2012-11-11 12:58:03
Φωτογραφία για Ο ΕΟΤ εξορθολογίζει τις δαπάνες με στοχευμένες δράσεις μεγιστοποιώντας τη λειτουργικότητά του
Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΤ για το 2013 θα ανέλθει σε 11 εκατ. σε σχέση με τα 16 εκατ. του 2012 και τα κονδύλια που προβλέπονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα περιοριστούν σε... 10 εκατ. από τα 15 εκατ., η διοίκηση του ΕΟΤ επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά του. Συγκεκριμένα, περίπου 4 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από μη ανταποδοτικά έξοδα μάρκετινγκ, ενώ στόχος είναι η ουσιαστική διείσδυση σε 8 βασικές αγορές. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το business plan προβλέπει την αναπλήρωση των μειωμένων κονδυλίων με διοικητική εξυγίανση και πλήρη είσπραξη των επιβαλλόμενων προστίμων σε τουριστικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι να επιτευχθεί 100% απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων, η οποία, για φέτος, ανήλθε μόλις στο 60%.

Βάσει των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΟΤ, η μείωση των λειτουργικών εξόδων θα ανέλθει σε 33%-35% και η μείωση των εξόδων μάρκετινγκ στο 28%-30%
. «Ο Οργανισμός θα περάσει σε micro-management και στοχευμένες δράσεις στις βασικές αγορές-στόχους, αντί να δαπανηθούν ποσά στα αναποτελεσματικά παραδοσιακά media» αναφέρουν πηγές. Οι αγορές στις οποίες θα επικεντρωθεί η στρατηγική του υπουργείου είναι οι εξής: Γερμανία (μερίδιο αγοράς: περίπου 3%), Μ. Βρετανία (3%), Γαλλία (2,5%), Ιταλία (4%), Ολλανδία (3,5%), Ισπανία (1%), Ρωσία (0,7%) και Αμερική (0,6%). Ρεαλιστικός θεωρείται ο στόχος το μερίδιο των αγορών σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία να αυξηθεί από 3,5% έως 5,5%, ενώ για τις μεγάλες αγορές της Ισπανίας, Ρωσίας, Αμερικής 1% αύξηση μεριδίου θεωρείται πολύ ικανοποιητική σε πρώτη φάση.

Από τη μαζική προσέγγιση των αγορών που γινόταν έως τώρα, ο ΕΟΤ θα κατευθυνθεί στη στοχοθέτηση στις βασικές αγορές ενδιαφέροντος. Για να επιτευχθεί αυτό, θα επιστρατευτούν νέα εργαλεία μάρκετινγκ. Συγκεκριμένα, τα κονδύλια που έως τώρα δαπανούνταν σε μη ανταποδοτικά μέσα, θα διοχετευτούν σε digital εργαλεία (website, social media κ.λπ.), τα οποία αποδεδειγμένα δρουν καταλυτικά στην επιλογή των δυνητικών τουριστών. Παρά το γεγονός ότι δεν θα μειωθούν οι διεθνείς τουριστικές εκθέσεις στις οποίες η Ελλάδα θα έχει παρουσία, θα γίνεται επιτόπου διαπραγμάτευση για τον εξορθολογισμό του κόστους συμμετοχής της Ελλάδας (π.χ. κατασκευή περιπτέρων). Ακόμα, στο σχεδιασμό του ΕΟΤ περιλαμβάνεται η κινητοποίηση πρεσβευτών-φίλων της χώρας και δημοσιογράφων, ώστε η «φωνή της Ελλάδας» στο εξωτερικό να γίνει πιο δυνατή.

World Travel Market

Στο μεταξύ στη Διεθνή Έκθεση World Travel Market, που ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο εντός της εβδομάδας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος παρουσίασαν την επικοινωνιακή στρατηγική της Ελλάδας για το 2013 με κεντρικό μήνυμα «Greece: All time classic», αποσπώντας θετικά σχόλια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείου, τονίζοντας ότι είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως ο θαλάσσιος και ο ιατρικός τουρισμός, αλλά και η βελτίωση των υποδομών της χώρας, ώστε οι τουριστικές υπηρεσίες να είναι περισσότερο ελκυστικές στους ξένους επισκέπτες. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά παρέχει ποικίλες εμπειρίες στους ξένους και είναι εξαιρετικός τουριστικός προορισμός καθ'Α όλη τη διάρκεια του έτους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Το ίντερνετ κριτήριο επιλογής προορισμού διακοπών

Παράλληλα ο κ. Καραχάλιος παρουσίασε έρευνα για την ταξιδιωτική αγορά της Βρετανίας που διεξήγαγε η βρετανική εταιρία Arkenford, σύμφωνα με την οποία περίπου 1.200.000 'Αγγλοι κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας. Τα στοιχεία προέκυψαν μετά από 1.000 διαδικτυακές συνεντεύξεις που έγιναν τον Οκτώβριο του 2012 και κατόπιν επικοινωνίας με tour operators και τουριστικούς πράκτορες.

Για το 70% των ταξιδιωτών το ίντερνετ και συγκεκριμένα οι μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google) είναι η βασική πηγή πληροφόρησης πριν επισκεφτούν έναν τουριστικό προορισμό, ενώ μόλις το 5% δεν τις χρησιμοποιεί. Ακόμα τα sites κριτικών του κοινού είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των τουριστών, καθώς το 85% παραδέχεται ότι τα χρησιμοποιεί για την επιλογή του.

Συνολικά, σε ποσοστό 79% οι Βρετανοί τουρίστες θα συνιστούσαν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, δηλώνοντας ότι «ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους». Όπως προκύπτει, τα δύο «αδύναμα σημεία» της χώρας είναι το θέμα της διαμονής και η καθαριότητα, με τις αρνητικές απαντήσεις να ανέρχονται στο 5%-6% του συνόλου.

Βάσει των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια, το ταξιδιωτικό προφίλ της χώρας είναι παρόμοιο με αυτό της Ιταλίας, με το 36% να την έχει επισκεφτεί και μόλις το 23% να μην έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο επίσκεψης.

Όπως καταδεικνύει η έρευνα, αντικείμενο του ΕΟΤ είναι η μεταστροφή των αρνητικών ειδήσεων («χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από αυτές»), να δίνουν εξηγήσεις σε tour operators και πράκτορες (ως προς τις διαδηλώσεις, τις απεργίες κ.λπ.) και να αναδείξει τη διαφορετικότητα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, καλείται να προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: τη φιλοξενία, την αξία (και όχι την τιμή), τις παραλίες (που δεν συγκρίνονται με τις ισπανικές), το παρθένο σκηνικό, την τοπική κουλτούρα και την ποικιλία των εμπειριών που μπορεί να βιώσει κανείς σε ένα μόλις νησί.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το νέο βίντεο κλιπ του Ν.Βέρτη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το νέο βίντεο κλιπ του Ν.Βέρτη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ