2012-11-12 14:22:42
Φωτογραφία για Σε κρίσιμη καμπή οι ρωσο-γεωργιανές σχέσεις
Κονσταντίν Έγγερτ, Kommersant FM

Οι πρόσφατες εκλογές στην Γεωργία, οπότε έχασε ο σημερινός, απερχόμενος πρόεδρός της, Μιχαήλ Σαακασβίλι, σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις. Ο αναλυτής Κονσταντίν Έγκερτ, πάντως, πιστεύει ότι πιθανότερη είναι η συνθηκολόγηση της Τιφλίδας, παρά η ίσοις όροις εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Μόσχα.

Γελοιογραφία του Αλεξέι Γιόρς

Η νέα γεωργιανή κυβέρνηση του Μπιντζίνα Ιβανισβίλι προτίθεται να προτείνει ένα σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Επανένταξης, Πάατα Ζακαρεϊσβίλι, ο οποίος κατηγόρησε τον προηγούμενο πρόεδρο της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλι για τη χειροτέρευση των σχέσεων με τη Μόσχα.

Στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο της Γεωργίας μπήκαν κάποια ενδιαφέροντα πρόσωπα. Από τη μία δηλώνουν ότι η χώρα θα συνεχίσει την πολιτική της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και με κανέναν τρόπο δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Από την άλλη, παρ'όλα αυτά, δηλώνουν σίγουροι ότι θα μπορέσουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις της Γεωργίας με τη Μόσχα. Αυτά τα δύο βέβαια, δύσκολα συμβιβάζονται μεταξύ τους.


Ο υπουργός Επανένταξης, Π.Ζακαρεϊσβίλι μίλησε για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής επικοινωνίας με τη Ρωσία μέσω της Αμπχαζίας. Αυτό είναι δυνατό μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η Αμπαχαζία θα απαρνηθεί την τυπική της εθνική κυριαρχία, γιατί στην πραγματικότητα η Αμπχαζία αποτελεί ρωσικό προτεκτοράτο. Αυτό είναι εξωπραγματικό. Στη συνέχεια, όμως, οι Γεωργιανοί θα πρέπει να απαρνηθούν τα δικαιώματα που λέγουν ότι έχουν για τις αποσχισθείσες περιοχές. Θα αναγκαστούν, στον δρόμο τους για το Σότσι, να δίνουν τα διαβατήριά τους για έλεγχο στου Αμπχάζιους -δηλαδή, Ρώσους- συνοριοφύλακες. Είναι, προς το παρόν, ανέφικτο. Προς το παρόν, όμως.

Ολα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Ιβανισβίλι θέλει πρώτα να προσφέρει στον Βλαντίμιρ Πούτιν το κεφάλι του απερχόμενου προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, εννοείται με τη μεταφορική έννοια. Σε αντάλλαγμα ο ίδιος ελπίζει να πάρει κάτι από τη Μόσχα. Μπορεί να φύγει μέσω μομφής ή απλά του χρόνου, οπότε λήγει επίσημα η θητεία του. Η κοινοβουλευτική Εξεταστική Επιτροπή για τα “εγκλήματα του καθεστώτος Σαακασβίλι” θα ξεκινήσει σύντομα τις εργασίες της. Το Κρεμλίνο διαθέτει όλα τα χαρτιά μετά τον πόλεμο του 2008. Ο Σαακασβίλι  το ήξερε και γι' αυτόν τον λόγο δεν κάθισε να “παίξει” με τους Ρώσους ηγέτες. Ναι, έχουν γίνει οι ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, αλλά όλοι γνώριζαν από την αρχή ότι πρόκειται για μια πολιτικώς ορθή μυθοπλασία.

Νομίζω ότι την τύχη του Σαακασβίλι και της ομάδας του, ο Μπιντζίνα Ιβανισβίλι μπορεί να την ανταλλάξει με την επαναφορά των εξαγωγών του γεωργιανού κρασιού και του μεταλλικού νερού της χώρας στη Ρωσία. Έπειτα όμως θα του ζητηθεί, το λιγότερο, να εγκαταλείψει τα σχέδια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ή και να αναγνωρίσει στην πράξη ή ακόμη νομοθετικά την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα που δεν αναγνωρίζει επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει έναν πρέσβη στην Πρίστινα, απλώς δεν τον ονομάζει πρέσβη. Θα μου πείτε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να διχάσει την γεωργιανή κοινωνία; Πιθανόν. Όμως η αστάθεια στη Γεωργία ποτέ δεν έχει φοβίσει τη Μόσχα. Έτσι είναι πιο εύκολο να ελέγχει την κατάσταση. Σε γενικές γραμμές το Κρεμλίνο βρέθηκε τώρα μόλις λίγα βήματα μακριά από την πραγματική νίκη επί της Γεωργίας.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Kommersant.ru.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ