2012-11-06 10:27:42
Φωτογραφία για Οι ΗΠΑ δεν έχουν το μονοπώλιο της κριτικής
Ελένα Τσερνιένκο, Kommersant

Εκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα προβλήματα της δημοκρατίας στις ΗΠΑ, συνέταξε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Από αυτή προκύπτει ότι μόνο αισιόδοξα δεν είναι τα μηνύματα για την υπερατλαντική υπερδύναμη.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ: Η κριτική προς τη Ρωσία από πλευράς ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών είναι σε τέτοιο βαθμό υπερβολική όσο δεν πάει. Πηγή: TASS

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσική Βουλή συζήτησε την πρώτη έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, την οποία συνέταξε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο συντονιστής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση, Κονσταντίν Ντολγκόφ, πληρεξούσιος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Δίκαιο, μίλησε για τους λόγους που η Μόσχα ασχολήθηκε με εκείνο το οποίο άλλοτε θεωρούσε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, και για το οποίο επέκρινε πάντοτε την Ουάσιγκτον.


Kommersant: Γιατί συντάξατε έκθεση συγκεκριμένα για τις ΗΠΑ;

Κ.Ντ.: Οι Αμερικάνοι εξακολουθούν άδικα να θεωρούν πως διαθέτουν το υψηλότερο κύρος και μια αδιαμφισβήτητα ηγετική θέση στον τομέα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσπαθούν να διδάξουν στις άλλες χώρες πώς να οικοδομήσουν τη δημοκρατία. Συχνά οι προσπάθειές τους μετατρέπονται σε απροκάλυπτες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών. Δυστυχώς, είναι κάτι που η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει. Ταυτόχρονα όμως, για τους ίδιους τους Αμερικάνους, όπως προκύπτει από την έκθεσή μας, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να παραμένει πολύ δύσκολη.

ΕΡ: Από πού αντλήσατε τα στοιχεία που οδηγούν σε τέτοια συμπεράσματα;

ΑΠ: Από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τον ύπατο αρμοστή του Οργανισμού για θέματα προσφύγων, τη Human Rights Watch, την Amnesty International, αμερικανικές ΜΚΟ, διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων. Τον Ιανουάριο η γνωστή ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» υποβάθμισε σημαντικά τη θέση των ΗΠΑ στην ετήσια κατάταξή της που αφορά την ελευθερία του Τύπου κατά 27 ολόκληρες θέσεις, τοποθετώντας τις στην 47ηθέση.

ΕΡ: Ωστόσο η Ρωσία βρίσκεται στην 142ηθέση.

ΑΠ: Ναι, η Ρωσία βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση. Όμως, πόσα χρόνια βρίσκεται η Ρωσία στην πορεία της δημοκρατικής ανάπτυξης, και πόσα οι ΗΠΑ; Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση από τη σκοπιά του χρόνου που είχε στη διάθεσή της η καθεμιά από τις δυο χώρες.

ΕΡ: Δηλαδή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο δημοκρατίας;

ΑΠ: Πολύ σωστά. Κανείς δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο δημοκρατίας! Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ελβετία. Προβλήματα υπάρχουν παντού, αλλάζει απλώς το μέγεθος και ο χαρακτήρας τους. Ωστόσο, κανείς δεν έχει το μονοπώλιο να ορίζει τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΕΡ: Το γεγονός ότι η Ρωσία τώρα συντάσσει μια τέτοια έκθεση, δεν δίνει άραγε επιχειρήματα στη Δύση να ασκεί δριμύτερη κριτική στη Ρωσία;

ΑΠ: Πόσο πιο δριμεία κριτική μπορεί να ασκήσει; Η κριτική προς τη Ρωσία από πλευράς ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών είναι σε τέτοιο βαθμό υπερβολική όσο δεν πάει. Ωστόσο, είναι κάτι που δεν φοβόμαστε. Αντιδρούμε συγκρατημένα σε πολλές αρνητικές για εμάς εκθέσεις.

ΕΡ: Λέγοντας ότι δεν είναι αντικειμενικές.

ΑΠ: Στις περιπτώσεις που δεν είναι αντικειμενικές, το λέμε ανοικτά. Ας πάρουμε για παράδειγμα την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στον κόσμο, που κάθε χρόνο μας κριτικάρει, αλλά που κάτι τέτοιο εδώ και πολύ καιρό δεν αφορά την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία σε αυτό τον τομέα. Και στην τελευταία αμερικανική έκθεση, αυτό σε κάποιο βαθμό αναγνωρίστηκε.

ΕΡ: Εκεί, αναφέρεται ευθέως ότι Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι άρρηκτα δεμένη με την εξουσία.

ΑΠ: Αυτό έχει παραμείνει. Μερικές άλλες εκτιμήσεις όμως, έγιναν ελαφρώς ηπιότερες. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για διάλογο και πιστεύουμε ότι η έκθεσή μας θα αποβεί ενδιαφέρουσα, αλλά και θα βοηθήσει την αμερικανική πλευρά να εξάγει κάποια συμπεράσματα.

ΕΡ: Αποτελεί αυτή η ρωσική έκθεση παρέμβαση στα εσωτερικά των ΗΠΑ;

ΑΠ: Η Ρωσία δεν θεωρεί την κριτική ως παρέμβαση. Ωστόσο, ορισμένες ενέργειες που αναφύονται από αυτή την κριτική, μπορούν να εξελιχθούν σε παρέμβαση. Αν εμείς αρχίζαμε να μοιράζουμε χρήματα σε αμερικανικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον πολιτικό χώρο, προκειμένου να ασκήσουν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις.

ΕΡ: Θα υπάρξουν νέες εκθέσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο;

ΑΠ: Θα υπάρξουν. Η επόμενη, πιθανόν να εμφανιστεί πολύ σύντομα.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ