2012-10-27 15:27:05
Φωτογραφία για Παλιά τους τέχνη... κόσκινο
Την τακτική του ψυχρού εκβιασμού επέλεξαν ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του προκειμένου να περάσουν από τη Βουλή τα νέα σκληρά μέτρα που έχουν συμφωνήσει... με την τρόικα.

Τον χορό των εκβιαστικών κινήσεων άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν από τις Βρυξέλλες μίλησε για οικονομικά αποθέματα μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και τον συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος από το βήμα της Βουλής έκανε τη διαπίστωση ότι εάν «η κυβέρνηση δεν πάρει τα χρήματα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου πολύς κόσμος θα πεινάσει». Λες και τώρα τρώνε παντεσπάνι στους κήπους των Βερσαλλιών!

Ο πρωθυπουργός με την κίνηση αυτή στόχευσε σε τρεις πλευρές. Κατ’ αρχάς προς τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πολύ σύντομα θα υποστούν τις συνέπειες των νέων σκληρών μέτρων που θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή και η ζωή τους θα γίνει ακόμα χειρότερη απ’ ό,τι είναι σήμερα. Ουσιαστικά ο Σαμαράς με τον τρόπο αυτό δικαιολογεί την υποχωρητικότητα της κυβέρνησής του στις απαιτήσεις της τρόικας, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ακόμα και με την εφαρμογή επώδυνων μέτρων αυτός έχει αποφασίσει να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία.


Προβληματισμοί

Ο δεύτερος στόχος είχε να κάνει φυσικά με τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι οποίοι διαφωνούν με το πακέτο μέτρων. Τόσο από τη ΔΗΜΑΡ όσο και από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έχουν δεύτερες σκέψεις ή προβληματίζονται για το εάν πρέπει να ψηφίσουν στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα του μνημονίου. Και επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι το ταμείο είναι μείον και γι’ αυτό οι προβληματισμοί θα πρέπει να λάβουν τέλος.

Όσο για τους βουλευτές της Ν.Δ., ο Σαμαράς... «έσκισε από νωρίς τη γάτα» διαγράφοντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του τον βουλευτή Φθιώτιδας Ν. Σταυρογιάννη, ο οποίος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα τόλμησε να πει ότι δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Η αντίδραση των παροικούντων το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ακαριαία και το μήνυμα σαφές. Όποιος τολμήσει να κάνει το ίδιο θα δει την πόρτα εξόδου. Μάλιστα για αρκετές ώρες υπήρξε και μία ασαφής προειδοποίηση προς τον Γιώργο Βλάχο αλλά και προς τον Δ. Κυριαζίδη, ότι εάν δεν πάψουν να εκφράζουν δημοσίως τις διαφωνίες τους θα βρεθούν εκτός.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τελικά, και παρά τις απειλές του πρωθυπουργού, θα υπάρξουν διαρροές και από τα τρία κόμματα. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο αριθμός των διαφωνούντων μπορεί να φτάσει τον μαγικό αριθμό δέκα που, όπως είναι γνωστό, φτάνει για τη δημιουργία μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ήδη στους διαδρόμους της Βουλής ακούγεται ότι πολλά στελέχη όλων των κομμάτων της κυβέρνησης βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως εκτιμούν ότι ο αριθμός των διαρροών δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση και ότι το μνημόνιο θα υπερψηφιστεί.

Προσκόμματα

Ο τρίτος αποδέκτης του μηνύματος Σαμαρά ήταν φυσικά κάποιοι από τους δύσπιστους εταίρους μας, οι οποίοι, παρά τη δημόσια αλλαγή στάσης της Άνγκελα Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό, δεν δίστασαν να δημιουργήσουν προσκόμματα στην όλη διαδικασία. Η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Μάλτα, η Εσθονία και η Σλοβακία είναι κάποιες από τις χώρες που ήταν ιδιαίτερα επικριτικές εναντίον της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και οι οποίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην περαιτέρω διαδικασία.

Έτσι ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι θα ήταν καλό να τους υπενθυμίσει ότι εάν η Ελλάδα δεν πάρει τη δόση όσο πιο σύντομα γίνεται, θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο κανέναν. Έτσι μετά και τη σύσκεψη της Τρίτης, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε γενικές γραμμές στο πακέτο των μέτρων, παρά τις διαφωνίες που εμφανίστηκαν περί των εργασιακών, μπήκε σε εφαρμογή το χρονοδιάγραμμα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Αυτό περιλαμβάνει την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που έχει να κάνει με τα διαρθρωτικά μέτρα (φορολογικό, εργασιακά) μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει για ψήφιση το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ τα δημοσιονομικά (μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων) θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό, τον οποίο θα φέρει η κυβέρνηση για ψήφιση μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Η αλήθεια είναι ότι στην κυβέρνηση κανείς δεν υπολόγιζε την ένταση που υπήρξε μέσα στην τρόικα ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών – ο καθένας από αυτούς εμφανιζόταν να έχει και διαφορετική θέση για το πώς πρέπει να χειριστούν το ελληνικό χρέος. Οι διαφωνίες και οι εντάσεις περιέπλεξαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα και έβγαλαν την κυβέρνηση από τον προγραμματισμό της πηγαίνοντας, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες, «τα πράγματα στα όριά τους».

Την ίδια στιγμή το θέμα του ανασχηματισμού επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων, αφού πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε ότι οι εταίροι μας πιέζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα και τους άλλους δυο εταίρους του, ενώ με έμμεσο τρόπο του υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να συμπεριληφθούν στελέχη που δεν έχουν προβληματισμό στην εφαρμογή των μνημονίων.

Δεύτερη σκέψη

Έτσι, ενώ όλα έδειχναν ότι οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πήγαιναν για τον Δεκέμβριο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει τώρα μια δεύτερη σκέψη. Αμέσως μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου και την εκταμίευση της δόσης ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στέλνοντας έτσι το μήνυμα στην Ευρώπη ότι είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη τα όσα έχει αποφασίσει με τους εταίρους. Γι’ αυτό μάλιστα επανέρχεται και το σενάριο των δυο αντιπροέδρων με την παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση.

Τα ονόματα που ακούγονται για να μπουν στην κυβέρνηση είναι από τη Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης – αν και οι απόψεις του για τους πλειστηριασμούς κατοικιών δυσαρέστησαν το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η ΔΗΜΑΡ επανέφερε το βέτο για μη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα – και από το ΠΑΣΟΚ παίζουν τα ονόματα της Φώφης Γεννηματά, του Γιάννη Μανιάτη, του Θάνου Μωραΐτη, του Φίλιππου Σαχινίδη και του Τάκη Ρήγα.

Από τη ΔΗΜΑΡ ακούγονται οι Δ. Χατζησωκράτης, Σπ. Λυκούδης και Γ. Κακουλίδης. Κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως του εισηγούνται – χωρίς αντίκρισμα μέχρι στιγμής – να αξιοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τους Μ. Χρυσοχοΐδη και Άννα Διαμαντοπούλου, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια κίνηση στον κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αντίθετα τη συγκεκριμένη στιγμή ο Αντ. Σαμαράς φαίνεται να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο μαζί με τον Φώτη Κουβέλη ευχαρίστησε για την προσφορά τους από τις Βρυξέλλες.

Στη Συγγρού θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε οριακό σημείο και οποιαδήποτε κριτική από την πλευρά της Ν.Δ. και του Σαμαρά θα έφτανε τα πράγματα στα άκρα κλονίζοντας ακόμα και την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ως εκ θαύματος μετατοπίστηκαν οι ευθύνες από την απόκρυψη της λίστας Λαγκάρντ μόνο στον Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ από το κάδρο βγήκε με φωτοστέφανο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μέχρι νεωτέρας φυσικά.

Με προσποιητή αδιαφορία αντιμετώπισαν και τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και έλεγαν ότι ο Σαμαράς κινείται στην κατεύθυνση σταδιακής μετεξέλιξης της Ν.Δ. σε ευρωπαϊκό κόμμα, στο οποίο μάλιστα θα μετέχουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται μακριά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κάποια στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό έσπευσαν να διαψεύσουν τις σχετικές πληροφορίες, αφήνοντας ωστόσο ανοικτή τη συζήτηση για τη μετεξέλιξη της Ν.Δ., λέγοντας ότι είναι φυσικό ένα κόμμα έπειτα από τόσα χρόνια να πρέπει να επανακαθοριστεί με βάση τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ