2012-11-10 00:22:06
Φωτογραφία για Το πλεόνασμα της Τράπεζας της Αγγλίας κατά του δημόσιου χρέους
Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα πως η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) πρόκειται να του παραχωρήσει το πλεόνασμα των 35 δισεκ. λιρών που δημιουργήθηκε στα ταμεία της από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολογιών, ώστε να συνδράμει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσίου χρέους, που ως σήμερα χαρακτηρίζονταν από μία δραματική δυστοκία.

Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολογιών --ή «ποσοτική χαλάρωση» (quantitive easing)-- της βρετανικής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο έφθασε τα 375 δισεκ. λίρες, δρομολογήθηκε τον Μάρτιο του 2009, προκειμένου να υποβοηθηθεί η οικονομία της χώρας, που εκείνη την εποχή βρισκόταν τελματωμένη σε βαθιά ύφεση, μεταγγίζοντας ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η τελευταία φάση του προγράμματος (ύψους 50 δισεκ. λιρών) επαναγοράς περαιώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, από τον μηχανισμό αυτόν θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2013 ένα πλεόνασμα τουλάχιστον 35 δισεκ. λιρών, σε περίπτωση που το ποσόν αυτό τελικά δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, το οποίο θα μεταφερθεί στα ταμεία του κράτους σε διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια των οικονομικών ετών 2012-13 και 2013-14.


Έως σήμερα η BoE κατακρατούσε τους εκάστοτε τόκους από τα 375 δισεκ. λίρες που έχουν συγκεντρωθεί. Όμως τώρα, η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα και τους μελλοντικούς τόκους στην κυβέρνηση--όπως ακριβώς γίνεται και στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, των οποίων οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν επίσης προγράμματα επαναγοράς ομολογιών.

«Η κατακράτηση μεγάλων ποσών ρευστού (από την ΒοΕ) είναι οικονομικά αναποτελεσματική διότι απαιτεί από την κυβέρνηση να δανείζεται χρήματα για να χρηματοδοτεί αυτές τις αγορές», υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας πως θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να μειώσει τον δημόσιο δανεισμό κατά το τρέχον και στα επόμενα φορολογικά έτη.

Το υπουργείο υποστήριξε πως η μεταφορά αυτού του ρευστού αναμένεται ότι θα έχει «έναν ευεργετικό αντίκτυπο στη δημόσια οικονομικά και θα μειώσει το χρέος». Τωόντι η επιχείρηση, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, θα μπορούσε να διευκολύνει την κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο της για μείωση της αναλογίας του χρέους εν σχέσει με το ΑΕΠ το 2015-16, ένας στόχος που έως σήμερα φαινόταν ανέφικτος.

Από την πλευρά του, το Γραφείο Διαχείρισης του Χρέους (DMO), το οποίο συστήθηκε το 2010 για να εποπτεύει τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας, προειδοποίησε πως η ΒοΕ είναι μάλλον δύσκολο να κινηθεί σύντομα από μία πολύ χαλαρή σε μία σφικτή νομισματική πολιτική και μία συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς ομολογιών δεν πρόκειται να έχει αρνητική επίπτωση στη ρευστότητα.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ