2012-10-31 14:45:03
Φωτογραφία για Πόσο πρωταγωνιστές είναι οι οικονομικοί Διευθυντές των ασφαλιστικών εταιριών σήμερα;
Γράφει ο Ευάγ. Γ. Σπύρου

Η οικονομική κρίση έφερε "μπελάδες" σε όλα τα επικεφαλής στελέχη των ασφαλιστικών εταιριών, αλλά πιο πολλούς μπελάδες έφερε στους οικονομικούς Δ/τές των εταιριών που καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για να... υλοποιηθούν οι στρατηγικοί στόχοι του επικεφαλής CEO της εταιρίας ώστε να παραμείνει σταθερά θετική η σχέση μικτού κέρδους προς πωλήσεις. Οι καλοί μας φίλοι αυτό προσπαθούν σ' όλες τις εταιρίες. Έτσι όπως μου ‘ρχονται στο νου θα ήθελα να αναφέρω μερικούς: Ο Νίκος Σπανός στην INTERNATIONAL LIFE, ο Π. Σωτηρχέλης της ARAG, ο Κώστας Στρατικόπουλος στην Ευρώπη, ο Στ. Βερζοβίτης στην Ευρωπαϊκή Πίστη, η Βασ. Κυρίτση στην INTERASCO, ο CONSTANTINO MOUSINHO στην INTERAMERICAN, ο Στ. ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ στην ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ, ο Λ. Κορομπίλης στην Υδρόγειο, η Μαρία Γκιώνη στην AXA, ο κ. Αν. Τσούκαλης στην ALLIANZ, η Αναστ. Τζουανάκη στην METLIFE ALICO, ο Λυκούργος Πέτροβας της CHARTIS,η Κων/να Ρέππα στην DAS, ο Γ. Πετούσης στην ΕΘΝΙΚΗ, ο Βασ. Νικηφοράκης στην EFG EUROLIFE, ο Σ. Λαμπρίδης στην ERGO, η Βασ. Κωστάκη στην GROUPAMA Φοίνιξ, ο κ. Νάνος της GENERALI, ο κ. ΦΙΣΤΑΣ στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ κλπ.


Είναι λάθος να πιστεύουν ακόμα κάποιοι ότι ο οικονομικός Δ/της "είναι για το λογιστήριο" και για να μετρά άψυχα χαρτιά, κέρματα και πράγματα. Είναι ηγέτης της εταιρίας και αυτός που οι πράξεις του δραστηριοποιούν, κινητοποιούν, ενεργοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό για τον στόχο του ηγέτη της εταιρίας. Έπαψε από καιρό να είναι ο "χωροφύλακας" που αστυνομεύει τα έσοδα-έξοδα και ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ στις αποφάσεις που φέρνουν ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ στην εταιρία και φυσικά χρήμα, ρευστό.

Ο οικονομικός Δ/της είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα από όλους ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ το ΤΑΧΥ ΑΛΟΓΟ στην κούρσα των πωλήσεων και πόσο το "γηρασμένο" ή τεμπέλικο. Ακόμα γνωρίζει και τον λόγο που χρειάζονται και τα "φτερωτά" άλογα τα "κουρασμένα".

Ο ηγέτης οικονομικός Δ/τής είναι αυτός που θα διαμορφώσει τέτοιες διαδικασίες ώστε με την βοήθεια της Πληροφορικής θα κάνει τα δεδομένα έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση αυτοί που τα χρειάζονται, τότε που πρέπει και με την κατάλληλη ταχύτητα. Ποιο στέλεχος οποιουδήποτε κλάδου μπορεί να έχει αποτελέσματα επιθυμητά χωρίς κατάλληλη πληροφόρηση που όμως ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΑ και ο οικονομικός Δ/της οφείλει να αγοράσει; Ποια εταιρία έχει το κατάλληλο πρόγραμμα; Ποια συμφωνία εξυπηρετεί τη σημερινή πραγματικότητα; Είναι αποφασιστικά ζητήματα του οικονομικού Δ/τη. Άρα έχει θεσμικό ηγετικό ρόλο και όλα αυτά περνάνε μέσα από το δικό του "βλέμμα"! Αλλοίμονο εάν δεν έχει "πρωταγωνιστικό ρόλο" και κορυφαία παιδεία. Οι σύγχρονες εταιρίες απαιτούν σύγχρονο οικονομικό Δ/τη , ηγέτη, οραματιστή, καινοτόμο. Η διοίκησή του απαιτεί 2φωρη εγρήγορση και προσήλωση διαρκείας στο μέλλον. Είναι ο Διευθύνων του οίκου κατά τους αρχαίους, είναι ο διά-ευθύνων οίκον, αυτός που κάνει κάτι ευθύ ... και όχι με πολλές καμπύλες και στροφές... Είναι αυτός που έχει το αξίωμα να μπορεί να άγει στο μέλλον την εταιρία.

Μια ευθεία υπάρχει. Το κέρδος για επιβίωση της εταιρίας. Με κάθε μέσον που παρέχει η οικονομική επιστήμη, η τεχνολογία, η καινοτομία, η εφευρετικότητα... η παραγωγικότητα, τα bonus, οι αμοιβές, οτιδήποτε... εντός-εκτός εταιρίας, ο εσωτερικός έλεγχος και τα καλά παραδείγματα ακόμα και του ανταγωνισμού.

Το θέμα της ρευστότητας είναι και αυτό ένα θέμα "μπελαλίδικο" στην σημερινή οικονομική κρίση και οι οικονομικοί Δ/τες έχουν κάθε λόγο να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ από τον Επικεφαλής να το θέσουν πρώτη προτεραιότητα και πάνω από την απόδοση των πωλήσεων συγκρίνοντας ακόμα και τις αυξήσεις πωλήσεων με την ρευστότητα, τις επισφάλειες, τα κόστη πωλήσεων, το κόστος εισπράξεων, το κόστος νομικών διεκδικήσεων, τις αλλαγές στόχων και δραστηριοτήτων κ.λ.π.

Το NextDeal.gr παρακολουθεί πολλά χρόνια το έργο των επικεφαλής Οικονομικών Δ/σεων και γνωρίζει ότι ... είναι πολύ "τσιγγούνηδες" στο χειροκρότημά τους ή τους επαίνους τους οι Πωλήσεις και οι Γενικοί Δ/τες για τα στελέχη που γράφουμε και που έχουν μεγαλύτερη συχνότητα στις ταχυπαλμίες, το στρες, τα έλκη στομάχου και τις δισκοπάθειες ή οσφυαλγίες... Οι καιροί απαιτούν να γίνεται εντονότερη η παρουσία τους στις συναντήσεις και με τις πωλήσεις και με τα κορυφαία στελέχη ώστε η συνεργασία τους να γίνει ταχύτερη και αποδοτικότερη.

Σχεδόν πάντα αυτοί οι αξιόλογοι πρωταγωνιστές γνωρίζουν περισσότερα από όλους τους άλλους στην επιχείρηση και κυρίως αν θα έχουν δουλειά και ... αύριο!
nextdeal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ