2012-10-23 00:42:04
Φωτογραφία για Πρωτοπόρο στην ηλεκτρονική διδασκαλίας το Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης - Ηρακλείου
Επίκεντρο του φιλολογικού εκπαιδευτικού κύκλου της ευρύτερης περιοχής έγινε το Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου την Τρίτη 16 Οκτωβρίου... αφού συγκέντρωσε στους χώρους του πλήθος φιλολόγων εκπαιδευτικών προκειμένου να τους ενημερώσει για τα θεαματικά αποτελέσματα του φιλόδοξου προγράμματος που δημιούργησε και εφαρμόζει στην ηλεκτρονική διδασκαλία.

Η χρήση του Συστήματος Διαχείρισης Μαθησιακών Δραστηριοτήτων LAMS εφαρμόστηκε από το 2008 στο Σχολείο αυτό με πρωτοβουλία του καθηγητή πληροφορικής κ. Γιώργου Φακιολάκη, ο οποίος βρήκε πρόσφορο έδαφος χάρη στις πολλές γνώσεις πληροφορικής αλλά και στην ευρύτητα πνεύματος του διευθυντή κ. Γιώργου Κεραμάρη, ο οποίος όχι μόνο υποστήριξε αλλά και ενθάρρυνε την εφαρμογή του συστήματος. Στην συνέχεια ένα επιτελείο καθηγητών του σχολείου με πολύ προθυμία και ζήλο εκπαιδεύτηκε εκτός ωραρίου από τον κ. Φακιολάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα γίνεται από όλους τους συμμετέχοντες εθελοντικά δηλαδή χωρίς καμία υλική ή άλλη αμοιβή.


Το LAMS επιτρέπει στον δάσκαλο να δημιουργήσει ακολουθίες μαθησιακών δραστηριοτήτων, ενσωματώνοντας κείμενα, βίντεο (από το YOU TUBE πχ), μουσική, εικόνες, έτοιμα αρχεία (word, excel, power point), ασκήσεις (με βαθμολογία). Το εργαλείο αυτό προβλέπει δραστηριότητες πληροφόρησης, αξιολόγησης, ανατροφοδότησης και ομαδικής συνεργασίας. Το σενάριο με το υλικό αποθηκεύεται στον κεντρικό σέρβερ που παραχωρεί δωρεάν το Παν/μιο Πατρών.

Κατά την προαναφερομένη «Επιμορφωτική Συνάντηση Φιλολόγων» στο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου που διοργανώθηκε από την Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Β’ Αθήνας Σταυρούλα Χονδρίδου σε συνεργασία με τον Διευθυντή Γιώργο Κεραμάρη, οι καθηγήτριες Δέσποινα Μαυρομιχάλη, Φανή Πέππα και Δέσποινα Σαρηδημητρίου παρουσίασαν σε μεγάλη οθόνη και εξήγησαν δείγματα μαθημάτων που έχουν δημιουργήσει οι ίδιες και που εφαρμόζουν με πολύ μεγάλη επιτυχία. Μετά ένα σύντομο χαιρετισμό του Διευθυντή και της Συμβούλου την εισαγωγή έκανε η ψυχή του προγράμματος ο καθηγητής πληροφορικής Γιώργος Φακιολάκης , μέλος της ελληνικής κοινότητας για το LAMS . Ο κ. Φακιολάκης εξήγησε την αξία του LAMS και παρέπεμψε σε ένα μάθημα που βρίσκεται στο αποθετήριο της διεθνούς κοινότητας.

Είπε ακόμη ότι οι τρεις προαναφερόμενες καθηγήτριες έχουν παραγάγει μέχρι τώρα 100 περίπου μαθήματα τα οποία αναπτύσσουν στην τάξη με τη βοήθεια διαδραστικού πίνακα (ΗΥ και Διαδικτύου). Οι μαθητές βέβαια έχουν πρόσβαση στα μαθήματα και στις σχετικές δραστηριότητες και από το σπίτι τους (ασύγχρονη εκπαίδευση). Έχει δηλαδή ο κάθε μαθητής την δυνατότητα να ξαναπαρακολουθήσει από το σπίτι μπαίνοντας στο διαδίκτυο το μάθημα που διδάχτηκε στην τάξη και να απαντήσει σε φόρμες ασκήσεων οι οποίες βαθμολογούνται αυτόματα Στην συνέχεια ο καθηγητής ελέγχει, επίσης από το σπίτι του, την είσοδο του κάθε μαθητή καθώς και την βαθμολογία του.

Τα θέματα των μαθημάτων που ανέπτυξαν οι καθηγήτριες δημιουργοί ήταν: «Αρχαϊκή Τέχνη», «Γιώργος Σεφέρης ο Ποιητής και ο Άνθρωπος» και «Εισαγωγή στη Δραματική Ποίηση».Και οι τρεις εργασίες ήταν άκρως σημαντικές και εντυπωσιακότατες. Καθήλωναν τον θεατή και του περνούσαν όχι μόνο την γνώση αλλά πρωτίστως την αγάπη και το ενδιαφέρον για το θέμα. Δημιουργούσαν δηλαδή αυτόματα λάτρεις των τμημάτων της επιστήμης που επεξεργάσθηκαν οι αξιολογότατες όπως έδειξε η εμπεριστατωμένη εργασία τους καθηγήτριες. Οι ίδιες εξήγησαν ότι ήταν επίπονη και χρονοβόρα η αναζήτηση από το διαδίκτυο του πλήθους των πληροφοριών που συνέλεξαν. Λιγότερο χρόνο απαιτεί, όπως είπαν, η ενσωμάτωση του υλικού στην πλατφόρμα LAMS. Το σπουδαιότερο όμως από όσα ανέφεραν είναι ότι το αποτέλεσμα αντάμειψε τον κόπο τους γιατί αυξήθηκε το ενδιαφέρον των μαθητών για το μάθημα.

Μέσα από τα ποικίλα χρήσιμα συμπεράσματα αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας παρουσίασης κορυφαίο για τις μαύρες μέρες που βιώνουν οι Έλληνες είναι ότι παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που συσσωρεύονται στην παιδεία και παρά την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καθηγητές κάποιοι από αυτούς με πείσμα σηκώνουν ψηλότερα την σημαία της μάθησης και των γνώσεων για να μη σβήσει η ελπίδα για μια αυριανή καλλίτερη κοινωνία.

Τα εύσημα βέβαια πρέπει να αποδοθούν στο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης- Ηρακλείου για την προσπάθεια που επιχειρείται για υψηλού επιπέδου εκπαίδευση την οποία απέδειξαν όλοι οι συντελεστές της παρουσίασης καθηγητές Γιώργος Φακιολάκης Δέσποινα Μαυρομιχάλη, Φανή Πέππα και Δέσποινα Σαρηδημητρίου με επικεφαλής τον Διευθυντή Γιώργο Κεραμάρη.

syneidisi.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ