2012-11-14 10:59:37
Φωτογραφία για Απονεμήθηκε το βραβείο μη μυθοπλαστικής αφήγησης Samuel Johnson,
Ο βρετανός Γουέιντ Ντέιβις, εξερευνητής της National Geographic Society, κατά την ευχαριστήρια ομιλία του στην απονομή του Βραβείου Samuel Johnson, τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο.

Κουζέλη Λαμπρινή 

Η μοιραία ιστορία του Τζόρτζ Μάλορι, τραγικού ορειβάτη του Έβερεστ, κέρδισε τις ψήφους της κριτικής επιτροπής,

Είναι το «Μπούκερ» του non fiction, αυτής της ειδολογικής κατηγορίας που στα ελληνικά περιλαμβάνει τη βιογραφία, το χρονικό, τη μαρτυρία, τη βιογραφία, το δοκίμιο κτλ., κάθε μη λογοτεχνική αφήγηση δηλαδή. 

«Οι καλύτερες ιστορίες είναι οι πραγματικές ιστορίες» είναι το μότο των εμπνευστών του βρετανικού Βραβείου Samuel Johnson, που απονέμεται από το 1987 σε βιβλία ιστορίας, επιστήμης, διεθνών σχέσεων, πολιτικής, αθλητισμού, τέχνης, βιογραφίες και ταξιδιωτικά.

Ο εφετινός νικητής του διαγωνισμού είναι ο Γουέιντ Ντέιβις, εξερευνητής της National Geographic Society, ο οποίος αφηγήθηκε την ιστορία του Τζόρτζ Μάλορι να κατακτήσει το Έβερεστ - του 37χρονου βρετανού ορειβάτη που εξαφανίστηκε το 1924 στην προσπάθεια της πρώτης ανάβασης στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου- στο βιβλίο του με τίτλο Into the Silence: The Great War, Mallory and the Conquest of Everest [Μέσα στη σιωπή: Ο Μεγάλος Πόλεμος, ο Μάλορι και η κατάκτηση του Έβερεστ] (The Bodley Head)
. «Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορική αφήγηση μιας μεγάλης περιπέτειας, που καταφέρνει να ρίξει νέο φως σε γεγονότα και περιστατικά που είχαμε την εντύπωση ότι γνωρίζαμε», σχολίασε ο Ντέιβιντ Γουίλετς, ο βρετανός υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, ο οποίος ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε συγγραφείς κάθε εθνικότητας, αρκεί το βιβλίο τους να έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και να κυκλοφορεί στη Βρετανία. 

Υποψήφια εφέτος ήταν επίσης τα βιβλία Behind the Beautiful Forevers: Life, Death and Hope in a Mumbai Slum (Portobello Books) της δημοσιογράφου Katherine Boo, ένα συνταρακτικό οδοιπορικό στις παραγκουπόλεις του Μουμπάι, το The Spanish Holocaust: Inquisition and Extermination in Twentieth-Century Spain (HarperPress) του βρετανού ιστορικού Paul Preston, βασικό ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται για το καθεστώς του Φράνκο και τη σύγχρονη ισπανική ιστορία, το The Better Angels of our Nature: A History of Violence and Humanity (Allen Lane), μια μελέτη για την ιστορία της βίας, του καθηγητή Ψυχολογίας στο Χάρβαρντ Steven Pinker, η αφήγηση της χαοτικής ζωής του Στρίντμπεργκ Strindberg: A Life (Yale University Press) από τη βρετανή βιογράφο Sue Prideaux και το ταξιδιωτικό στη Βρετανία The Old Ways: A Journey on Foot (Hamish Hamilton) του συγγραφέα Robert Macfarlane, που προσπαθεί να αποτυπώσει τις σχέσεις του ανθρώπου με τον τόπο του. 

Στη μακρά λίστα των υποψήφιων έργων βρισκόταν και η πρόσφατη αυτοβιογραφία Τζόζεφ Άντον: Η βιογραφία ενός ψευδωνύμου (Ψυχογιός, 2012) του Σαλμάν Ρούσντι.

Αντίστοιχου κύρους στη Βρετανία με το αμερικανικό Pulitzer, το Βραβείο Samuel Johnson, το οποίο παίρνει το όνομά του από τον κορυφαίο βρετανό κριτικό δρ. Σάμιουελ Τζόνσον (1709-1784) αποτίνει κάθε χρόνο φόρο τιμής σε όλα αυτά τα σημαντικά είδη του λόγου που προωθούν τη γνώση αλλά υποτιμώνται στις βραβεύσεις και στις λίστες των ευπωλήτων μένοντας στη σκιά του μυθιστορήματος. Διακεκριμένοι επιστήμονες, επιμελητές εκδόσεων, κριτικοί και συγγραφείς συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20.000 στερλινών.

        

           

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ