2012-03-22 10:39:55
Φωτογραφία για Κορυφώνεται η ένταση στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας
Του Νίκου Στέλγια

Με πολύ σημαντικές εξελίξεις ξεκινά η άνοιξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Τουρκία ο αναβρασμός στους κόλπους της κυβερνητικής συμμαχίας συνεχίζεται. Ο κύκλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει έρθει σε ανοιχτή δημόσια αντιπαράθεση με το πανίσχυρο Κίνημα – Τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν. Στις εξελίξεις γύρω από αυτό το ζήτημα αναφερθήκαμε σε προηγούμενα άρθρα μας. Η προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι η διαμάχη έχει μέλλον.

Οι Τούρκοι δικαστές «πιέζουν» την κυβέρνηση για να εξασφαλίσουν πρωθυπουργική άδεια ώστε η ηγεσία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) να δώσει κατάθεση σχετικά με τις μυστικές συνομιλίες του τουρκικού κράτους με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση «ορθώνει το ανάστημα της» και ξεκαθαρίζει ότι είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Οι επόμενες εβδομάδες επιφυλάσσουν νέες, σημαντικές ανατροπές στο τουρκικό πολιτικό πεδίο.


Στα παράλια της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, η πολιτική ατμόσφαιρα «μυρίζει» μπαρούτι. Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία έχει στενές σχέσεις με τις ακραίες σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις αλλά και την Τεχεράνη, εκτοξεύει ρουκέτες στα εδάφη του Ισραήλ. Ισραηλινές πηγές κάνουν λόγο για χρήση ρουκετών του στρατού της Λιβύης, οι οποίες, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας, πέρασαν στα χέρια της ισλαμιστικής οργάνωσης. Το Κάιρο, καθώς και μια φράξια της Χαμάς, καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να επιβάλουν την κατάπαυση του πυρός στην κυβέρνηση του Ισραήλ και στην οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Ωστόσο, η ένταση παραμένει. Τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ προειδοποιούν ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ενδέχεται να εκτελεί εντολές της Τεχεράνης. Σύμφωνα με την άποψη των Ισραηλινών αναλυτών, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «περικυκλώνει» το Ισραήλ και το παρασέρνει σε νέες αιματηρές περιπέτειες Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, συναντούμε μια άλλη «εστία πολιτικής έντασης», η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου. Η κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία βασίζεται στις λεπτές εθνικές-θρησκευτικές ισορροπίες της χώρας, παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό την πολιτική κρίση στη Συρία. Σε περίπτωση που η κρίση αυτή μετεξελιχθεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο ή έχει ως αποτέλεσμα τη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης, η κυβέρνηση του Λιβάνου γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ημέρες της είναι μετρημένες.

Τον προβληματισμό της κυβέρνησης του Λιβάνου φαίνεται πως τον συμμερίζεται και η τουρκική κυβέρνηση. Στην περίπτωση της Τουρκίας, ξεχωρίζουν δύο σημεία: η απειλή της διχοτόμησης της Συρίας και οι διεθνείς ισορροπίες. Σε περίπτωση που η Συρία διαμελιστεί και δημιουργηθούν μικρά κρατίδια στα εδάφη της (λ.χ. ένα κουρδικό κρατίδιο στη βόρεια Συρία, ένα χριστιανικό-αλεβίδικο κρατίδιο στα παράλια της χώρας και ένα σουνιτικό κρατίδιο στην κεντρική Συρία), η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική της ενότητας που ακολουθεί ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το Κουρδικό ενδέχεται να λάβει δραματικές διαστάσεις και σε μια τέτοια περίπτωση η αποσκίρτηση των Κούρδων από την Τουρκία θα είναι ζήτημα χρόνου. Από την άλλη, σήμερα, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις «πιέσεις» της Δύσης στο ζήτημα της πολιτικής κρίσης στη Συρία. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αρχηγός της CIA πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. Την επίσκεψη μονοπώλησαν οι εξελίξεις στη Συρία. Το τι συζητήθηκε στη συνάντηση παραμένει κρατικό απόρρητο. Ωστόσο, οι εξελίξεις που ακολούθησαν μιλούν από μόνες τους. Μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση, η ένταση στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας κορυφώθηκε σταδιακά. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έστρεψαν την προσοχή τους στη γειτονική χώρα και έστειλαν ανταποκριτές στην παραμεθόριο. Τις τελευταίες ώρες, σε κάθε δελτίο ειδήσεων, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για τις υποτιθέμενες βιαιοπραγίες των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας και αφήνουν να εννοηθεί ότι η δημιουργία μιας στρατιωτικής ζώνης από τον τουρκικό στρατό στην περιοχή είναι πλέον ζήτημα χρόνου.

Μια νέα στρατιωτική επέμβαση από τον τουρκικό στρατό σε εδάφη μια ξένης χώρας, για δεύτερη φορά μετά το 1974; (Κατά την άποψή μας η περίπτωση του βορείου Ιράκ θα πρέπει να αναλυθεί υπό το φως διαφορετικών παραμέτρων). Από εμφύλια σύρραξη σε περιφερειακή σύρραξη στη Συρία; Πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά...

Ολοκληρώνοντας ας σημειώσουμε ότι οι παραπάνω εξελίξεις λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που το τουρκικό κράτος έρχεται αντιμέτωπο με τα εκατομμύρια Κούρδων διαδηλωτών στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας. Οι Κούρδοι ζητούν να εορτάσουν με πανηγυρικό τρόπο την εορτή «Newroz». Το τουρκικό κράτος επιχειρεί να θέσει υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο τους εορτασμούς... Εν ολίγοις, η πολιτική ατμόσφαιρα της Ανατολίας, της Μεσοποταμίας και της Ανατολικής Μεσογείου μυρίζει μπαρούτι...

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

www.kathimerini.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ