όσο δηλαδή διήρκησε και η θητεία της Πρυτανείας, το σκηνικό στο χώρο της Εκπαίδευσης άλλαξε ριζικά, λόγω της εφαρμογής ενός νέου Νόμου, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «έκτρωμα» από Πανεπιστημιακούς και φοιτητές και περιελάμβανε διατάξεις - «φωτιά» σε κάθε πτυχή της ακαδημαϊκής ζωής, από τη διοίκηση και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων ως τη χρηματοδότησή τους και τη φοιτητική μέριμνα.

Ωστόσο, το έργο της Πρυτανείας, μια «ανάσα» πριν εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο Νόμος Πλαίσιο, μέσω της εκλογής του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κρίνεται ικανοποιητικό, σε ένα περιβάλλον εσωτερικών αντιθέσεων και συγκρούσεων, που οδήγησαν σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ακαδημαϊκή προοπτική.


«Οι συνθήκες λειτουργίας είναι ιδιαίτερα δύσκολες, όμως οι προγραμματικές μας θέσεις παραμένουν σε ισχύ για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο αντάξιο των απαιτήσεων των καιρών και της κοινωνίας, επιδιώκοντας τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας με συνοχή, σύνεση και αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Αλμπάνης και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στέκεται σήμερα όρθιο και ανοιχτό για τους φοιτητές του και την κοινωνία, δίνοντας έμφαση στη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση με όσες δυνατότητες διαθέτει.

Ο απολογισμός

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Πρυτανείας, στα θεσμικά θέματα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε επίπεδο Συγκλήτου πέτυχε την υιοθέτηση ανοιχτών συνεδριάσεων με τα συλλογικά όργανα του Ιδρύματος.

Παράλληλα, οι Πρυτανικές Αρχές ανέλαβαν την προεδρία της Συνόδου των Πρυτάνεων για ένα χρόνο, συμβάλλοντας σε ομόφωνες αποφάσεις για την αλλαγή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και την περίοδο εφαρμογής του.

Επίσης, το Πρυτανικό Συμβούλιο αντιμετώπισε την περίοδο έντασης, με το Πανεπιστήμιο ανοιχτό, χωρίς να χαθεί ούτε μία ώρα μαθήματος.

Όσον αφορά τα οικονομικά, οι Πρυτανικές Αρχές αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες. Λόγω μείωσης του προϋπολογισμού κατά 47% από το 2009 και μαζί με τη φοιτητική μέριμνα σε ποσοστό 64%.

Σε αυτές τις περικοπές προστέθηκε και το «κούρεμα» του ταμειακού υπολοίπου του Πανεπιστημίου κατά 1,090,000 ευρώ.

Σήμερα, για την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απαιτείται έκτακτη

χρηματοδότηση της τάξεως των 3.277 εκ. ευρώ για να ανταποκριθεί στη σίτιση, στους λογαριασμούς ρεύματος και στο κόστος της θέρμανσης.

Παρ' όλα αυτά η οικονομία που έχει επιτευχθεί στο Ίδρυμα είναι αξιοσημείωτη, σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη και αγγίζει το 30% στα λειτουργικά έξοδα.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει επιδοθεί σε αγώνα εξοικονόμησης πόρων, αλλάζοντας το σύστημα προμηθειών, οργανώνοντας ηλεκτρονική αποθήκη, ενώ αυτοδιαχειρίζεται το πράσινο 3.500 στρεμμάτων της Πανεπιστημιούπολης, ακύρωσε συμβάσεις με ιδιωτικούς γιατρούς, συνάπτοντας σύμβαση με το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για τη φοιτητική μέριμνα και αναδιοργάνωσε τη συντήρηση των κτιρίων και τον εξοπλισμό τους. Τέλος, οργάνωσε εσωτερικό σύστημα μεταφορών με απασχόληση και φοιτητών, που έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη.

Η έρευνα

Παρόλη τη μείωση των εθνικών πόρων για την έρευνα, τα Πανεπιστήμια στη χώρα μας συνεχίζουν να υλοποιούν το 90% της Έρευνας.

Όσον αφορά το τοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, οι ερευνητικές του ομάδες πέτυχαν σημαντικές αξιολογήσεις στις ανταγωνιστικές προτάσεις, που υπέβαλαν στο Πρόγραμμα «Θαλής». Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 22 ερευνητικές προτάσεις από το πρόγραμμα «Νέα Γνώση» σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου (μοναδικού προγράμματος σε επίπεδο Περιφερειών), στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και των υλικών.

Σημαντική συνεχίζει να είναι η συμμετοχή των ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα.

«Το Πανεπιστήμιο συνεχίζει να είναι ανταγωνιστικό και να φέρνει χρήματα από την ερεύνα» τόνισε σχετικά ο κ. Αλμπάνης

Φοιτητική Μέριμνα

Να μην αφήσει κανένα φοιτητή να διακόψει τις σπουδές του, λόγω οικονομικών δυσκολιών, επιδιώκει η διοίκηση του Πανεπιστημίου μας, η οποία οργάνωσε την κάλυψη των αναγκών των οικονομικά αδυνάμων φοιτητών, ενοικιάζοντας δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης, παρόλο που η προσπάθεια αυτή είναι δαπανηρή για τον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο υλοποίησε δράσεις για τη φοιτητική κοινότητα, όπως η διαμόρφωση και λειτουργία ηλεκτρονικού Βιβλιοπωλείου για όλες τις εκδόσεις του

Τυπογραφείου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η διαμόρφωση και ανάρτηση στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος ενός ολοκληρωμένου Οδηγού Μεταπτυχιακών Σπουδών, η έκδοση κάρτας φοιτητικού εισιτηρίου με μειωμένη τιμή για πολλαπλές διαδρομές, η χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές και αντιμισθία σε παρεχόμενο έργο φοιτητών και η προβολή των διακρίσεων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την απονομή βραβείων σε συνέδρια ή για τη βράβευση ερευνητικών ομάδων.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Τέλος, καλά νέα προέκυψαν από την αναφορά της Πρυτανείας σε ακαδημαϊκά θέματα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης οδεύουν σε θετική κατάληξη.

Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και για τους πτυχιούχους του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, λόγω της αλλαγής στάσης του προεδρείου του ΤΕΕ.

Το Τμήμα, ήδη, έχει υποβάλει αίτηση στο ΣΑΠΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων Μηχανικών της Επιστήμης των Υλικών με πενταετή διάρκεια σπουδών.

Αναφορικά με την καθυστέρηση στη λειτουργία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών επέρριψε τις ευθύνες στην πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

ioannina24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ