2012-11-05 08:10:06
Φωτογραφία για Επιστροφή στο παρελθόν - Οι Έλληνες υιοθετούν συνήθειες προ 30 χρόνων
Τρώμε περισσότερα λαχανικά και όσπρια, όπως κάναμε πριν από περίπου 30 χρόνια.

Αγοράζουμε τόσα αυτοκίνητα όσα το 1988. Γεννάμε με τον ρυθμό που γεννούσαμε 25 χρόνια πριν ενώ αγοράζουμε ρούχα όπως στις αρχές της δεκαετίας του '90. Οσο για την ανεργία, μακάρι ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας να ξαναγύριζε στα επίπεδα του 1980.

Οι περικοπές στους μισθούς, η οικονομική στενότητα των οικογενειών καθώς και η εργασιακή ανασφάλεια έχουν κάνει τους Ελληνες να γυρίσουν στη δεκαετία του '60 σε ό,τι αφορά τις καταναλωτικές συνήθειες και συμπεριφορές, προκαλώντας ένα κοινωνικό deja-vu. Οπως εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) Διονύσης Μπαλούρδος, ένα τέτοιο πισωγύρισμα είναι λογικό, αφού η οικονομική κρίση έχει κάνει τους καταναλωτές να δυσκολεύονται να αγοράσουν. Ακόμη, όμως, και στις κοινωνικές τους συνήθειες, οι Ελληνες, βάσει στοιχείων, φαίνεται να γυρίζουν στο παρελθόν
. Είναι ενδεικτικό πως οι γάμοι που τελέστηκαν το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 56.338. Το 1956 ο αριθμός των γάμων ήταν πολύ κοντά σε αυτόν του 2010, 55.233. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι απόλυτοι αριθμοί μπορεί να είναι μία ένδειξη, δεν είναι όμως αρκετοί για την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων, καθώς τις προηγούμενες δεκαετίες τα πληθυσμικά στοιχεία ήταν διαφορετικά.

Η επιστροφή των συνηθειών χρόνια πίσω δεν είναι πάντα αρνητική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας: ο μέσος αριθμός παιδιών που προβλεπόταν να γεννήσει μια Ελληνίδα το 2010 έφτασε το 1,51 - αριθμός που παρέμεινε σταθερός και τα τρία χρόνια της κρίσης (2008-2010).

Στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, πάντως, που πλέον έχει εκτοξευτεί στο 25,1%, οι ερευνητές σημειώνουν πως μακάρι να επιστρέφαμε στα επίπεδα του 1980, όπου η ανεργία δεν ξεπερνούσε το 2,8%.

Διατροφή. Θύμα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όπως είναι λογικό, είναι και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στοιχεία και έρευνες από το Ινστιτούτο του Καταναλωτή, καθώς και από άλλους δημόσιους φορείς, αναδεικνύουν τις βασικές αλλαγές στη διατροφή. «Τρόφιμα όπως γάλα, ψωμί, λαχανικά και φρούτα συνεχίζουν να υπάρχουν καθημερινά στο τραπέζι των καταναλωτών. Βέβαια σε ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνουν ότι ψάχνουν τα ίδια προϊόντα με χαμηλότερη τιμή ή στρέφονται σε φτηνότερα προϊόντα ακόμα και στο γάλα ή το γιαούρτι για να εξοικονομήσουν χρήματα», εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, Χάρης Δημοσθενόπουλος.

Αντίθετα, όπως προσθέτει, τρόφιμα όπως κόκκινο κρέας και ψάρια έχουν περιοριστεί σε μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο, λόγω υψηλότερου κόστους, «και έχουν αντικατασταθεί από όσπρια, ζυμαρικά, κοτόπουλο και αυγά. Ειδικά τα όσπρια έχουν επιστρέψει συστηματικά στο ελληνικό τραπέζι, σε συχνότητα μέχρι και δύο φορές την εβδομάδα, ακολουθώντας τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής». Η διατροφή μας, λοιπόν, έχει γυρίσει ίσως στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν η αγοραστική μας δύναμη στα τρόφιμα ήταν περιορισμένη. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 65% των Ελλήνων κάνουν αναγκαστικά μια στροφή στη μεσογειακή διατροφή, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, παρατηρείται επιστροφή στο σπιτικό και πιο υγιεινά μαγειρεμένο φαγητό. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση 4% στο ποσοστό των καταναλωτών που δεν τρώνε κανένα απολύτως γεύμα εκτός σπιτιού, και ταυτόχρονη μείωση κατά 7% στον αριθμό όσων τρώνε 2-4 φορές εβδομαδιαίως φαγητό έξω», καταλήγει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

Πηγή: tanea
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ