2012-11-01 18:31:02
Φωτογραφία για Απογραφή δασών και δασικών εκτάσεων
Από το 1992 το ελληνικό δημόσιο είχε στην διάθεση του στοιχεία για τα δάση. Δεδομένων όμως των μεταβολών που επήλθαν από τότε, κυρίως από τις πυρκαγιές, απαιτείται επικαιροποίηση. Τα στοιχεία θα είναι... προσβάσιμα στο κοινό μέσω διαδικτύου.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), του έργου για την απογραφή, την προστασία από τις Κλιματικές Αλλαγές αλλά και την παρακολούθηση τους με την απόκτηση δεδομένων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα φτάσει τα 6.800.000 €. Ο σχεδιασμός είχε αρχίσει ήδη από το β’ εξάμηνο του 2010 από την Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ και ολοκληρώθηκε τώρα.

Η απογραφή θα βοηθήσει έτσι ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί με επάρκεια στις διεθνείς υποχρεώσεις της, όπως το Πρωτόκολλο του Κιότο κ.ά.

Αφετέρου να υπάρξει ορθότερος σχεδιασμός στην υλοποίηση και παρακολούθηση της δασικής πολιτικής, στη διαφάνεια, στη λογοδοσία, αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας με γνώμονα την αειφορία.


Οι δασικής μορφής εκτάσεις αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 65% της συνολικής έκτασης της χώρας.

Η έλλειψη των στοιχείων αυτών έχει αποτελέσει τροχοπέδη, τόσο για την δημόσια Διοίκηση, όσο και για τη συνολικότερη ανάπτυξη της Ελλάδας και της υπαίθρου, στο βαθμό μάλιστα που οι δασικής μορφής εκτάσεις αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 65% της συνολικής έκτασης της χώρας.

Αναλυτικότερα, το έργο ΣΑΠ προβλέπει την εγκατάσταση υποδομής για την παρακολούθηση των δασών και δασικών εκτάσεων της Ελλάδας και την απόκτηση δεδομένων, για την κάλυψη διεθνών υποχρεώσεων αναφορών της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ EUROSTAT) και τα Ηνωμένα Έθνη (π.χ UNFCCC).

Θα αποτυπωθούν όλες οι εκτάσεις που παρουσιάζουν δασοπονικό ενδιαφέρον και θα αποκλειστούν οι εκτάσεις μη δασικής μορφής. Επίσης θα γίνει διαχωρισμός των δασών, ανά τύπο και είδος βλάστησης.

Μελλοντικά, το συγκεκριμένο δίκτυο δύναται να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση αποθεμάτων άνθρακα στο έδαφος, τη φυλλάδα και την υπόγεια βιομάζα, καθώς και άλλων παραμέτρων που θα επιτρέψουν την επιστημονική τεκμηρίωση εθνικών θέσεων και τη διαμόρφωση εθνικών στρατηγικών σε πλήθος τομέων (ανάπτυξη υπαίθρου, βιοποικιλότητα κλπ).

Τα αποτελέσματα του έργου θα είναι διαθέσιμα σε όλους στο διαδίκτυο, σε ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Επιπλέον, με δεδομένες τις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, το συγκεκριμένο έργο θα συνεισφέρει τα μέγιστα στο σχεδιασμό πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όχι μόνο των δασών αλλά του συνόλου της Ελληνικής επικράτειας.

lamiareport.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ