2012-11-04 13:52:06
Φωτογραφία για Το μαγαζί δεν είναι πια γωνία
Τους τελευταίους σπασμούς ενός ζώντος οργανισμού θυμίζει η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, όπου όλοι πια είναι εναντίον όλων και ο πρόεδρός του επιμένει να μείνει με την «παρέα» του στο μαγαζί, κουνώντας το μαντίλι σε όποιον.. αμφισβητεί τις αποφάσεις τους.

Η προχτεσινή βραδινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η ένταση, η έντονη αμφισβήτηση του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου και ο «πλακωμός» των βουλευτών μεταξύ τους είναι ενδεικτικά του κλίματος. Μέχρι στιγμής είναι αδιευκρίνιστος ο αριθμός των βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, αν και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να είπε ότι, ακόμα και με 24 βουλευτές να μείνει, ακόμα και αν η κυβέρνηση μείνει με 151, εκείνος θα αντέξει να κάνει το εθνικό του καθήκον.

Συνεπώς, ακόμα και ο ίδιος φέρεται να πιστεύει ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί και να έχουν διαγραφεί 9 βουλευτές. Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι η κατάσταση κατέστη ανεξέλεγκτη με ευθύνη του ίδιου του προέδρου του κόμματος, αφού η νευρική κρίση στο κόμμα προήλθε από τις μονομερείς αποφάσεις του μ’ έναν στενό κύκλο κολλητών του, την άρνηση οποιασδήποτε διαβούλευσης με τα στελέχη και τους βουλευτές του και την επίφαση δημοκρατικότητας από τις ατέρμονες διαδικασίες, κατά τις οποίες τοποθετούνται οι βουλευτές, κανείς που αντιδρά δεν έχει ούτε σταγόνα δίκιου και ο πρόεδρος του κόμματος πετάγεται για να τον βάλει στη θέση του
.

Ηγετική αμετροέπεια

Η αμετροέπεια και ο εξυπνακισμός της ηγετικής ομάδας φαίνεται ότι έχει επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Πάρι Κουκουλούπολου, ο οποίος επικρίθηκε σφόδρα και για τους χειρισμούς του στο θέμα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Τα σχόλια που γίνονταν στους διαδρόμους της Βουλής για την έλλειψη ενημέρωσης και τους αυτοσχεδιασμούς ήταν ιδιαίτερα καυστικά. Το βάρος της αντιπαράθεσης όμως σήκωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Αποστολάκος, ο οποίος αποχωρώντας από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το βράδυ της Τετάρτης ακούστηκε στις σκάλες να φωνάζει στον Κουκουλόπουλου: «Σε φέραμε εδώ για να διαλύσεις το ΠΑΣΟΚ». Και ο Κουκουλόπουλος απάντησε στους δημοσιογράφους ότι «ο Γρηγοράκος και ο Σηφουνάκης δεν πίστευαν αυτά που τους έλεγα εγώ, αλλά αυτά που έλεγε ο Κεφαλογιάννης» αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ για την ψηφοφορία, που κάθε βουλευτής ψήφιζε ό,τι ήθελε.

Το απόλυτο αλαλούμ επισφράγισε ο άπειρος και άσχετος από διαδικασίες Πύρρος Δήμας, ο οποίος ψήφισε πρώτος με… ό,τι κατάλαβε απ’ αυτά που του είπαν στο πόδι.

Απ’ αυτούς που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έχει πάρει στροφή προς τα αριστερά και φαίνεται να σκέφτεται σοβαρά να καταψηφίσει. Ο ίδιος δηλώνει δεξιά και αριστερά ότι δεν ήταν και δεν είναι ομαδάρχης, ενώ φαίνεται ότι μπαίνει σ’ έναν κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο τελευταίος, που κατηγορείται ότι θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ αριστερά συνιστώσα της Ν.Δ., φαίνεται να στηρίζει τις τελευταίες ώρες τον Βενιζέλο στη γραμμή υπερψήφισης των μέτρων, προκειμένου στο κόμμα να μείνουν «λίγοι και καλοί», τους οποίους θα μπορέσει να οδηγήσει ο ίδιος με ασφάλεια στους κόλπους της Κεντροδεξιάς, απαλλαγμένος από τον σημερινό αρχηγό, που θα χρεωθεί τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ.

Άνοιξε η… πόρτα

Ο πρώτος που άνοιξε την πόρτα της ανεξαρτητοποίησης από το ΠΑΣΟΚ είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής, που έφυγε έξαλλος από την Κ.Ο., αν και η απόφασή του είχε ήδη ληφθεί από τον τρόπο με τον οποίο ιδιωτικοποιήθηκε η «Δωδώνη» και αγνοήθηκαν οι κτηνοτρόφοι - συνεταιριστές της περιοχής. Ο ίδιος βρέθηκε από εκείνη την ώρα σε τροχιά απόκλισης από το κόμμα του. Επίσης, Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Δριβελέγκας και Θ. Παραστατίδης φαίνονται έτοιμοι πια για ηρωική έξοδο από το κόμμα.

Την ίδια ώρα, ο πιο συνεκτικός πόλος πια στο ΠΑΣΟΚ, η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ αυτοκτονεί πολιτικά και το πιστόλι το κρατούν όσοι σήμερα αποφασίζουν να διαγράψουν προεκλογικές υποσχέσεις, προγραμματικές συμφωνίες και κόκκινες γραμμές».

Στη χτεσινή ανακοίνωσή του ο Γ. Παναγιωτακόπουλος επισημαίνει ότι «η Δημοκρατική Παράταξη διαλύεται γιατί ταυτίζεται με ό,τι πιο συντηρητικό και αντιλαϊκό έχει εμφανιστεί στην πολιτική Ιστορία του τόπου. Αν κάποιοι θεωρούν ότι με παχιά λόγια και αόριστες αναφορές μπορούν να καλύψουν την αποτυχημένη στρατηγική και πολιτική τους πρόταση, την απαξιωμένη πολιτική τους παρουσία και τη δορυφορική τους σχέση με τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι γελασμένοι.

Η πορεία ανάτασης της χώρας απαιτεί την ύπαρξη της Δημοκρατικής Παράταξης διότι ό,τι καλό έγινε σε αυτόν τον τόπο τα τελευταία 60 χρόνια έγινε από τη Δημοκρατική Παράταξη».

Τον δρόμο της αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ πήρε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ύστερα από ένα 4μηνο σιωπής αποφάσισε να αποχωρήσει οριστικά από το κόμμα, στο οποίο, όπως επισημαίνει σε επιστολή της, ήταν 32 χρόνια. Απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η πρώην υπουργός επισημαίνει: «Όπως τονίσατε και εσείς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η κρισιμότητα της συγκυρίας δεν επιτρέπει τη σιωπή, αλλά επιβάλλει τη σαφή πολιτική τοποθέτηση. Γι’ αυτούς τους λόγους, και επειδή το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά, σας δηλώνω ότι δεν συμμετέχω πλέον στις λειτουργίες του. Στο ΠΑΣΟΚ μετά από τη μεγάλη στρατηγική εκλογική ήττα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πολιτική αποτίμηση και συλλογική πολιτική διεργασία. Εκατοντάδες στελέχη που έχουν αγωνιστεί για το ΠΑΣΟΚ και τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού αισθάνονται σήμερα πολιτικά άστεγοι, καθώς αυτό το ιστορικό ριζοσπαστικό, προοδευτικό Κίνημα έχει μεταλλαχθεί σε μικρό παράρτημα της κεντροδεξιάς και έχει ταυτιστεί με νεοφιλελεύθερες απόψεις και επιλογές».

Το θέμα είναι αν θα μείνει κανείς στο τέλος για να κλείσει την πόρτα…
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ