2012-10-24 22:25:03
Φωτογραφία για ΥΠΑΑΤ: Σε 700.000 δικαιούχους τρόφιμα αξίας 23,5 εκατομμυρίων ευρώ
από το Γραφείο Τύπου

Υπουργός: Να συγχαρώ τον ΣKAΪ για τις προσπάθειες που κάνει και να μιλήσω για το κοινωνικό έργο που κάνει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στον ίδιο άξονα της κοινωνικής πολιτικής θα... διανείμουμε σε λίγο, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί, τρόφιμα αξίας 23.5 εκατ. ευρώ σε περίπου 700.000 δικαιούχους σε όλη τη χώρα., μαζί με τους κοινωνικούς μας εταίρους (πρόνοια, εκκλησία, σύλλογοι) με τους οποίους συνεργάζεται και ο ΣKAΪ. Είναι 10.500 τόνοι τρόφιμα.

Μοιράζουμε πέντε βασικά ελληνικά προϊόντα σε 720.000 δικαιούχους τους οποίους μας υποδεικνύουν οι κοινωνικοί εταίροι. Εμείς κάνουμε το διαγωνισμό κι εκείνοι μας λένε που πρέπει να παραδοθούν. Για πρώτη φορά θα μοιραστεί λάδι, αλλά και ελληνική φέτα, γραβιέρα, ρύζι, μακαρόνια. Αυτός είναι ο διαγωνισμός του 2012, ενώ ήδη έχει έρθει η έγκριση και για το 2013 και μάλιστα αυξημένη, θα είναι ύψους 25,5 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον θα διανείμουμε φρούτα και γαλακτοκομικά σε σχολεία φτωχά στην περιφέρεια, αλλά και να μάθουμε στα παιδιά να τρώνε σωστά, ένα σάντουιτς με γραβιέρα ή γιαούρτι ελληνικό.


Δημοσιογράφος: Γίνεται και κάποια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων για να έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από την κρίση;

Υπουργός: Εμείς κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε τη ψαλίδα των τιμών. Αγωνιζόμαστε να οργανώσουμε τα farmers’ market ώστε να διαθέτουν απευθείας οι αγρότες τα προϊόντα τους στους καταναλωτές. Κάθε Σάββατο μόνο οι αγρότες της περιοχής θα πωλούν προϊόντα, όχι άλλα είδη, όπως γίνεται στις λαϊκές, αλλά μόνο αυτά που παράγουν. Ας πούμε ότι έτσι θεσμοθετείται το «κίνημα της πατάτας». Είναι ένας νέος θεσμός, δεν μπορούμε να τον κάνουμε σε μεγάλα νούμερα. Θα ξεκινήσουμε σε 2-3 περιοχές έτσι ώστε να δούμε πως λειτουργεί.

Σκεφτόμαστε αρχικά την Κρήτη, τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία. Τρεις διαφορετικές περιοχές που διαφοροποιούνται ως προς τα προϊόντα που παράγουν.

Η ψηφιοποίηση συμβάλλει στην αξιοποίηση κάθε ευρώ

Μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και των δηλώσεων των γεωργών, των δαπανών που κάνουν, των τιμών που πουλούν, θα δούμε πώς θα ελέγξουμε το αγροτικό εισόδημα. Δεν θα μπορέσουμε να πάμε στην νέα προγραμματική περίοδο, στη νέα ΚΑΠ, όπου δημιουργούνται «εργαλεία υποστήριξης» του γεωργού, αν δεν ξέρουμε με ακρίβεια ποιο είναι το εισόδημα του. Θέλουμε να αποφύγουμε όλα αυτά τα πλαστά τιμολόγια, όπου κάποιος κοροϊδεύει το γεωργό γιατί του λέει, κοίταξε να δεις, αν πουλήσεις 100 κιλά πατάτες, επειδή 100 κιλά έβγαλες, θα σου επιστρέψει το κράτος ΦΠΑ 16 ευρώ, δεν δηλώνεις ότι πούλησες σ΄ εμένα 100.000 κι έτσι εσύ θα πάρεις περισσότερο ΦΠΑ.

Δημοσιογράφος: Αυτό το κύκλωμα πως σπάει, κύριε Υπουργέ;

Υπουργός: Μέσω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών μας που θα πραγματοποιούν τους διασταυρωτικούς ελέγχους, θα το σπάσουμε.

«Εφικτό και σύννομο να πωλούνται προϊόντα που πρόκειται να λήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά όχι ληγμένα».

Δημοσιογράφος: Δεν μας απαντήσατε τι γίνεται με τα ληγμένα τρόφιμα και με τις απόψεις του ΕΦΕΤ που είναι αντίθετος ;

Υπουργός: Η δική μας πρόταση ήταν η εξής: Σε όλα τα σουπερμάρκετ του κόσμου, όταν ένα προϊόν είναι να λήξει, 2-3 μέρες πριν, τότε πωλείται φθηνότερα. Αυτό συμβαίνει και στις λαϊκές. Πολλές γυναίκες, και η ίδια η γυναίκα μου, δεν διστάζω να το πω, πηγαίνουν λίγο πριν τελειώσει η λαϊκή και ψωνίζουν φθηνότερα προϊόντα. Και στα σούπερ μάρκετ στην Αμερική για παράδειγμα που ήμουν, γίνεται αυτό. Υπάρχει μια ειδική ταμπέλα που λέει ότι αυτό το προϊόν πωλείται με ειδική τιμή γιατί πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του.

Σωστά λέει ο ΕΦΕΤ ότι δεν γίνεται να πωλούνται ληγμένα προϊόντα. Ειδικά για προϊόντα που είναι ευαίσθητα και μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Και δεν μιλούμε εδώ για ένα πακέτο μακαρόνια που έχει λήξει εδώ και μία εβδομάδα, αλλά για αυγά και για γάλα. Την πώληση ληγμένων προϊόντων δεν την επιτρέπει ο νόμος. Το άλλο όμως που σας περιέγραψα είναι και σύννομο και εφικτό.

«Σε 3 μήνες έχει αυξηθεί κατά 7% το ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γεωργία»

Δημοσιογράφος: Είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα του Δημοσίου για διανομή χωραφιών που δεν χρησιμοποιούνταν από κανέναν. Τι γίνεται με αυτό; Παρατηρήσατε αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που επιστρέφουν στην ύπαιθρο;

Υπουργός: Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, με αυτή την τάση της επιστροφής που παρατηρείται, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γεωργία κατά 7%. Να σας θυμίσω ότι 7% ήταν η συνολική πτώση των απασχολούμενων στη γεωργία τα τελευταία πέντε χρόνια. Τώρα ισοφαρίστηκε. Άρα, υπάρχει μια τάση να βρει ο κόσμος δουλειά σε αυτή τη μεγάλη «δεξαμενή χεριών», που είναι η γεωργία.

Σε ότι αφορά στη διανομή γης. Μέχρι στιγμής έχουμε δώσει χωράφια σε περίπου 4.000 νέους δικαιούχους.. Πρόκειται για νέους ανθρώπους μορφωμένους που έχουν τελειώσει Γεωτεχνικές Σχολές, ΤΕΙ κα. Το ανώτατο όριο για κάποιον είναι τα 100 στρέμματα. Παρατηρήθηκαν, σε κάποιες περιοχές, με ιδιαιτερότητες ορισμένα προβλήματα που προσπαθούμε τώρα να λύσουμε. Δηλαδή δόθηκαν χωράφια για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αλλά δεν ήταν κατάλληλα.

Ψάχνουμε το θέμα και το διορθώνουμε, προσπαθώντας να αλλάξουμε το είδος καλλιέργειας. Είναι όμως σημαντικό μέτρο γιατί αφορά ανθρώπους που θα γυρίσουν και θα ξεκινήσουν την επιχείρηση τους και αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό γιατί προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον ανθρώπινο πόρο στη γεωργία που αυτή τη στιγμή είναι ο πιο σημαντικός και ο πιο συρρικνωμένος.

«Ανάσα» για την Περιφέρεια 1,1 δις € από τις κοινοτικές ενισχύσεις.

Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με τα χρήματα που οφείλονται στον αγροτικό κόσμο; Πώς θα δοθούν;

Υπουργός: Την ώρα που μιλάμε πιστώνονται τα χρήματα σε περίπου 670.000 δικαιούχους. Πρόκειται για 1,1 δις ευρώ, δηλαδή το 50% της ενιαίας ενίσχυσης.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι πολύ μεγάλη είδηση! Είναι η πρώτη ευχάριστη είδηση που ακούμε εδώ και πολλούς μήνες.

Υπουργός: Είναι μια μεγάλη είδηση σε μια δύσκολη συγκυρία. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας. Και είναι η πρώτη φορά που μέσα σε μία εβδομάδα -γιατί το οικονομικό έτος στην Ε.Ε τελειώνει στις 15 Οκτωβρίου- που δίνουμε 1,1 δις και μάλιστα στην περιφέρεια. Είναι χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες μας από την παραγωγή τους. Να σας πω επίσης ότι αυτό είναι μόνο η προκαταβολή, μετά την 15η Δεκεμβρίου, θα πάρουν άλλο 1,1 δις ευρώ.

Δημοσιογράφος: Τι γίνεται όμως με τα πρόστιμα που μας έχουν επιβάλλει από την ΕΕ. Το πακέτο Χατζηγάκη;

Υπουργός: Όσο για το «πρόστιμο Χατζηγάκη» κάνουμε προσπάθειες σε τρία μέτωπα. Ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε όχι μόνο να πάρουμε την αναβολή, αλλά να κερδίσουμε και ένα ποσό. Κάποια χρήματα μπορούσαν να δικαιολογηθούν. Καμιά φορά οι επιπολαιότητες μπορούν να κάνουν ζημιά σε μια χώρα. Αν περιμέναμε λίγες μέρες θα είχε εγκριθεί το πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων «de minimis» και θα ήταν σύννομα

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε. Επιτέλους κι ένας άνθρωπος που κάνει τη δουλειά του και μας έδωσε απαντήσεις, ένας Υπουργός που δεν μιλάει μόνο για μέτρα.

Υπουργός: Ο Υπουργός δεν κάνει τη δουλειά μόνος του. Είναι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Είναι και ο Αναπληρωτής Υπουργός ο κ. Χαρακόπουλος και οι Γενικοί Γραμματείς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ