2012-11-06 16:26:22
Φωτογραφία για ΣΕΦ: Η τρόικα δεν ζήτησε το χαράτσι στα φ/β
Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν αποτελούσε καν αίτημα της τρόικας, αφού η ΕΕ επανειλημμένως έχει ταχθεί κατά της εφαρμογής αναδρομικών μέτρων, σημειώνει ο Σύνδεσμος

Ισοπεδωτικές για τις υφιστάμενες επενδύσεις και καταστροφικές για αυτές που προγραμματίζονταν για το 2013 χαρακτηρίζει ο ΣΕΦ τις ρυθμίσεις που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για το Μνημόνιο-3, παρόλο που, όπως λέει, δεν αποτελούσαν καν απαιτήσεις της τρόικας.

«Για δεύτερη φορά, μετά το πρώτο «χτύπημα του Δεκαπενταύγουστου», o υφυπουργός επέλεξε να αγνοήσει την αγορά και να αποφύγει το διάλογο, επικαλούμενος έκτακτη ανάγκη για τη σωτηρία του ΛΑΓΗΕ», τόνισε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σε ανακοίνωσή του.

Ο ΣΕΦ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιβάλλεται πρωτοφανής έκτακτη εισφορά 25%-35% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών (πλην οικιακών), οδηγώντας πολλούς επενδυτές σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων προς τις τράπεζες και εν τέλει σε πτώχευση.


«Είναι σαφές πως το ΥΠΕΚΑ δεν κατανοεί τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και γι’ αυτό οδηγείται σε ισοπεδωτικά μέτρα που θα καταρρακώσουν όση εμπιστοσύνη είχε απομείνει σε υποψήφιους επενδυτές στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι ένας οριζόντιος φόρος, όπως αυτός που προωθείται, θα οδηγήσει σε περαιτέρω στρεβλώσεις και αδικίες.

Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν αποτελούσε καν αίτημα της τρόικας, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανειλημμένως έχει ταχθεί κατά της εφαρμογής αναδρομικών μέτρων, τονίζει ο ΣΕΦ, σημειώνοντας την αντίθεσή του στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά επαναβεβαίωσε πρόσφατα και ο Επίτροπος Έτινγκερ.

Ο ΣΕΦ επισημαίνει επίσης πως το δεύτερο μέτρο αναδρομικής ισχύος είναι αυτό που αφορά σε υφιστάμενες συμβάσεις για έργα που, με βάση το νόμο, μπορούσαν να υλοποιηθούν ως τον Ιανουάριο του 2014. Καταργώντας υπογεγραμμένες συμβάσεις, αναφέρει ο ΣΕΦ, τα έργα αυτά πρέπει τώρα να έχουν ολοκληρωθεί και συνδεθεί με το δίκτυο το αργότερο ως τα μέσα Μαρτίου 2013, κάτι που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί για τα περισσότερα απ’ αυτά.

«Όταν τον περασμένο Αύγουστο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ πάγωνε την αδειοδότηση για νέα έργα φωτοβολταϊκών, υπήρχε τουλάχιστον η ελπίδα στην αγορά πως θα υπάρχουν διαθέσιμα παλαιά έργα προς υλοποίηση και το 2013. Τώρα η αγορά οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο πριν μπει η άνοιξη του 2013. Μαζί της οδηγούνται σε ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι στα φωτοβολταϊκά», προσθέτει.

Καλεί, τέλος, «έστω και την ύστατη ώρα», τον Πρωθυπουργό να αναλογιστεί τη ζημία που προκαλείται στην εθνική οικονομία και την απασχόληση και ζητά την απόσυρση της «χωρίς μέτρο και λογική» επιβολής έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά και κάθε υποχρεωτικού αναδρομικού μέτρου όπως η δραματική συρρίκνωση του χρόνου που δίνεται στους επενδυτές για να υλοποιήσουν συμβολαιοποιημένα έργα.

Ζητά ακόμη την άμεση άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών καθώς και την αναθεώρηση του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά.Πηγή: voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ