2012-10-18 18:47:41
Φωτογραφία για ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Διαφωνίες και συγκρούσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα συζήτησης τις προτάσεις Ρόμπαϊ για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

 Για άλλη μια φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στη Σύνοδο διχασμένοι όσον αφορά τους τρόπους επίλυσης της κρίσης και με μειωμένες τις προσδοκίες για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Την ίδια στιγμή οι κρίσιμες συζητήσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία μετατίθενται για το Νοέμβριο.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες,  η έκθεση για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης θα εξεταστεί την πρώτη ημέρα της Συνόδου. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει κοινές προτάσεις των Προέδρων της ΕΕ Ρομπάι, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ορίζει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιανουαρίου του 2013. Παράλληλα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν στις προτάσεις τους την ανάγκη αυξημένου συντονισμού των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών από τις Βρυξέλλες.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος για την έλλειψη προόδου από πλευράς των κρατών-μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την λήψη μέτρων για την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. «Έχουμε κάνει περισσότερες προσπάθειες για την δημοσιονομική προσαρμογή από ό,τι για τα μέτρα ανάπτυξης που έχουν ήδη συμφωνηθεί» από τα κράτη-μέλη, ανέφερε ο Μπαρόζο στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής. «Χρειάζεται να εξισορροπήσουμε τις σημαντικές προσπάθειες για την αποκατάσταση υγιών δημοσιονομικών με τα σωστά μέτρα ώστε να έχουμε πολιτικές αύξησης της ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθούν λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, στην οποία αναμένεται να σημειωθούν σημαντικές διαφωνίες και ενδεχομένως συγκρούσεις, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές. «Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πριν από την έναρξη της συνόδου», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσε και μια αντίστοιχη γερμανική.

Το Βερολίνο, έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τις προτάσεις Ρόμπαϊ. Βασικό θέμα διαφωνίας αποτελεί η πρόταση για την εποπτεία των τραπεζών, καθώς το Βερολίνο προβάλει ενστάσεις όχι μόνο για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει, αλλά και για το ρόλο της ΕΚΤ και για τα χρονοδιαγράμματα. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν επειγόντως να ληφθούν οι αποφάσεις για την τραπεζική εποπτεία ως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όμως η Γερμανία ζητάει περισσότερο χρόνο.

Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής την ιδέα ενός «υπερεπιτρόπου», ο οποίος θα έχει δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών. Το ζήτημα αυτό προϋποθέτει αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ και για το λόγο αυτό η πρόταση Σόιμπλε ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως μία ακόμη προσπάθεια της Γερμανίας να καθυστερήσει τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Άλλο θέμα τριβής αποτελεί, εξάλλου, η συζήτηση για κοινή έκδοση χρέους στην ευρωζώνη την οποία προσπαθούν να επαναφέρουν επιφυλακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Γαλλία και η Ιταλία. Ωστόσο, η Γερμανία επανέλαβε την πάγια θέση της ότι δεν είναι διατεθειμένη να εξετάσει οιοδήποτε είδος κοινής έκδοσης χρέους και διεμήνυσε ότι όσοι επαναφέρουν στο τραπέζι αυτό το ζήτημα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν την εικόνα μιας ακόμη διχασμένης Συνόδου Κορυφής.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να αναμένει μια θετική δήλωση των 26 εταίρων της για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση προς την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος προσαρμογής. Η δήλωση αυτή θεωρείται σχεδόν βέβαιη,  μετά τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Τρόικας ότι οι  απεσταλμένοι της ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα και ότι υπάρχει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές στα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για τις μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, η τελική έκθεση της Τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας θα εξεταστούν από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, ενδεχομένως ως τα μέσα Νοεμβρίου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ισπανία, η Μαδρίτη δεν αναμένεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής ωστόσο οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εικάζουν ότι θα το πράξει αν όχι την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως ως τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και κυρίως στην δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης "ως το τέλος του έτους".

"Το θέμα του (ευρωπαϊκού) συμβουλίου δεν είναι η δημοσιονομική ένωση, είναι η τραπεζική ένωση", δήλωσε ο Ολάντ κατά την άφιξή του σε γεύμα ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), το οποίο παρατέθηκε πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

"Επομένως η μόνη απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε, να επιβεβαιώσουμε εξάλλου, είναι η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης ως το τέλος του έτους και κυρίως το πρώτο στάδιο που είναι η τραπεζική εποπτεία", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υπερασπίστηκε σήμερα το πρωί την ιδέα να δοθεί στον ευρωπαίο Επίτροπο που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις το δικαίωμα άσκησης βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρότεινε να συσταθεί ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στις χώρες που δυσκολεύονται να συνδυάσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή με την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Κατά την ομιλία της στη γερμανική Βουλή πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η καγκελάριος ανέπτυξε το όραμά της για ένα μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομιών της Ευρωζώνης και αναφέρθηκε σε ένα ταμείο «με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα που θα αφορά την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων». Το ταμείο, όπως είπε, θα μπορεί να χρηματοδοτείται από τα έσοδα που θα δημιουργηθούν από το νέο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, για την επιβολή του οποίου υπάρχει ήδη συμφωνία 11 χωρών της Ευρωζώνης.

«Για να δώσουμε σε όλες τις χώρες-μέλη την ευκαιρία να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να είναι πραγματικά σε θέση να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις, προτείνω να εισαγάγουμε ένα νέο στοιχείο αλληλεγγύης», δήλωσε η κα Μέρκελ. Η χρηματοδοτική βοήθεια χωρίς όρους έχει σε ορισμένες περιπτώσεις εμποδίσει την πορεία προς τη βελτίωση των οικονομιών, ανέφερε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «για το λόγο αυτό, η κοινή ανάληψη χρέους είναι η λάθος απάντηση» και ότι αυτό που χρειάζεται είναι «αυτή η μορφή της αλληλεγγύης». Η καγκελάριος είπε ότι τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου θα παρακολουθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, θα υποστηρίξει στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, καθώς, όπως τονίζει σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», αν πολλοί δεν θεωρούν σημαντική την αλληλεγγύη, τότε θα πρέπει να έχουν να κάνουν με όλες τις οικονομικές συνέπειες. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας, αυτή η θέση του κ. Φάιμαν επιβεβαιώνεται από μια νέα έρευνα του γερμανικού «Ιδρύματος Μπέρτελσμαν», για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με την οποία, μια τέτοια έξοδος θα μπορούσε να προκαλέσει «πυρκαγιά μεγάλης έκτασης» που θα περιλάμβανε όχι μόνον την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά την παγκόσμια οικονομία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πλούσια Γερμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατόπιν, μέχρι το 2020, ζημίες ύψους 137 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Αυστριακός καγκελάριος θα ταχθεί υπέρ των κοινών εγγυήσεων του χρέους και υπέρ της Τραπεζικής Ένωσης, προτάσεις που υποστηρίζονται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι και τον επικεφαλής του Γιουρογκρούπ Ζ.-Κ. Γιούνκερ, αλλά ο κ. Φάιμαν θεωρεί πως η εφαρμογή της ευρωπαϊκής εποπτείας των τραπεζών θα διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ